Welke zaklamp heb je nodig?

door

Een zaklamp kopen lijkt heel eenvoudig. Toch komt er net iets meer bij kijken, dan je zou verwachten. Een zaklamp die precies op jouw behoeften aansluit is een van de beste aankopen die je kan doen. Toch is elke zaklamp voor een ander doeleinde. Zo kan je er een kopen voor thuis, onderweg in de auto, tijdens een hike, op de camping, onderzoek in grotten of tactisch.

Zaklamp voor outdooractiviteiten

Laten we met een van de belangrijkste gebruiksmomenten beginnen. Tijdens outdooractiviteiten waarbij het donker kan worden, of de avond kan vallen, is een goede lamp van essentieel belang. Er zijn daarom een paar eigenschappen die erg belangrijk zijn. Denk van tevoren na of je voor een zak- of hoofdlamp gaat. Indien je niet voor een hoofdlamp gaat, neem dan een zaklamp die niet te zwaar en groot is. Zorg er ook voor dat je een lamp hebt die minimaal de hele nacht kan branden, of zorg ervoor dat je extra batterijen bij je hebt, of voor een lamp die je kan opladen. Verder is een lamp die ver (minimaal 100 meter) schijnt, (spat)waterdicht is en een SOS-functie heeft erg belangrijk.

Op de camping

Op de camping is een zaklamp over het algemeen de beste keuze. Je kan hem makkelijk delen en pakken, zonder dat je hem eerst op je hoofd hoeft te zetten. De meeste campings zijn ’s avonds perfect voorzien van verlichting naar het toiletgebouw, maar toch is wat extra verlichting altijd handig. Een zaklamp hoeft in dit geval niet extreem sterk te zijn. Ruim 25 meter is vaak al meer dan voldoende. Regent het als je naar buiten moet in het donker? Dan is een spatwaterdichte lamp wel aan te raden. Ga je wildkamperen? Zorg er dan voor dat je voldoende batterijen bij je hebt, of de lamp volledig hebt opgeladen.

zaklamp-kyle-wong-146260-unsplash

Wilde dieren of op jacht

Ga je naar een gebied waar er nog gevaarlijke wilde dieren zijn? Of ga je in de avond op jacht? Dan heb je een waterdichte en specialistischere lamp nodig. Het bereik van de zaklamp is misschien wel het belangrijkste. Kijk zeker naar een lamp die honderden meters bereik heeft. Tijdens de jacht is het handig om een lamp te hebben, die je aan jouw wapen kan bevestigen. Mocht je heel de nacht op pad gaan, dan moet je er zeker voor zorgen om heel de nacht licht te hebben. Zorg ook hier voor extra batterijen, of dat je de lamp kan opladen. Ben je een dierenspotter of jager, dan kan een functie met rood licht ook goed van pas komen. Dieren schrikken namelijk minder van rood licht. Wil je juist dieren afschrikken, zorg er dan voor dat de lamp een stroboscoop functie heeft.

Thuis en onderweg

Thuis of onderweg kan je vaak af met een simpelere zaklamp. Indien je klusjes in huis doet, of pech met de auto hebt, dan is een hoofdlamp erg praktisch. Zo heb je beide handen vrij en kan je makkelijker werken. Over het algemeen is een lamp met weinig fratsen ideaal. De lamp moet voornamelijk licht geven op momenten dat het donker is. Bijvoorbeeld als er in de avond een stop is gesprongen. Check wel regelmatig hoe het met de batterijen is, want een lege zaklamp is waardeloos in het donker.

Alles in een

Uiteraard zijn er ook zaklampen die alles-in-een bieden. Misschien is dat wel de perfecte aanschaf. Kies in dat geval altijd een handzame en waterdichte LED-zaklamp die meerdere functies heeft. Een lamp die je op verschillende sterktes, stroboscoop functie of SOS kan zetten is het beste van alle werelden. Kijk er ook naar dat de lamp minimaal 100 meter ver schijnt. Genoeg informatie ingewonnen? Koop dan jouw zaklamp.

zaklamp-brent-cox-516084-unsplash

AccessoiresKamperenKeuzehulpenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.