Saarschleife - de mooiste rivierlus van Duitsland | ©Andreas Treitz

Wandelliefhebbers opgelet: Saarland is de place to be dit jaar

door

Al van Saarland gehoord? Je weet wel, die Duitse deelstaat met uitzonderlijke natuur, 70 gecertificeerde premium wandelroutes, rustgevende rivieren, indrukwekkende rotsformaties en imposante uitkijkpunten. Toch nog niet van gehoord? Dan is nu het moment aangebroken om de deelstaat te ontdekken. Saarland is het walhalla voor wandelaars en voor liefhebbers van de natuur. Wij vertellen je nu waarom. 

36.000 hectare aan UNESCO Biosfeerreservaat in Saarland

Aan natuur geen gebrek in Saarland. Wandel door 36.000 hectare bossen, weideboomgaarden en uiterwaardenlandschappen in het UNESCO Biosfeerreservaat Bliesgau. Waar komt de naam vandaan? Makkelijk, van de rivier de Blies. Deze stroomt door het heuvelachtige landschap en vergezelt talrijke kudden schapen. De Bliesgau behelst natuurlijke leefgebieden van organismen en is tevens een geschikt thuis voor zeldzame dier- en plantensoorten. Trek door de kalkhoudende semi-aride graslanden, de grasweiden vol salie en de beukenbossen, en kom daar de bedreigde steenuil of de moerasparelmoervlinder tegen. 

Saarland

Grenzenloos wandelen | ©Marcus Gloger

Het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald, het oerbos van morgen

Hoe zou de natuur eruit zien als we gewoon haar werk zouden laten doen? Het antwoord is simpelweg: uitzonderlijk. En dat is ook exact wat je te zien krijgt in het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. Je vindt er een unieke biodiversiteit, uitgestrekt over wel 10.000 hectare. De natuur kan hier gewoon haar gang gaan, wat leidt tot prachtige plaatjes. Je kan hier zelfs verschillende wilde katten spotten. Stuit je tijdens je hike op een muur? Dat kan, dat is de ringmuur van Otzenhausen. Deze is 2000 jaar geleden gebouwd door de Kelten. Het Nationaal Park is niet enkel rijk aan natuur, het heeft duidelijk ook een rijke geschiedenis. 

Surprise! We hebben nog een overnachtingstip voor je. Slaap in het midden van het Nationaal Park in één van de trekkingskampen. Ze liggen verstopt in het bos, om de natuur en dieren zo min mogelijk te storen, maar zijn makkelijk te bereiken via de paden. Met wat geluk kan je ‘s nachts een wilde kat zien. 

Aan de wandel in Saarland

Ondanks het kleine oppervlakte is Saarland een prachtige en diverse staat. Je kan hier glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, wijngaarden, weiden en idyllische rivierlandschappen tegenkomen. Niet voor niets dus dat de Traumschleifen (droomlussen) hier doorheen stromen. Ik hoor je al denken, ‘wat zijn droomlussen nu in hemelsnaam?’ Het is een netwerk van zo’n 70 gecertificeerde premium wandelroutes. Bijzonder, toch? Je kan in Saarland wandelingen maken die dagen vullen, en waar je kan genieten van ongelofelijke natuur. Vind rust bij zalige waterlopen of krijg adrenaline, door op imposante rotsformaties te staan. 

Het unieke Boomkroonpad van Saarland

Ontdek het herkenningsteken van het Saarland: de Saarschleife. De rivier slingert er op een elegante manier door het prachtige heuvellandschap. De mooiste rivierlus van Duitsland wordt nog mooier vanaf de boomtoppen van het boomkroonpad. Slinger langs eiken, beuken en douglassparren op 23 meter hoogte. Over een afstand van meer dan een kilometer kom je interessante stations tegen waar je wat kan bijleren over de prachtige natuur die je omringt. De durfallen onder ons kunnen tot het hoogtepunt klimmen, deze is wel 42 meter hoog. 

