Winterkamperen met een camper – ‘Je zit echt niet in de kou!’

door

Kamperen met een camper of caravan is niet gebonden aan seizoenen, vindt camperexpert Frans Hoofwijk van deelplatform Goboony. We vroegen hem waarom kamperen in de hartje winter ook een goed idee is, hoe je je kunt voorbereiden op een winters avontuur en kunt zorgen dat je net zo enthousiast wordt als Frans zelf. Winterkamperen met een camper doe je eenvoudig met deze tips en tricks.

Winterkamperen in een camper, waarom zou je?

Ik kan me voorstellen dat mensen die het nog nooit gedaan hebben zichzelf diezelfde vraag stellen. Zelf ben ik niet echt een wintersporter, maar toen we destijds met onze eigen camper naar een wintersportgebied reden, waren we flabbergasted hoe mooi het was in die sneeuwlandschappen. Het leuke is dat je in de winter heel intensief in je camper of caravan leeft, je brengt namelijk veel tijd in je camper door. Als je dat leuk vindt, dan is winterkamperen in de camper ook leuk. Je kunt naar prachtige locaties rijden om te wandelen, maar natuurlijk ook om te skieën.

Het is heel gezellig om met een groep camperaars bij elkaar te gaan staan, buiten sneeuwbarbecues te maken en rum te drinken rondom een vuurtje. Het is echt heel leuk en intens. Je hoeft echt geen wintersporter te zijn om te winterkamperen. Voor heel veel mensen staat kamperen in de winter synoniem voor kou leiden. Maar het kan ook zomaar een openbaring zijn. Als je het nog nooit hebt gedaan en het niet van plan bent, dan mis je echt iets. Als kamperen je hobby je is, dan moet je alle seizoen een keer hebben meegemaakt. Maar je moet je wel goed voorbereiden.

winterkamperen met de camper

Hoe doe je dat, het voorbereiden op de winterse kou?

Als je naar sneeuwgebieden gaat moet je niet alleen jezelf, maar ook je camper winterproof maken. Ga voor het gemak van het ergste uit, want je weet nooit van tevoren wat je tegenkomt. Je kan zomaar worden overvallen door een sneeuwbui.
Dat voorbereiden betekent meestal: een set winterbanden op je camper en sneeuwkettingen – die zijn vaak verplicht op wintersportbestemmingen. Ter plaatse zijn vaak speciale plekken ingericht waar je die om kunt doen. In de winter heb je ook andere ruitensproeiervloeistof nodig dan in de zomer, anders kan het op bepaalde plekken bevriezen. Het is belangrijk dat je regelmatig je ruiten schoon kunt maken, zeker als ze met zout strooien dan worden die ontzettend snel vies. Als je veel in je camper verblijft, is het ook belangrijk dat je goed ventileert, zodat je camper niet een vochthol wordt.

Hoe zorg je ervoor dat je het niet koud gaat krijgen?

Tijdens winterkamperen met een camper is het het belangrijkste om een kachel te hebben die het goed doet, goede kleding meenemen en lekker bewegen. Het is belangrijk om een goede gasvoorraad bij je te hebben en te weten hoeveel gas je verbruikt. Mijn ervaring is dat je in een week wel 2 keer een fles van 11 liter verbruikt met je kachel en koken. Je laat de verwarming ook aan staan wanneer je weg bent om te voorkomen dat de waterleidingen bevriezen, hou daar dus ook rekening mee. De gebruikelijke LPG-flessen bestaan uit propaan en butaan en bij lage temperaturen verdampt alleen de propaan en niet de butaan, dus voor je vertrekt zou je kunnen kijken of je speciale winter-LPG mee kunt nemen. Wanneer je een semi-integraal camper hebt, kun je isolatiematten meenemen om de cabine af te dekken tegen de kou. Mocht je een camperplek hebben met elektriciteit, dan kan je uiteraard ook een elektrische kachel gebruiken.

Koken tijdens winterkamperen met de camper

Wat zijn mooie plekken om te winterkamperen?

De Alpenlanden zijn ingericht voor wintersport, dat geldt ook voor camperplaatsen. Winterkamperen met de camper heeft zo nog wat extra voordelen, de camperplaatsen zijn vaak gesitueerd aan de skipistes. Als je in een hotel zit, moet je vaak eerst met een bus naar de skilift en dan naar de piste. Vanuit de camper kun je vaak zo de piste op of een sneeuwschoenwandeling starten. Of het nou Frankrijk is, Zwitserland, Italië of Oostenrijk, die landen weten hoe ze het de bezoeker gemakkelijk kunnen maken. Ze verkopen daar vaak ook gasflessen om mensen zo lang mogelijk te kunnen laten staan.

Wil je gewoon genieten van de winterse omgeving, dan kan je naar de campings gaan die in de winter open zijn, die zijn er ook op ingericht dat mensen in de winter komen kamperen. De campings zijn daar vaak voorzien van verwarmd sanitair, een plek waar je gas kunt kopen of een drooghok voor natte ski- of wandelkleding. Moderne campings hebben soms zelfs een gasnetwerk waar je op in kunt pluggen. Als je dan lekker wilt wandelen in de winter heb je bij terugkomst alle fijne faciliteiten zodat je er warmpjes bij zit!

winterkamperen met de camper

Maakt het nog uit met wat voor soort voertuig je gaat?

De techniek is niet stil blijven staan, dus de wat jongere campers hebben een betere isolatie, kachel en inrichting. Met een oudere camper kan het wel, maar moet je je wel iets beter voorbereiden. Kijk of je een ringverwarming hebt of dat je verwarming langs je waterleidingen loopt zodat ze niet bevriezen. Met een hefdakcamper kun je ook een isolatiepakket krijgen voor aan de buitenkant van het hefdak. Daarmee hou je de grootste kou ook buiten.

Je gaat natuurlijk niet voor je camper zitten bakken in de zon of naar het strand. Wat doe je met winterkamperen?

Nou wel hoor! Als het mooi weer is kun je natuurlijk wel buiten in de zon zitten, het kan best warm zijn. Zie je de beelden voor je van mensen die in hun wintersportkledij in de zon zitten? Dat kan natuurlijk ook met een camper. De campings zelf organiseren natuurlijk ook van alles, denk aan wandeltochten, of een vuurtje maken of zelfs een icebar van samengeperst sneeuw. En je kan natuurlijk ook naar de zon gaan in de winter, overwinteren in Zuid-Europa maar dat is weer een heel ander verhaal.

Frans Hoofwijk werkt als camperexpert bij het deelplatform Goboony, waar je een camper of caravan kunt huren direct van de eigenaar. Ben je benieuwd geworden naar het winterkamperen met een camper of caravan? Kijk dan eens op de website van Goboony

KamperenRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.