Credits: Jose Miguel Sanchez - Unsplash

8 tips om de zonsondergang te fotograferen als een pro

door

De lente is begonnen en de zomer staat voor de deur. Dat betekent dat je weer lekker op pad kan gaan om de zonsondergang te fotograferen. In dit artikel geven we je een aantal gouden tips zodat jij ook de mooiste foto’s kan maken van de zonsondergang.

Tips om de zonsondergang te fotograferen

1. Timing is key

Het perfecte tijdstip bestaat helaas niet, maar ongeveer een uurtje voordat de zon ondergaat is het licht erg mooi en zacht. Beter bekend als Golden Hour. Dit licht kan je goed gebruiken om mooie natuurfoto’s te maken. Als het moment daar is, kan je tijdens de zonsondergang ook hele mooie foto’s maken. Ook na de zonsondergang kan je nog steeds mooie foto’s maken. De zon mag dan al weg zijn, maar de kleuren blijven nog even mooi. En de sterrenhemel die volgt kan ook spectaculaire zijn.

2. Speel met de instellingen

Wanneer je, bij het fotograferen van de zonsondergang, in de automatische stand fotografeert, kunnen de foto’s overbelicht raken, omdat de camera alles goed belicht wilt hebben. Doordat er steeds minder licht is, wil de camera, voor een goed belichtte foto, meer licht binnenlaten. Een manier hoe je dit kan oplossen is door te gaan onderbelichten. Fotografeer je met een camera? Dan kan dit door middel van het +/- teken. Op deze manier regel je de belichtingscompensatie. Kies daarnaast altijd voor een zo laag mogelijke ISO waarde, omdat een hoge ISO waarde zorgt voor meer ruis in de foto. En dat is zonde.

Zonsondergang fotograferen
Credits: Dai Phong

3. Pas op voor lensflare

Op het moment dat de zon vanuit een bepaalde hoek in je lens schijnt, is er een kans dat er bollen of strepen ontstaan en zichtbaar zijn in je foto. Dit komt door een reflectie binnen de lens. Vind je het mooi? Dan kan je het laten zitten. Heb je liever een foto zonder? Dan kun je je camera een klein beetje draaien.

4. Maak je niet druk om wolken

Natuurlijk kan een flinke deken aan wolken de zon volledig verbergen, maar een lichte sluierbewolking kan een foto ook extra karakter geven. Dit komt omdat de kleuren, die in de lucht tijdens de zonsondergang ontstaan, goed terug zijn te zien dankzij de wolken.

Zonsondergang fotograferen
Credits: Slawek K – Unsplash

5. Verleng je sluitertijd

Een zonsondergang fotograferen bij water geeft de foto een wijds uitzicht, vooral aan zee. Op deze manier zie je de zon daadwerkelijk achter de horizon verdwijnen. Door middel van een lange sluitertijd verzacht je het uiterlijk van het water. Je zal zien dat met deze techniek de het water mooi aansluit bij de zachte tinten van de lucht.

6. Maak een compositie

Bij het fotograferen van een zonsondergang speelt de zon een belangrijke rol. Dit hoeft niet te betekenen dat hij ook altijd in het midden moet staan. Speel met de positie van de zon op de foto en compositie. Dit is goed voor de variatie in je beeld. Zet hem bijvoorbeeld ook eens aan de rechter- of linkerkant van je foto.

Credits: Francios Falanga – Unsplash

7. Focus op een voorwerp

Een onderwerp op de voorgrond kan heel nuttig zijn. In sommige situaties kan de dieptewerking snel verloren gaan. Een onderwerp op de voorgrond brengen voorkomt dit. Bovendien kan je dit soort tegenlichtsituaties erg goed verwerken met silhouetten. Op deze manier zijn sommige lelijke details niet eens meer te zien.

8. Zorg voor afwisseling

Het is goed om met verschillende dingen te experimenteren. Dit zorgt namelijk voor meer afwisseling in je foto’s. Zoals eerder benoemd kan je je focussen op een onderwerp dat op de voorgrond staat. Of de zon ergens anders in je compositie plaatsen. Wat ook kan helpen voor meer afwisseling in je foto’s is door je om te draaien. Fotografeer niet tegen de zon in, maar richt je juist eens op het licht dat van de zon komt. Een gebouw bijvoorbeeld dat mooi rood is van de zonsondergang. Kortom, speel met je compositie en standpunt voor betere resultaten. Hoe meer je hiermee oefent hoe beter en makkelijker het gaat.

Na een zonsondergang komt ook altijd weer een zonsopkomst. Ben je benieuwd naar meer info over zonsopkomsten? Bekijk dan dit artikel.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.