Nog een avondje genieten van de indrukwekkende Saarschleife? Overnacht hangend boven de Saar in de Cloefhänger. Durf jij het aan?

Saarland

Cloefhänger met uitzicht op de Saarschleife | ©Daniel Schlegel, Geh Mal Reisen

De mooiste langeafstandswandelroute van Duitsland: Saar-Hunsrück Climb

Trek je beste wandelschoenen maar aan voor deze langeafstandswandeling. De Saar-Hunsrück Climb loopt voor wel 410 kilometer langs de Moezel, Saarschleife, Trier en de Rijn. Je kan er genieten van een prachtig uitzicht over wijn- en rivierlandschappen. Let op, de hike is niet enkel genieten. Het zijn ook stevige beklimmingen door het middelgebergte van de Hunsrück. Je loopt langs hoge bergkammen en smalle trekking-passages, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht. Ja hoor, deze wandeling is echt de moeite waard. Vandaar dat het ook twee keer is uitgeroepen tot de mooiste langeafstandswandelroute van Duitsland.

De culinaire Tafeltour

Van al dat wandelen krijgt een mens trek, maar er is nog zoveel moois te zien. Wat doe je: hiken of lekker eten? Waarom gewoon niet beide? Dankzij de Tafeltour op de Saarschleife kan dit zonder problemen. Volg de leuke witte borden met koksmutsen erop en geniet 16 kilometer lang van prachtige uitzichten en regionale keuken. The best of both worlds! 

Je hebt misschien gemerkt dat de regionale keuken wat Franse invloeden heeft. Dat komt door de nabijheid van Frankrijk. De drankjes hebben echter een meer lokale inslag. Geniet van wonderbaarlijke uitzichten met een biertje van Saarland of een wijn uit de Bovenmoezel. 

Andere aanraders in Saarland

Natuurlijk is er, naast wandelen, nog veel meer te doen in Saarland. Zo kun je er mountainbiken, klimmen, slapen onder de sterrenhemel, steden bezoeken, kastelen en paleizen bewonderen en wijntjes proeven bij een van de wijnhuizen. En dat is nog maar een greep uit alle mogelijkheden. Twee van deze andere activiteiten lichten we graag nog wat extra aan je toe, omdat we ze gewoon heel leuk vinden. Het gaat om fietsen over de Saarland Fietsroute en het nemen van een frisse duik in het grote stuwmeer Bostalsee. Komen ze:

De Saarland Fietsroute

Saarland is dan wel het walhalla voor de hikers, maar het is ook een geweldige plek voor de bikers onder ons. Fiets de buitengrens van de staat af op de 350 kilometer lange Saarland Fietsroute. Je komt er historische steden, indrukwekkende landschappen en spannende bezienswaardigheden tegen. Om heel Saarland te zien, hoef je helemaal niet lang te blijven. Neem je fiets mee en je ontdekt dit prachtig stukje Duitsland in een week tijd. 

Saarland

Grenzenloze fietstochten | ©Eike Dubois

Verfrissing in de Bostalsee van Saarland

Genoeg gewandeld en gefietst? Dan is het nu tijd voor ontspanning. Neem een frisse duik in de Bostalsee. Dit stuwmeer is wel 120 hectare groot en is de ultieme plek voor de water-freaks onder ons. Je kan er zwemmen, waterfietsen, surfen, zeilen, wandelen, fietsen, beachvolleyballen of suppen. Indien je geen eigen bord mee hebt, kan je er één huren of zelfs twee uur een cursus volgen. 

Ja, Saarland heeft het allemaal. Adembenemende wandelingen, flora en fauna om ‘U’ tegen te zeggen, unieke overnachtingen, een zalig meer om in te plonsen en heerlijk eten. Ik heb mijn ticket naar de deelstaat al geboekt, nu jij nog. 

Meer inspiratie nodig? Bekijk dan al onze artikelen over Duitsland, de site van Saarland of die van Duitsland Toerisme.
BikingDuitslandEuropaHikingNatuurgebiedenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.