Foto: Luciano Miglionico

Wintergolf, een toffe winter sport voor jong en oud

door


Al jaren wordt de sport golf geassocieerd met groene grasvelden, blauwe luchten en geruite golfkleding. Maar wat weinig mensen weten, is dat de sport ook in de besneeuwde bergen beoefend kan worden. Deze sport noemen we wintergolf en in Zwitserland zijn ze er gek op. Tijd om er eens dieper in te duiken!

Wintergolf header
Foto: Luciano Miglionico

Wintergolven

In 2021 gaat de Engadin Snow Golf Cup in het Zwitserse Engadin-dal zijn 42e jaar in. De Zwitserse Engadinevallei is de thuisbasis van St. Moritz, met zijn beroemde diamantstofhemel en prachtige alpengolfbanen uit 1889. Wat begon als een grap, in één van de zonnigste wintersportbestemmingen van Zwitserland, is uitgegroeid tot een serieuze sport die niet alleen golf-liefhebbers trekt, maar ook anderen die op zoek zijn naar winterse activiteiten naast de piste.

Wintergolf groeit in populariteit

Wintergolven klinkt misschien vreemd, maar de Alpen van Zuid-Zwitserland zijn bijzonder zonnig en bieden een toevluchtsoord voor golfers uit Noord-Europese landen. Bovendien biedt sneeuwgolf een actief maar minder riskant alternatief voor skiën. Dit alles heeft geleid tot een stijging van de populariteit in plaatsen als Duitsland, Oostenrijk, Canada en de Verenigde Staten. Inclusief populaire golfbestemmingen als Colorado, Californië, Wisconsin en Noord-Carolina. Maar ook off-the-golf-radar plekken als Argentinië, Groenland en Finland doen mee aan de hype.

Wintergolf the green
Foto: Luciano Miglionico

Verschillen met regulier golven

Er zijn natuurlijk een aantal verschillen tussen de reguliere golfsport en het wintergolven. Om te kunnen Wintergolven moet het gebied enorm goed worden verzorgd zodat het oppervlak rond de holes in tact blijft. Hier komt een hoop werk bij kijken. Daarnaast zijn de golfballen oranje zodat ze goed opvallen. En de golfgaten zijn maar liefst drie keer zo groot als bij het reguliere golven. Volgens liefhebbers geeft Wintergolf een unieke ervaring.

“Wintergolf is een geweldige ervaring” “Het kan behoorlijk koud zijn, maar als de zon opkomt, spelen we vaak zonder jassen.”

Caroline Rominger, een professionele golfer en inwoner van Engadine.

Verhuizen voor Wintergolf

Er zijn zelfs enthousiastelingen die de sport zo leuk vinden dat ze een (tweede) huis in de buurt van de piste kopen. “Wintergolf is slechts een van de vele dingen die de Zwitserse Engadinevallei aantrekkelijk maakt voor kopers van een tweede huis, en een paar hebben hier zelfs alleen al daarom gekocht,” zei Ramun Ratti, de directeur van Engadine Golf Course, de thuisbasis van twee 18-holes golfbanen. “Maar sneeuwgolf is en zal waarschijnlijk altijd een niche zijn.”

Terug in de tijd

Een hele tijd terug bestond er al een vergelijkbare sport. Er zijn namelijk Nederlandse schilderijen uit de 17e eeuw waarop afbeeldingen van Wintergolf te zien zijn. Toch wordt door sommigen geloofd dat het moderne Wintergolf begon met St. Moritz’s voormalige resort manager, Peter Kasper, die in 1904 het idee oppakte om de het groene gras in te ruilen voor witte sneeuw. In 1979 werd het eerste toernooi gehouden op een bevroren meer in St. Moritz.

Wintergolf afslaan
Foto: Luciano Miglionico

Wintergolf in de Alpen

De Alpen zijn gastheer voor een ander Wintergolf toernooi, namelijk de Barnes Wintergolf Cup. De host van het evenement rouleert jaarlijks tussen vier verschillende alpine resorts: Courchevel, Megève en Val d’Isére, in Frankrijk en Crans-Montana, in het Zwitserse Canton Valais. De laatste uit het rijtje is ook host van de Omega European Masters en één van de acht golfbanen in the Canton.

Verschillende resorts

Er zijn in Zwitserland de afgelopen jaren een hoop nieuwe golf verblijven, resorts en golfbanen geopend. Waaronder Bürgenstock, een resort met hotels en verblijven die boven het turquoise meer van Luzern liggen en waar ooit actrices Audrey Hepburn en Sophia Loren woonden. In 2017 werd de negen-holes baan met uitzicht op bergen als Eiger, Jungfrau, Pilatus en Titlis heropend. Andermatt’s netwerk van hooggelegen woningen en een 18-holesbaan net onder de Gotthardpas werd in 2016 geopend. Terwijl Grand Resort Bad Ragaz, het kuuroord, in 2019 heropend werd met drie hotels en zeven restaurants, waarvan twee met elk twee Michelin-sterren.

Sneeuwgolf gaat niet over scores“De kans dat je je bal in de diepe sneeuw vindt is onwaarschijnlijk. Het gaat meer om de ervaring van het spelen van golf in de winter en het hebben van een geweldige dag.”

Eveline Fasser Testa, een Wintergolf speler die in St. Moritz woont.
Foto: Luciano Miglionico

TheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.