Zes adembenemende natuurparken in Kroatië

door

Kroatië en haar natuurparken zijn nog behoorlijk onontdekt en dat is maar goed ook want daardoor zijn er plekjes waar je naartoe kunt, voordat ze overspoelt worden door toeristen. Met maar liefst acht nationale parken en nog eens elf natuurparken is het een waar walhalla voor outdoorliefhebbers. Zo kun je wandelen tussen de azuurblauwe meren in Plitvice of mountainbiken met de idyllische watervallen van Krka als metgezellen. In Kroatië is het allemaal mogelijk.

Natuurparken in Kroatië zijn een walhalla voor outdoorliefhebbers

Houdt je erg van de natuur? Dan is Kroatië echt een aanrader! Zo kun je tijdens een wandeling door Nationaal Park Risnjak zomaar een lynx of bruine beer tegen het lijf lopen. Hierbij is natuurlijk wel enige voorzichtigheid een vereiste. In oktober is het er nog regelmatig twintig graden of meer en zo heeft Kroatië nog heel wat meer verborgen schatten die te ontdekken zijn. Dit zijn in ieder geval zes natuurparken die je dit najaar kunt meepakken!

De meren van Plitvice

Een van de bekendste natuurparken van Kroatië zijn de Plitvice meren. Deze 16 kleine meren behoren tot de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is niet gek als je ziet hoe mooi en bijzonder ze zijn. Deze meren zijn allemaal onderling verbonden. Zo vormen ze het perfecte decor voor een mooie hike ,naast de bergen die zich uitstekend lenen voor een uitdagende mountainbike tocht. Wanneer dit gebied op zijn mooist is erg moeilijk te zeggen. Ieder seizoen brengt zijn speciale eigenschappen met zich mee, of de azuurblauwe meren nou het beste tot hun recht komen of dat de bevroren watervallen in het winterlandschap indrukwekkender zijn. Bezoek ze meerdere keren en maak zelf de keuze. De herfst heeft ook zeker zo zijn charme!

natuurparken kroatië
Foto: Aleksandar Gospic

De bergtoppen van Paklenica

De echte adrenaline junkies reizen van Plitvice door naar de bergen van Paklenica. Waar in de herfst de toppen van de Alpen alweer onder een dikke laag sneeuw verdwijnen, blijven de bergen van Paklenica altijd te beklimmen. Niet zo gek dat dat het het meest bezochte klimgebied is van Kroatië. Hier vindt de doorgewinterde hiker dichte dennenbossen, lelies, orchideeën en ontelbare diersoorten. De belangrijkste bezienswaardigheden van dit park zijn de Velika (grote) en Mala (kleine) Paklenica. Deze snijden vanaf de zee tot aan de hoogste top!

natuurpakren kroatië
Foto: Aleksandar Gospic

De grotten van Velebit

Het Velebit natuurgebied is een van de natuurparken van Kroatië en tevens het grootste. Het 2.000 vierkante kilometer grote gebergte is door UNESCO aangewezen als biosfeerreservaat. In het gebied is de hoogste berg met 1.757 meter de Velebit en deze grens aan Paklenica. Een logische vervolgstap als je wilt zien wat de natuur van Kroatië te bieden heeft. Naast alle ongerepte natuur vind je hier ook het grootste grottencomplex van het land. De grotten van Cerovac bestaan uit meer dan zes kilometer aan gangen en voeren de bezoeker ervan door zowel hoog- als laaggelegen delen van de grot.

Foto: Aleksandar Gospic

De watervallen van Krka

Wanneer de herfst zijn intrede maakt is het tijd om de Krka watervallen te bezoeken. Deze watervallen liggen in het park met de gelijknamige naam. De Skradinski Buk is de grootste en meest spectaculaire waterval in het park en stort 46 meter naar beneden over een breedte van ruim 100 meter! Een serieuze jongen dus!

Mede dankzij dit imposante natuurgeweld is Nationaal Park Krka een ideale plaats om te mountainbiken. Het park biedt een 70 kilometer lange route voor de echte waaghalzen die langs te mooiste plekken van het park leidt. Hou je meer van ‘gewoon‘ fietsen? Dan heeft het park 470 kilometer aan routes voor je!

Natuurparken Kroatië
Foto: Zoran Jelaca

Fietsen in de bossen van Papuk

Papuk is een natuurpark in het noordoosten van Kroatië. Hier vind je naast heldere beken, watervallen een uitgestrekte bossen ook een bijzondere samenstelling van de bodem. Je kunt er allerlei soorten gesteente tegen komen van honderden miljoenen jaren oud tot het laatste kwartair. Dit is ongeveer 2,5 miljoen jaar oud. Dit is van alle natuurparken het meest geschikt om te fietsen en te wandelen.

Natuurparken Kroatië
Foto: Aleksandar Gospic

 

Het bosrijke bergmassief Risnjak

Dit gebied dankt zijn naam aan de meest prominente bewoner. De lynx, in het Kroatisch Ris, is hier de koning. Dit gebied trekt jaarlijks veel klimmers, omdat de top van de Risnjak ook begaanbaar is in de winter. In dit natuurpark vindt je de Leska Trail die je voert langs maar liefst 23 uitzichtpunten. Door het klimaat is het gebied uitermate geschikt om ook in de winter de natuur te ontdekken!

Kroatië heeft met haar natuurparken veel te bieden voor outdoorliefhebbers! Dit land is nog erg weinig bezocht door toeristen en is daarmee met uitstek een walhalla voor alle liefhebbers van outdoor!

Foto: Alan Caplar

EuropaKroatiëNatuurgebiedenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel