Wintersport in Zweden, veel meer dan alleen skiën

door

2023 staat nu al bekend als het jaar met de slechtste sneeuwval in tijden. Met name in de Alpen is het warm en regent het momenteel meer dan dat het sneeuwt. Daardoor zijn de bergen veelal groen, de pistes zijn smal, maar ook de uitloopstroken zijn kort. Daarom zien we een verschuiving ontstaan van wintersportbestemmingen. Steeds meer wintersportliefhebbers zoeken naar wintersportgebieden in het noorden. Het liefst met ‘sneeuwgarantie’. Tijdens een wintersportrondreis door Zweden ontdekte ik het wintersporten in de omgeving van Östersund. Al snel bleek dat daar sneeuw genoeg ligt dit jaar en dat er van alles te doen is.

Bekvämlighet en den norrsken (Gezelligheid en het Noorderlicht)

Nu hoor ik je al denken, maar in de winter zijn de dagen toch veel korter, vooral in het noorden? Op 21 december wordt inderdaad de kortste dag gevierd in Zweden. Dat betekent voor de Zweden groot feest, want vanaf dan veranderen deze korte lichtuurtjes in rap tempo. Want wist jij dat je vanaf half februari qua daglicht beter in Zweden kan zitten dan in de Alpen?! 

Maar mocht jij toch al eerder naar Zweden op wintersport gaan, dan hoef je echt niet te treuren. In Zweden kennen ze het woord bekvämlighet, wat in het Nederlands: gezelligheid betekent. Gezellig samen rond het haardvuur of duik ’s avonds nog even de sauna in. En met een beetje geluk spot je net als ik nog het Noorderlicht

Skiën is iets typisch Zweeds 

In Nederland denken wij altijd dat skiën typisch iets is voor Alpenbewoners. Jaarlijks reizen veel mensen weer richting de Oostenrijkse, Zwitserse of Franse Alpen. Maar in Zweden ademen de bewoners de skisport. Als kleine kinderen wordt ze al geleerd om in de ochtend op ski’s naar school te gaan. Dit kennen wij in Nederland als langlaufen, maar de Zweden noemen dit gewoon skiën. Het skiën van de berg af wordt hier alpineskiën genoemd. 

Tijdens onze rondreis bezochten we twee grote skigebieden van Zweden, in Åre en in Vemdalen. Ik stond versteld van de vergezichten. Dat is dan ook gelijk waar het skiën in dit gebied in Zweden bekend om staat. Hieronder lees je meer over het skiën in deze twee skigebieden. 

Wintersport in Zweden_Åre_02

Vemdalen, het gevoel dat je op de Noordpool aan het skiën bent

Ten zuiden van Östersund, waar je landt met het vliegtuig, vind je Vemdalen. Dit is een kleiner, maar dan ook rustiger, skigebied dan Åre. Er zijn 21 pistes vanaf Vemdalsskalet en 12 skiliften. Ben je na een dag al uitgekeken? Dan kan je met je skipas gratis op pad met de skitaxi. Deze brengt je naar onder andere Klövsjö/Storhogna (21 pistes en 15 skiliften) of naar Björnrike (16 pistes en 15 skiliften). Hierdoor is er altijd genoeg skiplezier in de buurt. 

De echte reden om naar Vemdalen te gaan zijn toch wel de uitzichten. Zo heb je het gevoel dat je op de Noordpool bent. Zover als de horizon rijkt is het een grote sneeuwvlakte wanneer je op de hoogste piste staat. Wil je genieten van het uitzicht dan pak je vanaf Hovde op 914 meter een blauwe piste, maar er zijn ook meer uitdagende zwarte pistes vanaf hier om voor te kiezen. Vemdalen heeft alles in petto voor jouw aankomende wintersportreis. 

Als eerste op de piste staan? Schrijf je dan in voor de morning skisessies. Door je in te schrijven via de skistar app krijg jij alleen toegang in de vroege uurtjes tot de meest verse sneeuw. Ben jij geen ochtendmens? Dan schrijf jij je toch gewoon in voor de night ski sessions.
Wintersport in Zweden_Vemdalen_03

Åre, het grootste skigebied van Zweden 

Bij aankomst in dit skistadje sneeuwde het flink. Samen met een instructeur van skistar gingen we als groep een mooie tocht afleggen. Helaas hadden we niet zulke weidse uitzichten als in Vemdalen. Maar je merkte aan alles dat dit een stuk groter was, zo waren de pistes een stuk langer en waren er meer tussendoor routes die je kon afleggen. Deze zijpaadjes vond ik toch het allerleukste. Hiermee sneed je in één keer door het halve skigebied heen. 

Åre heeft veel meer dan Vemdalen nog een après-ski vibe. Er zijn verschillende kroegjes en restaurants die makkelijk bereikbaar zijn. Ook heb je er veel winkeltjes met de bekendste skimerken om even heerlijk een dagje te shoppen. Jammer genoeg ben ik er maar een dag geweest, want ik had er nog lang geen genoeg van. 

Wintersport in Zweden_Vemdalen_02

Nieuw op mijn bucketlist: Een meerdaagse langlauftocht

Tijdens deze rondreis in het winterse Zweden kreeg ik mijn eerste langlauflessen. Deze kregen we als groep van twee Zweedse kampioenen in de sport, en dat maakte het extra leerzaam. De schoenen en latten die je onder je voeten krijgt zijn niet te vergelijken met lange latten voor op de piste. De ski’s zijn smaller en je hak zit er los in, ook de schoenen zijn veel slanker dan die van een skischoen. Wanneer je van jezelf een goede balans hebt, kan je gemakkelijk blijven staan. Maar het voelt instabieler dan op de brede latten waarmee je de piste afglijdt. 

Na wat basisinstructies was het aan ons om te oefenen op de uitgezette tracks. Vanaf hier was het één grote speeltuin en ontdekkingstocht. Door goed gebruik te maken van je stokken kon je zonder al te veel kracht jezelf heerlijk ritmisch voortbewegen. De uitgezette tracks zijn soms wel kilometerslang en gaan door bossen, over meren en rivieren en altijd langs een dik pak sneeuw. Het was een verademing en ik voelde een sterke overeenkomst met hiken in de zomer, het liefst was ik zo nog een paar dagen door gegaan. 

De titel zegt eigenlijk precies wat ik vond van mijn eerste ervaring op langlaufski’s. Het is een heel andere sport dan skiën van een berg. In rust werk je jezelf door de poedersneeuw of de gemaakte tracks. Ik heb een meerdaagse langlauftocht al op mijn bucketlist staan voor 2023. 

Östersund, een stad vol winteractiviteiten 

Ben jij geen skiër, maar wil jij wel een keer op wintersport? Dan is Östersund en de omgeving zeker een aanrader. Vanaf Nederland ben je via Eelde Airport met +/- twee uur in Östersund. Vanaf hier vind je een grote hoeveelheid aan verschillende winteractiviteiten, ook voor de niet-skiër. We zetten ze voor je op een rijtje: 

  • Schaatsen 

In Nederland kan je met een beetje geluk zo’n 10 dagen in het jaar schaatsen op natuurijs. In Östersund kan dit vanaf oktober tot maart iedere dag doen. Zo heb je bij Lake Storsjön een baan van 20 kilometer over het gehele meer. Je vindt hier ook de mogelijkheid voor het huren van je skispullen voor meerdaagse tochten met een Pulka. 

  • IJsvissen 

Nog zo’n activiteit die wij in Nederland eigenlijk niet kennen of nauwelijks doen. In Zweden wordt er enorm veel gevist, dus ook in de winter. In het winterpark in Östersund kan je een hengel huren en leren ijsvissen.

  • Sneeuwschoenwandelen 

Een andere te gekke winteractiviteit, zodat je toch in de sneeuw kan staan, is het sneeuwschoenwandelen. Je krijgt grote sneeuwschoenen aan en maakt hiermee een mooie wandeling door de sneeuw. Zo kan je toch in de sneeuw staan zonder dat je een berg af hoeft te skiën.

  • Biathlon try out clinic

Ben je benieuwd hoe het is om te langlaufen en daarbij ook met zo’n geweer te schieten? Je kan rondom Östersund gaan voor een Biathlon try out clinic. Je traint zo’n twee uur met een professional in de officiële arena voor de wereldkampioenschappen in Östersund.  

Östersund perfect als wintersportgebied in Zweden

Ik hoop dat ik je tijdens dit artikel hebben kunnen overtuigen om ook naar Zweden te gaan voor een wintersportvakantie. Tijdens deze dagen heb ik gezien dat wintersporten in Zweden niet gaat om skiën van een berg af. Het gaat om de hele culturele beleving, Zweedse gezelligheid, haardvuurtjes en de sneeuwgarantie. Maar ook de enorme variëteit aan winteractiviteiten die op jou wachten. Zweden is een perfect wintersportland als je het mij vraagt.   

Wil jij op wintersportreis? Boek jouw reis dan bij BBI-travel. Met een makkelijke vliegverbinding vanaf Eelde Airport sta je geen moment in de rij. Ook mag je gratis je skispullen meenemen op deze chartervlucht. Deze vliegverbinding is alleen te boeken in de winter en is er speciaal voor jouw wintersportreis naar Östersund. 

BergenEuropaTheOutdoors.nlWintersportenZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel