Wetenschappers ontdekken ‘gigantisch’ koraalrif in Australië

door

Eindelijk goed nieuws over The Great Barrier Reef! De laatste keer dat we over dit koraalrif schreven ging het over het afgestorven koraal door de klimaatverandering. Deze keer hebben Australische wetenschappers een nieuw gigantisch koraalrif ontdekt in het bekende Great Barrier Reef. Het nieuwe koraalrif is maar liefst 500 meter hoog en ligt aan de oostkust van Australië.

Nieuw koraalrif

De ontdekking van het nieuwe koraalrif

Woensdag werd bekend gemaakt dat het koraalrif werd gevonden tijdens een twaalf maanden durende expeditie. Wetenschappers brachten daarbij de zeebodem van het noordelijke Great Barrier Reef in kaart met 3D-beelden. Hiervoor gebruikte het instituut een onderwaterrobot.

Koraalrif onderwater robot

Het nieuwe koraalrif

Wetenschappers vergelijken het rif met het lemmet van een mes. De onderkant van het rif is 1,5 km breed en de top ligt maar 40 meter onder het zeeoppervlak. Daarmee is het dit nieuwe koraalrif hoger dan het Empire State Building in New York. Volgens wetenschappers heeft het rif een overvloed aan sponzen, zeewaaiers en zachte koralen.

Eerste koraalrif ontdekking in 120 jaar

De ontdekking van het nieuwe rif is een speciale gebeurtenis. Volgens het Arc Centre of Excellence Coral Reef Studies is het namelijk de eerste keer in 120 jaar dat er een nieuw koraalrif is ontdekt. Er zijn zeven andere hoge vrijstaande riffen bekend, deze werden allemaal ontdekt in de negentiende eeuw. “Onze kennis over de oceaan is lange tijd zo beperkt geweest”, zegt Wendy Schmidt, medeoprichter van het Schmidt Ocean Institute, dat betrokken was bij het onderzoek.

“Dankzij nieuwe technologieën die fungeren als onze ogen, oren en handen in de diepe oceaan, kunnen we de oceaan verkennen als nooit tevoren.”

Wendy Schmidt

The Great Barrier Reef

The Great Barrier Reef is een gigantisch rif aan de kust van Australië. Met 2300 kilometer aan rif en 1036 koraalriffen is het Great Barrier Reef, de naam zegt het zelf al, het grootste rif ter wereld. Het rif is de habitat van vele bedreigde diersoorten zoals de groene zeeschildpad en de Indische zeekoe. Al lange tijd gaat het niet zo goed met het gebied. Er gaat namelijk steeds meer koraal verloren. Volgens wetenschappers is sinds de jaren negentig de helft van het koraal afgestorven door klimaatverandering.

Foto: Carles Rabada

NatuurverschijnselenNieuwsOceaniëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.