Foto: Ronald Jansen

Op zomerse ontdekking door het Oostenrijkse Zillertal

door

In het hart van de Alpen ligt het populaire Zillertal. Het Zillertal is een zijdal van het Inntal en dankt zijn naam aan de rivier de Ziller die door het 47 kilometer lange dal stroomt. Uniek aan dit gebied is dat je er het hele jaar door kunt skiën! Maar uiteraard biedt het gebied je veel meer. Zo kan je jouw outdoorhart sneller laten kloppen met de ontelbare wandelroutes, mountainbike-trails en andere outdooractiviteiten.

De natuur als architect in het Zillertal

Vanuit Hintertux brengt de bergbaan ons tot op een hoogte van 3.250m, de Hintertuxer Gletsjer is een van de skigebieden in Oostenrijk waar je het hele jaar door kunt skiën. Vandaag – hartje zomer – wordt dit nog eens extra benadrukt door verse sneeuwval. Echter gaan wij vandaag niet de piste af, maar brengen een bezoek aan het natuurlijke ijspaleis. In 2007 ontdekte Roman Erler puur toevallig een spleet in de gletsjer waarachter een enorm gangenstelsel bleek schuil te gaan. Tijdens zijn ontdekkingstocht vond hij prachtige kamers, vol met ijskristallen en -formaties welke middels gangen en trappen toegankelijk zijn gemaakt voor het publiek.

Roman leidt ons vanochtend zelf rond in zijn ijspaleis waar de natuur een architectonisch hoogstandje heeft geleverd. Met veel passie vertelt hij zijn verhaal en worden wij tijdens deze rondleiding verrast door de pracht en veelzijdigheid van de ijsformaties. Hoelang dit natuurlijke ijspaleis nog te bewonderen is, is door de continu bewegende gletsjer onbekend, maar wij vinken hem af!

Zillertal - Eis Palast
Roman Erler in het Eis Palast – Foto: Ronald Jansen

Murmeltieren am Wasserfallweg

Na een indrukwekkende ochtend in de sneeuw en het ijs te hebben doorgebracht, dalen we met de bergbaan af naar het Tuxer Fernerhaus voor een welverdiende lunch. De Kaiserschmarrn weet zijn weg prima naar binnen te vinden en zorgt voor de benodigde energie om onze weg te vervolgen. We dalen nog één station verder af om vervolgens via een deel van de zogenaamde ‘Wasserfallweg’ richting Hintertux te wandelen. De naam zegt het al, deze route voert je langs diverse watervallen welke uit de gletsjer ontstaan. Vanaf 2.100m dalen we af en worden getrakteerd op prachtige vergezichten het dal in.

Zillertal Wasserfallweg
Wasserfallweg in Zillertal – Foto: Ronald Jansen

Het eerste deel van deze wandeling gaat over goed begaanbare paden redelijk stijl naar beneden en komt uit op een alm welke overgaat in een prachtig divers natuurgebied. In mijn ooghoek zie ik snel iets wegschieten en de gaten in de grond verraden al dat hier ‘Murmeltieren’ (Alpenmarmotten) schuilgaan. Het betreft hier een paar jonge nieuwsgierige exemplaren die al spelend de aandacht van ons proberen te trekken. Plat op onze buik in het gras, met de camera in aanslag, volgen wij ze even voordat we onze weg vervolgen richting het bos. Over de stapstenen welke in dit natuurgebied zijn aangelegd, komen we in een mooi stuk bos aan. Door het bos meandert de ‘Tuxbach’ langs ons wandelpad naar beneden en eindigt in de Hintertux waterval, ons eindpunt voor deze dag.

Marmotten in het Zillertal
Marmot – Foto: Ronald Jansen

Klaar voor een adrenaline-stoot?

Na een goede nachtrust trekken we er vandaag weer vroeg op uit. Vandaag staat de wandeling naar het Friesenberghaus op het programma. Via de Schlegeis Alpenstrasse rijden we richting het Schlegeisspeicher, waar het startpunt ligt van onze wandeling en we de auto parkeren. Dit prachtige stuwmeer is het startpunt voor diverse wandelingen, maar de echte durfals kunnen er hier ook voor kiezen om langs de dam te gaan abseilen of tokkelen. Schlegeis131 biedt een tal van activiteiten rondom de dam als je van een echte adrenaline kick houdt. Wij vinden onze aankomende wandeling al uitdagend genoeg en laten dan ook de uitnodiging om met een rotgang over de kabelbaan langs de dam te gieren even aan ons voorbij gaan.

Schlegeisspeicher – Foto: Vincent Croce

Overnachten in Zillertal doe je in het Friesenberghaus

Tegenover de parkeerplaats geeft het eerste bordje al de richting aan naar het Friesenberghaus en we volgen de weg langzaam naar boven. Het Friesenberghaus ligt op 2.498m en voor deze ‘pittige’ wandeling, die in totaal ruim 5 kilometer lang is, moet je ongeveer 3 uur uittrekken. Via de Friesenbergalm en Alblegg loop je over goede wandelpaden omhoog. Vergeet af en toe niet even achterom te kijken om te genieten van het uitzicht richting het Schlegeisspeicher.

Alblegg – Foto: Vincent Croce

Een van de mooiste uitzichten over het Zillertal

Eenmaal boven aangekomen, hebben we ruim 700 hoogtemeters overbrugt en genieten we op het terras van een welverdiend koud biertje. We hebben ervoor gekozen hier de nacht door te brengen en de volgende ochtend te genieten van een mooie zonsopkomst op de Petersköpfl die hier vlakbij ligt op 2.677m.

De volgende ochtend worden we weer eens gewezen op het feit dat het weer hier redelijk snel kan omslaan. De lucht is helemaal dichtgetrokken en van een zonsopkomst is even geen sprake. De eigenaar van de hut geeft aan dat aan het einde van de ochtend onweer op komst is en we besluiten dan ook om onze weg terug te aanvaarden. Beneden bij de parkeerplaats aangekomen, beëindigen we ons avontuur in het Zillertal en kijken terug op een paar prachtige dagen.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.