Op wintersport vertrokken zonder winterbanden in Frankrijk? Je riskeert een boete

door

Als je binnenkort (tussen 1 november en 31 maart) zonder winterbanden door de Franse wintersportgebieden rijdt, riskeer je vanaf nu een boete van 135 euro. In de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura en de Vogezen is de Franse bergwet van toepassing. Ook op Corsica worden winterbanden verplicht. Daarmee voegt Frankrijk zich bij een hele rits landen, zoals Luxemburg, Duitsland en Andorra, waar rijden zonder winterbanden verboden is. 

Boete voor wintersporters zonder winterbanden in Frankrijk

Hoewel de Franse overheid het tot voor kort hield bij sterke aanbevelingen om winterbanden of sneeuwkettingen te gebruiken, was een echte Franse bergwet tot nu toe niet aan de orde. Sinds 1 november 2022 is dat veranderd. Volgense de nieuwe wet is het gebruik van winterbanden óf sneeuwkettingen verplicht tussen 1 november en 31 maart. Chauffeurs die hun auto niet op de correcte manier aanpassen, als ze gaan wintersporten met de auto, riskeren een boete van 135 euro.

winterbanden frankrijk
Credits: Chris Peeters – Pexels

Waar is de wet op winterbanden in Frankrijk van toepassing?

De bergwet is van kracht in 34 departementen in Frankrijk. In de bergachtige streken in de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura, de Vogezen of Corsica, is het dus in bepaalde zones verplicht om of met winterbanden te rijden, of met sneeuwkettingen. In de rest van het land is het niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden om met winterbanden te rijden. Als je geen winterbanden op de auto hebt in de gebieden waar het moet, maar er wel sneeuwkettingen in je auto liggen, riskeer je geen boete. Met sneeuwkettingen mag je wel enkel rijden als er daadwerkelijk sneeuw of ijs op de weg ligt.

Aan welke signalisatie herken ik de zones waar winterbanden verplicht zijn?

De zones waar de verplichting op winterbanden in Frankrijk geldt, zijn aangegeven met speciale verkeersborden. Deze zijn te herkennen aan een rode rand en afbeeldingen van een winterband plus sneeuwkettingen. Hoe de borden er precies uitzien, vind je op deze site.

Hoe weet ik of mijn banden de juiste zijn?

Het rubber van winterbanden blijft zacht wanneer de temperatuur onder de 7°C zakt, bij zomerbanden wordt het rubber hard. Hierdoor hebben winterbanden veel betere grip op sneeuw of ijs. Bovendien hebben winterbanden een dieper uitgesneden loopvlak waardoor ze meer water kunnen afvoeren en dus beter aquaplanning tegengaan. Dat zorgt er allemaal voor dat zelfs in winterse omstandigheden de wegligging een stuk beter en de remafstand korter is in vergelijking met zomerbanden.

De winterbanden die toegelaten worden in onder andere Frankrijk zijn makkelijk te herkennen. Ze hebben het sneeuwvloksymbool 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) en het opschrift M+S, MS of M&S.

Winterbanden frankrijk
Credits: Wikimedia Commons

Hoe beland je verder veilig met je auto bij de piste?

  • Het is verstandig om in Frankrijk naast de juiste winterbanden, altijd een set sneeuwkettingen en startkabels mee te nemen. Met sneeuwkettingen mag je wel alleen rijden als er daadwerkelijk sneeuw of ijs op de weg ligt. Daarnaast mag je maximum vijftig kilometer per uur met sneeuwkettingen rijden in Frankrijk.
  • Ook de rest van je auto is liefst goed voorbereid op het winters weer. Zorg bijvoorbeeld dat de tank van je ruitenwissers gevuld is met antivries ruitenvloeistof en dat er voldoende antivries in het koelsysteem zit. Controleer of alle verlichting op je auto goed werkt en check ook of de rubbers van je ruitenwissers nog in een goede staat zijn. Je kunt ook je autodeuren preventief invetten om tegen te gaan dat ze dichtvriezen.
  • Als je rijdt met winterbanden, moet je je snelheid iets matigen. Hoewel mensen zich er vaak niet van bewust zijn, vergroten winterbanden flink je remweg.
  • Je wil goed voorbereid zijn op mogelijke files met een goede set tools bij de hand. Neem een ijskrabber, handschoenen, een lamp, een schop, slotontdooier en dekens voor iedereen mee in de wagen.
  • Blijf onderweg altijd alert en kalm, zeker bij slecht weer. Stuur rustig en trek extra rustig op. Een ongeluk zit, zeker in de buurt van een skigebied, in een klein hoekje.

BergenEuropaNieuwsTheOutdoors.nlVervoerWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel