Zelf een buscamper bouwen? Zo doe je het en dit zijn de perfecte busjes

door

Vanlife is calling and I must go. Klinkt dit als een uitspraak die op jouw lijf is geschreven, dan is de kans groot dat je een camper gaat kopen of misschien zelf wel een buscamper gaat bouwen. Een camper huren of kopen is misschien wel het makkelijkste op korte termijn, maar als je een camper echt eigen wil maken, is een buscamper bouwen dé uitkomst. Daarnaast kan het ook een kostenoverweging zijn, want een buscamper kan je zo bouwen, dat je in fases hem steeds meer af maakt. Maar hoe begin je en wat zijn de perfecte campers en busjes om zelf om te bouwen?

Zelf een camper of buscamper bouwen

Als je zelf een camper wil bouwen, kom je al snel uit bij het ombouwen van een busje: vandaar de naam buscamper. Bij een buscamper bouwen komen nogal wat zaken kijken. Hoe koop je de perfecte bus, wat is je budget voor een bus en het ombouwen, hoe maak je een bouwplan, hoe zorg je ervoor dat de RDW de bus omkeurt naar een camper, hoe bouw je een toilet in en zo nog vele andere vragen.

buscamper bouwen inrichten

Alles begint bij het budget

Je kan nog zo’n mooie droom hebben, maar alles valt of staat met het vaststellen van het juiste budget. En vervolgens moet je het budget ook goed verdelen. Je kan natuurlijk 90% van jouw budget in een bus stoppen, maar dan heb je nog maar 10% om een camperbus van te bouwen. Dat komt dan waarschijnlijk neer op een gasstel op een houten constructie en een matras achterin de bus plaatsen. Helemaal prima natuurlijk, maar denk daar vooraf goed over na.

Hoe ga je de camper gebruiken?

Denk goed na over jouw campergebruik. Ga je een buscamper bouwen die ook winterhard is en waar je mee op wintersport kan of ga je alleen in de zomer naar warme plekken? Misschien ga je wel helemaal off-road naar Zuid-Afrika en zijn goede vering en vierwielaandrijving erg belangrijk. Blijf je binnen Europa, dan kom je al een heel eind met de bus goed isoleren en eventueel een elektrisch kacheltje. Denk wel even na hoe lang je off-grid wil blijven overnachten, want vaak kan je op een camperplaats of camping inpluggen op de stroom. In the middle of nowhere ben je daarom vooral aangewezen op een goede en grote accu, met eventueel de hulp van wat zonnepanelen.

buscamper bouwen camper

Zo koop je de perfecte occasion bus

Een occasion kopen is vaak een grote – en soms ook onzekere – stap. Oriënteren is de eerste stap bij de aanschaf van een bus. Licht je daarom goed vooraf in over de bussen – met opties – die er te koop zijn. Zorg voor goede stoelen, want je gaat waarschijnlijk best wat kilometers trappen. Opties als airco, cruise control, elektrische stoelen, ingebouwde navigatie en vele andere, zijn vooral waar je zelf behoefte aan hebt. Denk vooraf wederom goed na over je budget, maar ook over het type brandstof en het aantal kilometers dat er al opstaat. Reken vooraf ook goed uit wat jouw verzekering, wegenbelasting en andere kosten gaan zijn.

Oriëntatie en voorbereiding bij het kopen is essentieel

Oriënteren voor de aankoop is essentieel, maar daarna komt het leuke gedeelte: kijken, vergelijken en proefrijden. En uiteindelijk dus zelf jouw buscamper bouwen. Maak een shortlist van bussen die aan jouw wensen voldoen en maak een afspraak om proef te rijden. Mocht je een bus op het oog hebben bij een autobedrijf, check dan vooral ook even de rest van het aanbod. Misschien kan je dan wel meerdere bussen op één moment rijden. Vraag vooral naar de geschiedenis van de bus. Hoe vaak is er onderhoud gedaan, wanneer is de APK gedaan (en vraag naar de keuringsrapporten), moet er een nieuwe distributieriem komen en is er ooit schade gereden? Trek daarnaast ook voldoende tijd uit voor het maken van een proefrit. Dus rij over de snelweg, drempels, buitenwegen en over 50 wegen. Zo leer je de nieuwe bus het beste kennen.

buscamper bouwen busjes keuzes

Een buscamper bouwen van kleine bussen

Mocht je niet zoveel ruimte nodig hebben en erg flexibel willen zijn, dan is een kleine bus ombouwen naar een camper waarschijnlijk iets voor jou. In dit geval kan je dus een buscamper bouwen, waarbij je ook een keer een nachtje in een parkeergarage kan parkeren. Een kleine bus is voornamelijk makkelijk als je flexibel wilt zijn, je bus overal neer wil kunnen zetten en je iets eenvoudiger kan leven. Voorbeelden voor een kleine bus zijn een Volkswagen Transporter, Mercedes Vito (V-Klasse), Opel Vivaro, Renault Trafic en Citroën Jumper.

Een buscamper bouwen van grote bussen

Wil je iets meer ruimte dan een ‘klein’ busje, dan kan je een buscamper bouwen van een wat grotere bus. Ook hierbij zijn er diverse soorten en maten. Bedenk dus goed vooraf wat voor soort bed je wilt hebben en hoe groot die moet zijn. Want misschien past die niet in een Mercedes Sprinter, maar net wel en een Volkswagen Crafter. Voorbeelden van (middel)grote bussen zijn Mercedes Sprinter, Volkswagen Crafter, Renault Master, Opel Movano en Fiat Ducato.

Helemaal ready?

Bus gekocht? Dan kan het bouwen van jouw buscamper beginnen. Er zijn verschillende opties om dat te doen. Van helemaal zelf uitmeten en inrichten tot volledige inbouwpakketten. Heb je nog andere vragen over campers? Check dan ons camperweetjes artikel.

KamperenRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel