Hoe waterbestendig is een waterdicht horloge?

door

Een horloge kopen is een hele klus op zich en erg persoonlijk. Horlogeliefhebbers weten vaak van tevoren al wat de nieuwe aanwinst wordt, terwijl de ander een horloge puur functioneel koopt. Functionele horloges zijn bijvoorbeeld hardloop horloges. Die helpen je bij het optimaliseren van jouw prestaties tijdens het hardlopen, maar je kunt zo ook inzetten voor het bijhouden van hikes, het meten van de diepte tijdens duiken of gewoon om jouw hartslag te meten tijdens een van de andere sporten. En uiteraard zijn er ook horloges die het allemaal kunnen. Toch is het goed om te weten of je een waterdicht horloge hebt. Al is het maar voor de douche.

Wat is een waterdicht horloge?

Een waterdicht horloge heb je in alle verschillende soorten en maten. Net zoals waterdichte kleding, heb je bepaalde gradaties. En hoe meer een horloge waterdicht is, hoe duurder. Overigens is geen enkel horloge écht waterdicht. Daarom spreken we tegenwoordig van waterbestendig, maar zien we de term waterdicht horloge nog vaak voorbij komen. Benieuwd hoe waterbestendig jouw horloge is? Je vindt de gradaties in de gebruiksaanwijzing, op de doos of (meestal) op de achterkant van jouw horloge.

Waterbestendig gradaties

Bij waterbestendige horloges zijn er verschillende gradaties. Om het eenvoudig te houden, delen we het op in spatwaterdicht, water bestendig en een duikhorloge.

Spatwaterdicht

  • 3 bar / 3 ATM / 30 meter (30M): Spatwaterdicht. Het horloge is bestand tegen regen en spatwater bij het wassen van de handen. Je kan er niet mee douchen, want het horloge is niet geschikt om onder water te dompelen en om mee te zwemmen.

Waterbestendig

  • 5 bar / 5 ATM / 50 meter (50M): Water- en spatwater vast. Dit horloge is geschikt om helemaal nat te worden. Hier kan je dan ook mee douchen. Je kan er echter niet mee zwemmen of duiken.
  • 10 bar / 10 ATM / 100 meter (100M): Geschikt om te zwemmen. Je kan met dit horloge zwemmen in een zwembad en in de zee. Daarnaast is hij perfect geschikt voor watersporten op lage snelheid, zoals zeilen en snorkelen. Je kan er niet mee duiken.
  • 20 bar / 20 ATM / 200 meter (200M): Voor professionele watersport. Met dit horloge kan je watersporten beoefenen die op hogere snelheden zijn. Denk hierbij aan raften, kitesurfen, surfen, waterskiën en duiken. Het horloge is niet geschikt voor diepe duiken.

Duikhorloge

  • 100 meter (100M): Geschikt voor duiken met perslucht. Niet geschikt voor diepzee- en decompressieduiken.
  • 200 / 300 meter (200M / 300M): Geschikt voor diepzeeduiken met perslucht.
  • +300 meter (+300M): Geschikt voor diepzeeduiken met mixgassen.

waterdicht horloge sebastian-pena-lambarri-1218070-unsplash

Gebruik

Mocht je willen douchen met jouw horloge, dan wordt er aangeraden om het horloge niet bloot te stellen aan zeep en shampoo. Deze doucheproducten kunnen een negatief effect hebben op de waterbestendigheid van de horloges. Spoel je horloge daarom altijd af met water en maak hem droog. De waterbestendigheid kan eveneens afnemen met de tijd of door andere factoren. Probeer jouw horloge dus altijd met zoveel mogelijk zorg te gebruiken. Probeer schokken, zeep, parfum, zonnebrand, olie en zuren zoveel mogelijk te mijden. Daarnaast zijn niet alle horloges bestand tegen de sauna en stoomcabine. En het kan zo zijn dat jouw horloge wel tegen water kan, maar jouw horlogebandje niet.

Lek

Denk je dat jouw waterdicht horloge toch lek is? Leg dan een ijsklontje op jouw wijzerplaat. Indien het glas aan de binnenkant beslaat, dan zit er vocht in jouw horloge. Uiteraard kan je dat laten maken bij jouw horlogemaker.

AccessoiresTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.