Credits: Graz Tourismus - Werner Krug

Combineer natuur en cultuur tijdens jouw wintersport in Graz en Schladming-Dachstein

door


Als we Oostenrijk + winter zeggen, dan denk jij waarschijnlijk meteen aan witte bergen, mooie afdalingen, knusse berghutten, Kaiserschmarrn en een halve liter Weizen. Houd dat beeld vooral vast. Maar denk ook eens aan geweldige architectuur, een interessante kunstwereld, culinaire hoogstandjes en een status van (voormalig) Culturele Hoofdstad. Heb je alles samen in gedachten? Mooi! Dan denk je nu namelijk aan de stad en omgeving van Graz, in de deelstaat Stiermarken. In deze Oostenrijkse regio kun je natuur namelijk perfect koppelen aan cultuur, ook in de winter. Helemaal als je Graz combineert met een wintersport in Schladming-Dachstein. En het ideale van deze trip, is dat je met KLM rechtstreeks naar Graz toe vliegt. Hebben we je aandacht? Mooi. We vertellen er namelijk graag meer over.

Credits: Peter Burgstaller

Graz en haar rijke cultuur

Wist-je-dat Graz de tweede grootste stad van Oostenrijk is? Met bijna 300.000 inwoners kun je je voorstellen dat er altijd wel iets te doen is op deze plek. Waar de stad vooral bekend om is, is de historische binnenstad. Het is namelijk de aller grootste Middeleeuwse binnenstad van heel Midden-Europa. Doordat de eeuwenoude architectuur nog zo mooi aanwezig is in de stad, is deze inmiddels toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het opvallendste voorbeeld daarvan is de Uhrturm op de Schlossberg. Deze klokkentoren kun je beklimmen voor een geweldig uitzicht over de stad. Vooral als het heeft gesneeuwd is de stad een prachtig wit plaatje. Toch is het niet alleen Middeleeuwse architectuur die de klok slaat. Juist het feit dat architectuurstijlen uit verschillende periodes zo goed op elkaar aansluiten, maakt deze stad uniek. Het is niet voor niets dat de architectuuropleiding in Graz zo goed aangeschreven staat. Sowieso is Graz een echte studentenstad dus, inclusief het bruisende leven dat daarbij hoort.

Graz in het groen (en wit)

Wat we zelf ook erg kunnen waarderen aan Graz is dat het ondanks de rijke geschiedenis ook erg bezig is met een groene toekomst en duurzaam design. Een mooi voorbeeld daarvan is de manier waarop de stad zijn infrastructuur heeft ontworpen. Ze focussen daarbij al jarenlang op wandelen, fietsen en openbaar vervoer als belangrijkste manier om je duurzaam door de stad te bewegen. Ook de creatieve scene krijgt alle ruimte en dat zie je terug op plekken zoals het moderne, blauwe(!) Kunsthaus, maar ook de botanische tuinen en Murinsel. Die laatste is een glazen eiland in de rivier de Mur. Want ook natuur is nooit ver weg in Graz. Zo is er dus de rivier, die dwars door de stad heen stroomt. Daarnaast ligt Graz aan de voet van onze geliefde Alpen. En in die Alpen kun je heerlijk op wintersport. Er is voor ieder wat wils, want Stiermarken is een gevarieerde regio. Zo kun je gaan voor de wat ruigere bergen in ten noorden van de stad (Ausseerland), maar ook voor de betoverende bergwereld van Hochsteiermark in het noordoosten van de regio. Een andere geweldige optie is het altijd mooie en wat meer glooiende Schladming-Dachstein, ten noord-westen van Graz.

Wintersporten in Schladming-Dachstein

Wintersporten in Schladming-Dachstein is echt top. Het gebied wint steeds meer bekendheid onder Nederlanders. Niet gek ook, want Schladming-Dachstein zelf heeft 230 km aan skipistes en is onderdeel van Ski Amadé, waardoor er in de regio maar liefst 760 km aan afdalingen op je wacht. De absolute topper van dit skigebied is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, waarbij je skiet op de hellingen van de vier bergen; Planai, Hauser Kaibling, Reiteralm en Hochwurzen. Ook de Riesneralm is een aanrader. Het is niet voor niets dat daar de eerste Ski bowl voor kinderen is georganiseerd. Maar check zeker ook de Dachstein Gletscher, Ski Galsterberg en de familievriendelijke Fageralm. Zoals het de echte goede wintersportgebieden van tegenwoordig betaamd, zijn er in Schladming-Dachstein ook volop activiteiten buiten de skipistes te doen. Denk aan sneeuwschoenwandelen, schaatsen, toerskiën, langlaufen, fatbiken en zelfs iglo’s bouwen. Natuurlijk kun je er ook heerlijk genieten van de lekkerste (lokale) gerechten. Check vooral de website van VerrassendGraz eens voor alles wat je wilt weten over wintersport in Schladming-Dachstein.

Het ideale is dat je met KLM rechtstreeks naar deze topbestemming toe vliegt. In ruim anderhalf uur sta je vanaf Schiphol op Flughafen Graz. Daardoor houd je nog meer tijd over om leuke dingen te doen. (Zoals jezelf uitleven op de langste ondergrondse glijbaan ter wereld. Ja, echt waar!) Kijk voor meer informatie over de activiteiten, pakketreizen, hotels en de stad zelf op de website van VerrassendGraz.

AlpenBergenOostenrijkTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.