Wat is Geocaching? Dé avontuurlijkste game voor outdoor liefhebbers

door

Misschien heb je er al wel eens van gehoord, Geocachen. Maar wat is Geoaching precies? Hoe werkt het? Wat heb je ervoor nodig? En waar kan je Geocachen? Wij gingen op onderzoek uit en trokken de volgende conclusie: Geocaching is hét ideale spel voor de outdoor liefhebbers!

Wat is Geocaching?

Wat is Geocaching precies? Geocaching is een real life schattenzoektocht waarbij je doormiddel van een GPS op zoek gaat naar een verborgen schat. Zo’n verborgen schat noem je een cache, in het Engels betekent dit verstopplaats. Met GPS coördinaten ga je op zoek naar de cache, deze kan werkelijk overal liggen. Naar wat je op zoek bent is steeds weer een raadsel, een cache is namelijk geen vast object. Vaak is het een soort kistje, maar het kunnen ook ander voorwerpen zijn. De grootte en vorm kunnen per cache verschillen, dit maakt het zoeken uitdagender.

De cache

In het kistje zit altijd een logboekje, hierin kan je je naam schrijven als bewijs dat je de cache hebt gevonden. Dit noemen we loggen. Hiervoor wordt vaak een speciale nickname gebruikt. In de caches zitten soms ook verrassingen zoals kleine spelletjes, sleutelhangers of knuffeltjes. Deze mag je ruilen voor iets van een gelijke of hogere waarde.

Het ontstaan van Geocaching

Geocaching is ontstaan in de Verenigde Staten. De Amerikaanse Dave Ulmer is de bedenker van het spel. Op 3 mei 2000 verstopte Ulmer een emmer met spullen in een bos bij zijn woonplaats, Portland. Hij plaatste de coördinaten van de emmer op internet in een discussiegroep over satellietnavigatie. Hij noemde het spel ‘The Great American GPS Stash Hunt’. Iedereen met een GPS kon toen op zoek gaan naar de emmer.

Op 4 mei werd hij voor het eerst gevonden door Mike Teague, hij tekende het logboek, nam het geld mee en vulde de inhoud aan met sigaretten, een pen en een cassettebandje. Dit was het begin van wat we nu Geocaching noemen. Inmiddels is het spel uitgegroeid tot een enorm succes en heb je geocaches in alle soorten en maten. De organisatie die achter Geocaching zit is Groundspeak, gevestigd in Seattle, Amerika.

Wat heb je nodig voor Geocaching?

Om te kunnen Geocachen heb je een GPS of smartphone nodig. Als je gebruik maakt van een GPS kun je hierop de coördinaten invoeren en vervolgens stuurt het apparaat je in de goede richting. Maak je gebruik van een smartphone dan kun je de gratis app downloaden. Met deze app kan je gemakkelijk coördinaten vinden van caches bij jou in de buurt. Je telefoon geeft je vervolgens aanwijzingen over de locatie van de cache. Wanneer je de app hebt gedownload kun je een Basic Membership account aanmaken, hierin kan je jouw geocache avonturen bijhouden. Uiteraard kan je ook gaan voor een betaalde variant; Premium Geocaching. Daarnaast is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de tocht, hoe je dat doet lees je hier: 10 fouten die je wil vermijden bij hiken.

Waar kan je Geocachen?

Geocaching kan je werkelijk overal ter wereld doen. Van Nationale Parken tot in steden, het kan overal. Waarschijnlijk zijn er bij jou in de buurt ook een aantal geoacaches verstopt, zonder dat je het door hebt. Maar ook wanneer je op reis bent in het buitenland is de kans groot dat er caches te vinden zijn in jouw buurt. De locaties van de caches kunnen heel verschillend zijn. Ze kunnen aan het einde van een lange hike, op een bergtop, in een rivier, in de top van een boom, in een regenpijp, onder een bankje in de stad of op hele andere plaatsen verstopt zijn.

Tip: soms moet je iets verder kijken dan je neus lang is. Zoek dus goed in of onder objecten.

Zelf een Geocache verstoppen

Naast dat je opzoek kan gaan naar caches, kan je er ook zelf verstoppen. Iedereen die de beschikking heeft over een GPS of smartphone kan een geocache plaatsen. Wereldwijd hebben geocachers er al miljoenen geplaatst. Er komen een aantal dingen kijken bij het plaatsen van je eigen geocache. De belangrijkste dingen zijn: het vinden van een goede locatie, toestemming regelen, een behuizing zoeken voor je cache en de inhoud van je geocache bepalen. Daarnaast moet je weten hoe je jouw geocache kan publiceren zodat anderen hem kunnen gaan zoeken. Wil je een cache verstoppen? Lees dan hier hoe je dat precies doet of bekijk het onderstaande filmpje.

Geocaching regels

Last but not least willen we het hebben over een aantal Geocache regels. Je hebt al veel geleerd over dit bijzondere spel, maar voor je aan de slag gaat zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden om Geocaching goed te laten verlopen:

  • Leg de geocache altijd op dezelfde plaats terug als waar je deze hebt gevonden.
  • Wanneer je een attribuut pakt uit een cache leg er dan iets met dezelfde waarde voor terug.
  • Stop geen gevaarlijke, bederfelijke, kapotte spullen of rommel in de caches.
  • Wees verstandig, breng jezelf en anderen niet in gevaar tijdens het zoeken van de caches.
  • Respecteer de omgeving, laat geen rommel achter tijdens het zoeken of op de locatie van de geocache. Verniel niets in de omgeving waar je zoekt.
  • Ga onopvallend te werk. Wanneer je erg opvallend naar de cache aan het zoeken bent kan dit er verdacht uitzien voor buitenstaanders, de zogenaamde Muggles. Dit doen we om te voorkomen dat Muggles de caches vinden en meenemen.
  • Zorg dat je altijd goed voorbereid op pad gaat.
  • Leave no traces

Volg je al deze regels op? Dan ben je helemaal ready to go. Veel Geocache plezier!

ActiviteitTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.