Duitsland

Bijzondere biosfeerreservaten, dichte bossen, grillige rotsformaties, grootse rivieren, historisch erfgoed en zelfs zalige zandstranden. De natuur van onze oosterburen is prachtig en divers. Je kan er genieten van een lekkere picknick in bloeiende heide, een frisse duik nemen in helderblauwe wateren of uitkijken over dromerige valleien. Heb je deze zomer net meer zin in een strandvakantie? Geen nood, zelfs daarvoor kan je in Duitsland terecht. Nu horen we je denken: maar Duitsland is enorm en de opties aan natuurgebieden zijn eindeloos, dus waar te beginnen? Wij zetten zeven regio’s voor je op een rij, die in onze ogen echte aanraders zijn.

Artikelen over Duitsland:

Ontdek de mooiste plekken natuur van Nedersaksen, Duitsland

door
|
In het noordwesten van Duitsland ligt de metropoolregio Hamburg, waartoe ook de noordelijke regio’s van de bekende deelstaat Nedersaksen. Vanwege de diverse, uitgestrekte natuur het walhalla voor actieve toeristen. Je kan er…
Saarland

Wandelliefhebbers opgelet: Saarland is de place to be dit jaar

door
|
Al van Saarland gehoord? Je weet wel, die Duitse deelstaat met uitzonderlijke natuur, 70 gecertificeerde premium wandelroutes, rustgevende rivieren, indrukwekkende rotsformaties en imposante uitkijkpunten. Toch nog niet van gehoord? Dan…
natuurgebieden Duitsland

De perfecte dag in Alpenwelt Karwendel

door
|
Een kleine 100 kilometer ten zuiden van het drukke München ligt het machtige Alpenwelt Karwendel. Ingeklemd in de bergen tussen het Duitse Beieren en het Oostenrijkse Innsbruck vind je de…

Waarom Duitsland?

Omdat Duitsland een bijzonder interessant land is en ontzettend veel natuurgebieden heeft, eerst even wat feitjes op een rij:

  • Duitsland is het op zeven na grootste land van Europa

  • Het telt maar liefst 17.654 beschermde natuurgebieden en staat daarmee op de eerste plaats in Europa

  • Het grootste natuurgebied van Duitsland is het Zwarte Woud

  • In het Zwarte Woud ontspringt de Donau, één van de langste rivieren van Europa

  • In Duitsland vind je zo’n 2100 kastelen, die allemaal het bezoeken waard zijn

  • De buitensport die er het meeste wordt beoefend is wandelen

  • … en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

En dat doen we dus ook, want:

Duitsland is de koning onder de natuurgebieden

Het land beschikt over drie natuurgebieden die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan, 16 UNESCO-biosfeerreservaten,16 nationale parken en 106 natuurparken. Voor de actieven onder ons zijn er wandelpaden met een totale lengte van 300.000 kilometer en fietspaden met een totale lengte van 76.000 kilometer. Duitsland is pretty much één groot bos. Meer specifiek: een derde van het Duitse oppervlak bestaat uit bos. Dichte bossen zorgen voor geweldig veel zuurstof en gewoonweg puur geluk! Het is dus ook niet gek dat de traditie van de kerstboom (Tannenbaum) uit Duitsland komt.

Nog steeds niet verkocht? Er zijn ook 12.000 meren en duizenden rivieren, die natuurlijke biotopen vormen waar mensen hun batterijen kunnen opladen. Ja hoor, dit land heeft echt alles waar de natuurminnende, vrijetijdsgezinde reiziger van droomt. Het is niet voor niets dat Duitsland zelf de natuur omarmt in een speciale campagne, genaamd Embrace.German.Nature.

UNESCO World Heritage Mountain Park Wilhelmshöhe | Foto © GNTB, Lookphoto

Waar vind ik de mooiste natuur van Duitsland?

In heel Duitsland vind je overweldigende natuur en fantastische outdoor activiteiten, maar juist buiten de gebaande paden, vind je de écht interessante natuurgebieden en belevenissen van Duitsland. Wat denk je van deze authentieke, onontdekte parels:

Saksen-Anhalt

Om machtige nationale parken te bezoeken hoef je niet helemaal naar Amerika te gaan. Ga gewoon naar het middelpunt van Duitsland, naar Saksen-Anhalt. In dit deel van Duitsland vind je namelijk de meeste UNESCO Werelderfgoederen en bijzondere natuurgebieden bij elkaar. Wat denk je van UNESCO Biosfeerreservaat Midden-Elbe en UNESCO Werelderfgoederen, zoals de Luther-gedenktekens in Wittenberg, het Bauhaus en de meester- en portiekhuizen in Dessau-Roßlau of het Tuinenrijk in Dessau-Wörlitz.

Wat je ook kunt doen, is eropuit trekken in Nationaal Park Harz, dat een oppervlakte heeft van 25.000 hectare en een belevenis op zichzelf is. Het is namelijk één van de grootste nationale bosparken van Duitsland. Het nationaal park Harz is ontstaan in 2006 en staat garant voor ongerepte een beschermde natuur, doordat een deel van het Harzgebied zich vrij mag ontwikkelen. Je loopt tussen naald- en loofbomen, terwijl je je evenwicht probeert te houden op de rotsen en kliffen. Het is een imposant park waar je kan genieten van unieke planten, geologie en waar je, als je geluk hebt, zelfs lynxen kan zien.

Baden-Württemberg

In het zuidwesten van Duitsland ligt de regio Baden-Württemberg, ook bekend als ‘the sunny side of Germany’. Dat geldt vooral voor het zuidelijkste deel, bij de Bodensee. Maar ook de andere delen van Baden-Württemberg, zoals Bad Urach, Pforzheim, het Taubertal, Oberschwaben, Schwäbische Alb en het Zwarte Woud, stralen erop los. Je kan er alles doen waar je maar van droomt. Het is de perfecte plek om te suppen, fietsen, wellnessen, citytrippen, om exotische bloemen en planten te bewonderen, om wijn trails te volgen en je culinaire hart op te halen. In de ongerepte landschappen, kun je urenlange hikes maken, zeldzame dieren spotten en het ‘wilde’ Duitsland ontdekken.

Als we naar de natuurgebieden kijken, dan vind je in Baden-Württemberg het grootste bosgebied van Duitsland, het Zwarte Woud. Met bijna 24.000 kilometer aan wandelpaden, kun je je voorstellen dat je je hier niet hoeft te vervelen. Geen zin om te hiken? Fietsen is zeker zo populair in het Zwarte Woud. Een andere aanrader is Natuurpark Boven-Donau, waar de Donau dicht in het dal stroomt en wordt omringd door steile hellingen en rotswanden. De vele duizenden kilometers aan wandelpaden geven een prachtig uitzicht op de valleien en de rivier. Daarnaast leiden ze je langs paleizen, kastelen en ruïnes. Ook watersporters, bergbeklimmers en wederom fietsers, kunnen hun ‘outdoorhart’ hier ophalen.

Mecklenburg-Vorpommern

Als we het dan toch over zonnig Duitsland hebben: in het noordoosten van Duitsland ligt de wonderschone natuur van Mecklenburg-Vorpommern. Met zo’n 2000 zonuren per jaar, magMecklenburg-Vorpommern zich de zonnigste deelstaat van Duitsland noemen. Dat komt goed uit, want dit is de plek om te genieten van zon, zee en strand. Je vindt er duizenden kilometers aan Oostzeekust, meer dan 2000 helderblauwe meren en misschien nog wel net zo veel kastelen en statige huizen. Suppen, surfen, kiten, zeilen of peddelen, het kan er allemaal.

Ben je niet zo’n waterrat? Te voet, op de fiets of te paard is er ook van alles te beleven. Zoals het Duitsland betaamt, zijn ook in Mecklenburg-Vorpommern de UNESCO natuurgebieden en werelderfgoederen uitgebreid vertegenwoordigd. Wat denk je van hetUNESCO-werelderfgoed van de Hanzesteden Wismar en Stralsund? Of van de UNESCO-wereldnatuurerfgoederen bij Serrahn, in het Nationaal Park Müritz? Of beukenbos Stubnitz in het Nationaal Park Jasmund? En zo kunnen we dus nog wel even doorgaan.

Rijnland-Palts

Rijnland-Palts is het ‘Wilde Westen’ van Duitsland. Tenminste, als je dan de Amerikaanse zandduinen vervangt door stenen, want dat is waar dit deel van Duitsland om bekend staat. Het landschap ligt er vol met leisteen, marmer en edelstenen. In Rijnland-Palts bevinden zich ook acht natuurparken en twee nationale parken, die stuk voor stuk een aanrader zijn. Het is niet voor niets de deelstaat met de meeste bossen. Daarnaast is het overigens ook de deelstaat met de meeste wijntjes. Rijnland-Palts is namelijk een echte wijnbouwregio. Na je wandeling door één van de natuurgebieden, geniet je dus zeker weten van de lekkerste wijntjes van Duitsland.

Behalve bossen en wijnvelden, wordt de deelstaat gekenmerkt door nog een aantal natuurlijke ingrediënten. We hebben het hier over een middelgebergtelandschap dat wordt gevormd door de Hünsrück, Eifel, het Paltserwoud en Westerwald. Maar ook de rivieren staan er overduidelijk in het middelpunt. Natuurlijk de Rijn, maar ook de Moezel, Ahr, Nahe en Lahn stromen door Rijnland-Palts. Enkele aanraders zijn het oversteken van de Geierlay hangbrug, mountainbiken in de bossen en een bezoek brengen aan het vulkaanpark. Daarnaast kun je natuurlijk ook hier fantastisch hiken en fietsen.

