Credits: Melina Kiefer - Unsplash

Zo voorkom je een flinke rekening bij de pomp tijdens je kampeervakantie

door

Een wekenlange vakantie aan een verkoelend meertje in het zuiden van Europa, daar kijk je al het hele jaar naar uit. Totdat je de rekening voor de brandstofkosten gepresenteerd krijgt. Per direct een paniekaanval. Maar wees gerust en haal maar opgelucht adem, want er is hulp onderweg. We vertellen je namelijk hoe je kunt besparen op die ontzettend hoge brandstofkosten.   

Tanktips dus!

Maakt de keuze van de camper of caravan verschil?

Als je brandstof wilt besparen, kun je het beste kiezen voor een lichte camper. Want hoe lichter de camper, hoe lager het verbruik. Ook de motor speelt een belangrijke rol. Een camper met een nieuwere motor rijdt zuiniger dan een camper met een oudere motor. Dat is natuurlijk ook een stuk minder belastend voor het milieu.

Voor wat betreft de caravan: daarbij hangt het brandstofgebruik voornamelijk af van het voertuig dat de caravan trekt. Met een moderne benzineauto zal dit een stuk zuiniger zijn dan met een oudere dieselauto. Ook het gewicht van je caravan speelt hier een belangrijke rol. Hoe lichter de caravan, hoe lager de rekening.

Credits: Jake Stone – Unsplash

Wat kun je voor vertrek zelf doen om de camper of caravan zuiniger te laten rijden?

Twee dingen. Een: check de bandenspanning. Zorg dat de banden volgens de voorschriften zijn opgepompt, daarmee kun je écht brandstof besparen. Twee: probeer zo min mogelijk gewicht mee te nemen. Je kunt op de camping vaak een wasje doen, dus neem niet je hele garderobe mee. Ook de koelkast hoeft niet vol, inkopen doen bij de lokale supermarkt is leuk én maakt je voertuig lichter.

Hoe zorg je ervoor dat het brandstoftellertje tijdens het rijden niet te snel naar beneden zakt?

De camper rijdt het zuinigst wanneer de camper minder hard hoeft te werken. Hard rijden is ook helemaal niet nodig, je bent tenslotte op vakantie en niet op de vlucht. Ook zal de camper meer verbruiken wanneer je de bergen moet doorkruisen. Dat is niet altijd te omzeilen, maar het is goed om te onthouden: vlak is veilig. Hetzelfde geldt voor bochten. De airco zorgt vaak ook voor een hoger verbruik. Gebruik deze daarom niet teveel. Het raampje kan ook open.

En als je op een gegeven moment dan tóch moet tanken?

Voor je brandstofgebruik maakt het natuurlijk niet veel uit waar je tankt. Maar er kan wel een flink verschil zitten in de prijs van brandstof. Over het algemeen betaal je aan de snelwegpomp de hoogste prijs voor je litertje diesel of benzine. Het is verstandig om even van de snelweg af te gaan en te tanken in het eerste dorp of stadje. Ook verschillen de prijzen per land. Misschien toch nog even snel tanken voordat je een grens passeert?

Kun je ook kamperen zónder te hoeven tanken?

Als je helemaal geen brandstof wilt gebruiken, dan kun je kiezen voor een elektrische camper. Die zie je, als je heel goed op de camping om je heen kijkt, zo af en toe voorbij zweven, geruisloos en met een glimlachende kampeerder achter het stuur. Ook op Camper deelplatform Goboony zie je ze meer en meer. De actieradius is wat minder dan van een reguliere camper, maar het is vriendelijker voor de portemonnee en gezonder voor je omgeving.

Welkom in Zuid-Frankrijk. Je hebt de camper waterpas gezet en de voortent opgezet. Kun je nog besparen op brandstofkosten tijdens je verblijf?

Probeer je kilometers tijdens je zomervakantie te beperken en blijf iets langer op een plek staan. Verken de omgeving met het lokale busje – heel spannend –  of op de fiets – goed voor de gezondheid.

Credits: Blake Wisz – Unsplash
KamperenRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.