Wombats hebben vierkante poep, maar waarom is dat? | Woensdag Weetjes #8

door

Heb je al ooit vierkante keutels zien liggen? Nee? Dat is niet zo gek, want de meeste keutels en drollen zijn rond of ovaal. Heb je wel ooit vierkante keutels gezien? Dan waren ze van onze harige vrienden; de wombats. Deze fascinerende beestjes zijn de enige dieren ter wereld met deze vorm poep. Dit maakt hen dan ook absoluut uniek in het enorme dierenrijk van de planeet aarde. Maar hoe komt hun poep dan vierkant? Er zijn een aantal theorieën en wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Poep stapelen voor afbakening territorium

Dus, waarom is hun poep nou vierkant? Er zijn een aantal theorieën en één daarvan is dat wombats hun poep zouden opstapelen om hun territorium af te bakenen. Doordat ze vierkant zijn, zouden de keutels niet wegrollen. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit de reden is. Wombatdeskundige Mike Swinbourne legt uit dat wombats inderdaad hun poep gebruiken om hun territorium af te bakenen, maar dat ze hier geen kleine piramides van bouwen. De beestjes poepen gewoon waar ze poepen, zonder hier een kunstwerk van te maken. Deze theorie lijkt ons dan ook erg onwaarschijnlijk. Op naar de volgende.

De droge leefomgeving van de wombats

Wombats leven voornamelijk in Australië. Dit betekent dus dat ze moeten overleven in een droge omgeving. Om te kunnen overleven moeten ze elke druppel vocht uit hun eten persen, waardoor hun poep dus erg droog wordt. Doordat de poep van de beestjes droog is, kunnen eerder kubusvormige keutels ontstaan. Bij het onderzoek is er ook naar wombats in dierentuinen gekeken. Deze dieren hebben genoeg toegang tot water en hoeven dus minder water uit hun voedsel te persen. Het blijkt dan ook dat de keutels van wombats in dierentuinen minder vierkant zijn. Deze theorie zou dus zeker kunnen kloppen, maar volgens wetenschappers hangt het waarschijnlijk toch af van meerdere factoren.

Het spijsverteringskanaal speelt een factor

Patricia Yang, onderzoeker aan het Georgia Institute of Technology, heeft onderzoek gedaan naar het spijsverteringskanaal van de wombats. Eerder vroeg zij zich al af of de dieren misschien een vierkante anus hebben of dat de kubus direct in de maag gevormd wordt. Dit bleek niet het geval te zijn. Yang stelt dat de wijze waarop de darmen van wombats rekken een grote rol speelt. De vorm van de darm is van invloed op de vorm van de keutel. In de darmen wordt namelijk druk uitgeoefend op de poep, waardoor het een vorm krijgt.

wombats
Credits: BigStock

Yang vergeleek een wombatdarm met een varkensdarm en concludeerde dat er wel degelijk verschil in zit. De varkensdarm had een relatief gelijke elasticiteit, wat ervoor zou zorgen dat de poep van het dier rond is. De wombatdarm had daarentegen een veel onregelmatigere vorm met twee opvallende kloofvormige groeven. Hier was de darm dan ook rekbaarder dan op andere plekken. Yang denkt dat dit bijdraagt aan het ontstaan van de kubusvormige keutels van de wombats. Toch is haar onderzoek nog niet voorbij, want er blijven nog een hoop vragen onbeantwoord. Want waarom zijn er maar twee gleuven en geen vier? Hier wordt dan ook haar volgende onderzoek op gebaseerd. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar de uitkomsten van haar onderzoek.

InspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.