Nedersaksen

Van het Wilde Westen gaan we naar de geweldige locaties en natuurgebieden in de Hamburgse Metropoolregio in het noorden van Duitsland. Om precies te zijn, naar Nedersaksen, in de streek tussen de Elbe en de Lüneburger Heide. Die laatste is het grootste aaneengesloten heidegebied van Europa. Je kunt je voorstellen dat dit, zodra de heide in bloei staat, een waar spektakel is voor fotografen en natuurliefhebbers. De heide staat over het algemeen in bloei tussen 8 augustus en 9 september. Andere aanraders in deze deelstaat zijn UNESCO biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue en Natuurpark Elbhöhen-Wendland, maar ook de Waddenzee bij Cuxhaven, waar de rivier de Elbe in de zee uitmondt. Onze tip: ga voor een wadlooptocht. Je loopt dan in zo’n drie uur tijd, over de zeebodem, naar het Neuwerk-eiland, waarna je met de boot terugvaart naar het vasteland.

Liever fietsen of bikepacken in Nedersaksen? Dan kan de Elbe Fietsroute, als een van de populairste fietsroutes van Duitsland, niet ontbreken. Trek daar wel wat tijd voor uit, want je bent alleen al in Nedersaksen 340 kilometer onderweg. Geniet je wel meteen van een hoop moois dat Nedersaksen te bieden heeft. Zo kom je hoe dan ook de ‘Rundlingsdörfer‘ tegen. Deze Rundlingdorpjes, ofwel ronde dorpen, zijn rond de 14de eeuw ontstaan en typerend voor het Elbe- en Wendlandgebied. De Rundlingsweg is een wandelroute die zich helemaal richt zich op het cultuurlandschap rondom de dorpjes. Een prachtige wandeling vol historie en geweldige uitzichten.

Saarland

Idyllische heuvels, glooiende weidevelden, slingerende rivieren en vruchtbare wijngaarden, Saarland heeft het allemaal. Voor deze deelstaat zijn we weer naar het westen van Duitsland afgereisd. Op het drielandenpunt met Luxemburg en Frankrijk om precies te zijn. Je herkent het Saarland aan de Saarschleife, een rivier die zo mooi door het landschap slingert dat je het best een natuurwonder kunt noemen. De beste plek om de rivier te bewonderen is vanaf het Saarschleife boomkroonpad. Een boomtoppenpad van 1250 meter lang en 23 meter hoog, waarbij je de natuur om je heen vanuit een ander perspectief bekijkt. Meer water vind je in Natuurpark Saar-Hunsrück, waar de Bostalsee een perfecte plek is voor allerlei watersporten.

Aan Nationale Parken, reservaten en andere mooie natuurgebieden geen gebrek in Duitsland. Ook het Saarland heeft er een paar op het lijstje staan. Zo is het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald het oerbos van morgen. Doordat de natuur hier vrij zijn gang kan gaan, vind je hier de zeldzamere flora en fauna terug, waaronder een grote populatie wilde katten. Biosfeerreservaat Bliesgau is een bijzonder mooie, heuvelachtige plek vol kuddes schapen, die langs de rivier de Blies grazen. Ook vind je er zeldzame diersoorten, zoals de goudschittervlinder en de bedreigde steenuil. Perfecte plekken om te hiken, fietsen, klettersteigen en overnachten in de natuur.

Alpenwelt Karwendel

De laatste, maar zeker niet het minste gebied is Alpenwelt Karwendel, zo’n 100 kilometer ten zuiden van de stad München. Ingeklemd tussen de Innsbruck en de Beierse Alpen, vind je een stuk rotsachtig, ruig gebied waar niet zoveel mensen komen. Daardoor heeft de natuur veel vrij spel en is de kans groot dat jij het rijk voor jezelf alleen hebt. Deze regio staat bekend om de uitstekende uitzichten, imponerende bergtoppen en heerlijk verfrissende meren. Niet gek dus dat de outdoor mogelijkheden eindeloos zijn in het Karwendel.

De dorpen Mittenwald, Krün en Wallgau vormen een ideale uitvalsbasis voor de leukste outdoor activiteiten. Ga er hiken, fietsen of golfen. Alpenwelt Karwendel is geschikt voor elk niveau. Je hebt makkelijke trails voor beginners en stevige beklimmingen en huttentochten voor de meer gevorderden. Fietsen kan er ook op een rustige ochtend, maar mountainbiken om die adrenalinekick te krijgen staat zeker ook op de planning. En als je dan toch in Wallgau bent, bewonder dan ook zeker de bijzondere Lüftl-schilderijen. Dat zijn kleurige fresco’s die op de gevels van een aantal huizen prijken.

Meer inspiratie nodig? Bekijk dan al onze artikelen over Duitsland of de site van Duitsland Toerisme.