Photo by John-Mark Smith via Unsplash

Deze voorjaarsbloemen en planten kom je tegen en moet je kennen

door

Voor veel mensen is de komst van het voorjaar een echte verademing. Na de koude kale winter is de lente een warme kleurrijke periode. Het landschap fleurt helemaal op als de bloemen en planten weer beginnen te bloeien. Van kerstrozen tot narcissen en van katjes tot krokussen, het voorjaar staat in het teken van bloei. Niet gek dus dat de lente voor menig mens niet vroeg genoeg kan beginnen.

Het voorjaar is een periode om heerlijk buiten een frisse neus te halen of een mooi boeket te kopen om ook binnen van het kleurrijke seizoen te genieten. Oh, hier ook een reminder: moederdag komt eraan dus vergeet het boeket voor mama niet en verras ze met wat extra kennis over de gegeven bloemen. Maar wat typeert deze periode van het jaar? Welke voorjaarsbloemen en planten kenmerken dit seizoen? Dat lees je in dit artikel. 

Voorjaarsbloemen en planten

In het voorjaar staat er van alles in bloei. In de buitenlucht kun je veel soorten bloemen en planten tegenkomen, ze zijn er in allerlei kleuren, soorten en maten. Om te weten wat je precies ziet zetten we de meest typische voorjaarsbloemen en planten op een rijtje. 

Krokussen

Bij de eerste zonnestraaltjes van het seizoen komen de krokussen al tevoorschijn. Soms beginnen de bloemen in februari al met bloeien. Met de felle kleuren zijn het echte blikvangers in de natuur. Bij zonneschijn klapt de bloem op een mooie manier open, dan zijn de kleuren goed te zien. 

voorjaarsbloemen
Photo by Marc Schulte on Unsplash

Hyacint

Wat is de lente zonder hyacinten? In het voorjaar komen deze mooie bloemen weer boven de grond. Hyacinten behoren tot de bollen en zijn kleurrijke bloemen die mooi krullen. Je ziet ze in het rood, wit, geel, paars, roze, oranje en nog veel meer kleuren. Ook staan ze bekend om hun typerende geur. Als je het over voorjaarsbloemen hebt mag de hyacint zeker niet in het rijtje ontbreken. 

Photo by Kuboo via Bigstock

Narcis

Een andere typische voorjaarsbloem is natuurlijk de Narcis. Deze vrolijke knalgele bloemen horen absoluut bij de lente. In tegenstelling tot de Hyacint verspreiden deze bloemen geen sterke geur. Voor een gezellige voorjaarsbloem in huis is de Narcis meer dan geschikt. Ze zijn er in meerdere soorten en maten. 

voorjaarsbloemen
Photo by Marina Lakotka on Unsplash

Vingerhelmbloem

De naam geeft al weg hoe de bloem er ongeveer uitziet: als allemaal vingerhelmpjes in trossen bij elkaar. Het is een leuke verschijning van paarse bloemen. Vaak groeien ze op vochtige bodems en fleuren ze de omgeving helemaal op. 

Bloemen zijn niet enkel prachtig in een boeket, je kan er ook veel verschillende cadeaus mee maken. Kijk bijvoorbeeld naar deze cute kettingen met geperste bloemen in. Geef je toch een boeket? Laat het dan niet in de vuilbak gegooid worden, en geef er een herbarium bij. Zo heb je er geniet van nu en later.

Wilg

Een voorjaarsplant in de collectie is de wilg. Dit is een plant met een grote verzameling aan bloemen: wilgenkatjes. Niet alleen mensen zijn dol op wilgen, ook insecten en vogels worden blij van deze voorjaarsplant. Wilgen zijn er in meerder soorten. 

Bloesem

Denk je aan de lente, dan denk je aan een bloesem. De bloesem is een bloem die in de lente prachtig in bloei staat. De combinatie van de stoere takken met de lieflijke bloemen is uniek. Het doet romantisch aan en blijft een mooie gezicht, typerend voor de lente. Vaak is de bloesem een roze of witte bloem. Een voorbeeld is de Prunus serrulata, dat al begin April begint te bloeien.

Photo by DannyWilde via Bigstock

Lathyrus

Ook de Lathyrus is een typische voorjaarsbloem. Dit is een van de meest sierlijke bloemen van het seizoen. Aan de stengel bevinden zich bloemen op meerdere hoogtes, in lieflijke kleuren. Naast de mooie looks staat de Lathyrus ook bekend om de heerlijke geur. Een bloem die zeker in het rijtje thuishoort dus!

Photo by ADELART via Bigstock

Viooltjes

Iedereen kent ze wel: de viooltjes. Het is dan ook een van de meest bekende voorjaarsbloemen die er zijn. Viooltjes bloeien vaak al aan het begin van de lente. Los van de mooie looks geven ze een heerlijke lentegeur af. Ze hebben allerlei vrolijke kleuren en soms kun je ze zelfs eten. 

Photo by Oleksandr Filatov via Bigstock

Speenkruid

Als de winter bijna voorbij is, staat het Speenkruid al te trappelen om te gaan bloeien. Uit het groene tapijt komen de mooie gele bloemen tevoorschijn. Als de zon schijnt openen de bloemen. Aangezien de bloem bij opening op een speen lijkt, heeft het de naam Speenkruid gekregen. Door sommige mensen wordt het Speenkruid verward met de boterbloem vanwege dezelfde goudgele kleur. 

Photo by Mark van Dam via Bigstock

Hazelaar

Een plant waarvan je de bloemen in het voorjaar ook kunt bewonderen, is de Hazelaar. De Hazelaar geeft katjes en rode knopjes. Uit de rode bloemen ontstaan later in het jaar hazelnoten. Een bijzonder fenomeen. Niet alleen mensen worden blij van de Hazelaar, ook bijen zijn er gek op. 

Photo by Stormus7 via Bigstock

Iris

Een andere welbekende voorjaarsbloem is de Iris. Dit is een bloem die zeker tot de verbeelding spreekt en past bij de sprookjesachtige lente. De mooie diepe kleuren wisselen af met knalgroene bladeren. Een mooi contrast en een echte eyecatcher in de omgeving. Een van de mooiste voorjaarsbloemen uit het rijtje.  

Ranonkel

Al doet de naam misschien niet direct een belletje rinkelen, de ranonkel is een beeldschone bloem die echt opvalt in een boeket. Hoe langer je naar de Ranonkel kijkt hoe mooier de bloem wordt. Het staat niet voor niets symbool voor de charme. Het is een bloem die langzaam open gaat naarmate het lenteweer vordert. 

voorjaarsbloemen
Photo by Alesia Kazantceva on Unsplash

Dagkoekoeksbloem

Aan het einde van het seizoen komt deze bloem tevoorschijn: de dagkoekoeksbloem. Dit is dan ook wel een blijvertje, de dagkoekoeksbloem houdt het meestal tot in het najaar vol om mooi in bloei te staan. Het is een lieflijk roze bloemetje die je snel zult herkennen. 

Photo by Hendrik Morkel on Unsplash

Schoenlappersplant

De Schoenlappersplant is een typische voorjaarsplant. Verder wordt hij wordt ook wel de bergenia cordifolia genoemd en staat meestal vanaf april in bloei. De plant heeft grote trossen van roze bloemen. De plant heeft een lieflijke uitstraling en komt het best tot zijn recht op plekken waar de zon niet te fel schijnt. 

NieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.