Wing foil - Unsplash

Trotseer jij binnenkort het water met wingfoilen?

door


Heb jij al eerder van een foilwing gehoord? Wanneer je bekend bent met windsurfen of een andere watersport heb je ze waarschijnlijk al eerder voorbij zien komen, maar deze nieuwe sport is steeds meer in opkomst. Met wingfoilen ‘zweef’ je boven het water, wat een heel andere beleving geeft. Hoe werkt deze sport precies en wat zijn de voordelen?

Wat is wingfoilen?

Wingfoilen geeft een heel andere ervaring op het water dan windsurfen. Je zweeft namelijk boven het wateroppervlak door de speciale vin onder je board. Het combineert elementen van kitesurfen, windsurfen en foilen en is een heel nieuwe manier om over het water te vliegen. Naarmate de snelheid toeneemt, komt de foil omhoog en wordt de weerstand verminderd, waardoor je boven het wateroppervlak kan zweven met minimale weerstand.

Wat zijn de voordelen?

Allemaal leuk en aardig, maar waarom zou je een wingfoil nou verkiezen boven een windsurf board? Wij zochten het voor je uit:

#1 Eenvoudig en draagbaar

Oke, makkelijk is het natuurlijk niet, maar wingfoilen is iets makkelijker te leren dan traditioneel windsurfen. Dit komt mede doordat de foilwing veel compacter en lichter is dan een traditioneel windsurfboard en zeil. Het is makkelijk om het op te zetten en te hanteren, omdat het dus minder spierkracht vergt, iets wat vooral als beginner erg fijn is. Nog een bijkomend voordeel: op reis neem je hem gemakkelijk mee doordat hij veel compacter is.

#2 Toegankelijkheid

Wingfoilen is zoals we hierboven al noemden iets toegankelijker als beginner. Dit is mede door het lichte gewicht van het board, maar ook doordat het board gek genoeg iets stabieler is. Het leerproces is dus over het algemeen sneller en minder intensief.

#3 Freestyle mogelijkheden

Een kleiner en lichtgewicht board betekent ook makkelijker tricks en sprongen maken. Ben je gevorderd dan is deze sport ook top voor freestylen en lekker je eigen stijl te ontwikkelen.

#4 Betere lichtweer prestaties

Wingfoilen vereist minder wind om vooruit te komen, top dus bij lichte windomstandigheden. Het ontwerp van de foilwing, in combinatie met de lift van de foil onder het board, stelt je in staat om al te vliegen met minder wind dan bij windsurfen.

TheOutdoors.nlWatersportenWindsurfen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.