12 dingen die je niet mag missen in Lissabon, de hoofdstad van Portugal

door

Even een aardrijkskunde-opfrisbeurt. De hoofdstad van Portugal is? Juist, Lissabon. En wat voor een hoofdstad. Ideaal voor een stedentrip in Europa of als tussenstop voor je roadtrip door Portugal. Voor deze stad mag je zeker een paar dagen uittrekken, want je hebt de pareltjes niet in één keer gezien. En deze pareltjes zetten wij graag voor je op een rijtje. 

Lisboa; de hoofdstad van Portugal

Lisboa is de Portugese benaming voor de hoofdstad van Portugal. En tevens ook de grootste stad van het land. Het ligt in de buurt van de Atlantische Oceaan, waardoor een stranddagje ook zeker niet kan ontbreken. Wil je er nu echt zeker van zijn dat je niks mist in de stad Lissabon, volg dan vooral even dit lijstje met de hoogtepunten van de stad. 

Lissabon
Photo by Diego García on Unsplash

Dit mag je niet missen in je bezoek aan het kleurrijke Lissabon

Dat is in ieder geval iets wat opvalt. De hoofdstad van Portugal is er een die erg kleurrijk is. De huizen zijn in verschillende kleuren geverfd en hier en daar vind je door de stad heen de kleurrijke tinten. Nog een reden om zeker de stad eens te bezoeken. En dan nu eindelijk naar de lijst.

Neem een ritje met trein 28

Een echt kenmerk van de stad: de gele tram 28. De populaire lijn die je langs de historische wijken van de stad brengt. Deze manier van door de stad heen rijden is er een die vanaf vroeger al gebruikt wordt. Aangezien Lissabon gebouwd is op de zeven heuvels, werd er iets bedacht om gemakkelijk door de smalle, steile straten en krappe bochten te rijden. Op deze route kom je langs de wijken Baixa, Alfama, Bairro Alto en Graça. Onderweg krijg je al wat te zien van de andere bezienswaardigheden. Dit maakt de tramrit toch wel een must-do op je stedentrip naar de hoofdstad van Portugal. 

Tram 28 hoofdstad Portugal
Photo by Julian Dik on Unsplash

Bezoek de wijk Alfama

We hebben het hierboven al heel kort gehad over de historische wijk Alfama. Deze wijk is de oudste wijk van Lissabon en ligt tussen het Kasteel van Sint-Joris en rivier de Taag. Het bijzondere aan deze wijk is dat het bespaard bleef tijden een grote aardbeving van 1755. Het is een wijk vol smalle stegen, bogen, poorten en trappen en van de steile bochtige straatjes. Heerlijk om er gewoon doorheen te lopen en rond te kijken. In deze wijk vind je de oude kerken zoals de Santa Maria Maior de Lisboa, het oudste gebouw van Lissabon. En het is daarbij de wijk waar de oorsprong van de fado is, de echte Portugese muziek. Dit hoor je dan ook veel terug als je door de prachtige steegjes loopt. 

Sky high met de Santa Justa-lift

Oké niet echt sky high. Maar wel een hoogtepunt dat bijna niet te missen is als je het centrum van Lissabon bezoekt. De Santa Justa-lift is een lift van 45 meter hoog. Deze verbindt de Santa Justa-straat met het hoger gelegen Carmoplein. Het is misschien wel een van de mooiste liften ter wereld en daarom ook zeker een die zeer fotogeniek is. En wist je dat dit mede door Gustave Eiffel, bekend van de Eiffeltoren, gemaakt is? 

Santa Justa-lift
Photo by Sandra Grünewald on Unsplash

Het creatieve hart LX Factory 

Het is een trend geworden om oude fabrieksterreinen om te bouwen tot industriële hotspots. Zo ook in Lissabon. Hier vind je de supergave hotspot LX Factory. Een van de hipste en origineelste plekken die er in de stad te vinden is. Van de uniekste winkels en souvenirplekken, tot de leukste terrasjes en restaurantjes. En tegenwoordig is het zelfs een plek waar menig evenementen en optredens gehouden worden. Echt een plek die je niet mag missen in je bezoek aan de hoofdstad van Portugal! 

De Ponte 25 De Abril

Het heeft wat weg van de Golden Gate Bridge in San Francisco. De hangbrug over de Taag is echt een blikvanger van de stad. De brug is 2,5 kilometer lang en heeft op het hoogste punt een hoogte van 75 meter. De brug was eerst vernoemd naar dictator António de Oliveira Salazar. Acht jaar later werd Salazar verjaagd en is de brug vernoemd: de Brug van de 25e april. Dit is de dag van de zogeheten Anjerrevolutie. Of hoe het in het Portugees heet: Ponte 25 De Abril. 

Ponte 25 de Abril
Photo by Svetlana Gumerova on Unsplash

Praça do Comércio 

Praça do Comércio is een groot plein in het centru van Lissabon. Het ligt vlak bij de Taag. Na de aardbeving van 1755 is er op het nieuwe plein een standbeeld onthult. Een standbeeld van toenmalige koning Jozef I van Portugal. Het plein is nu een bruisende plek van gezelligheid. Er worden dingen georganiseerd, je kunt er mooie foto’s maken of even uitrusten bij rivier de Taag.  

Street art

Misschien iets wat je niet zo snel bij de stad verwacht, maar het is er: Street art. En wat voor een. Rond en in het centrum vind je de meest mooie straat tekeningen. Na de revolutie in 1974 toen er eindelijk vrijheid was, werden de eerste tekeningen een feit. En dat is te zien ook. Veel tekeningen vertellen een verhaal of staan ergens voor. Dit geeft een heel divers beeld van de stad, waardoor het des te interessanter is om de muurtekeningen op te zoeken. 

Street art Hoofdstad van Portugal
Photo by Andrii Lytvynko on Unsplash

Loop over de Pink Street

Pink Street, ook wel Rua Nova Do Carvalho genoemd. Het is een (zoals de naam al zegt) roze straat in de stad. En niet zomaar een straat. Het is een straat vol hippe bars en restaurants. Overdag is het er rustig en heb je de tijd om leuke foto’s te maken. ’s Avonds tovert het om in een gezellig en drukke feeststraat. Het is daardoor ook een van de bekendste uitgaansplekken van Lissabon. 

Torre de Belém

We gaan over op iets monumentaals: Torre de Belém. Dit is een verdedigingstoren aan de oever van rivier de Taag in Belém. Het gebouw is een herdenkplek voor de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama en de grandeur van de Portugese macht. In 1910 is het uitgeroepen tot een nationaal monument en in 1983 werd het zelfs benoemd tot UNESCO-werelderfgoedlijst. Dit zijn dan ook een van de redenen waarom het een populaire bezienswaardigheid is. 

Torre de Belém
Photo by Alex Paganelli on Unsplash

Jerónimos Monastery 

Een 16e-eeuwse hiëronymietenklooster in Belém. Het is het meest opmerkelijke Portugese kloostergeheel van zijn tijd. En bij het zien van het gebouw snappen we waarom. Het wordt daardoor beschouwd als het hoogtepunt van de manuelijnse architectuur. Daarbij is de kerk een van de belangrijkste hallenkerken van Europa. Ook dit bijzondere klooster is toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Castelo de São Jorge

Zin in een schitterend uitzicht over de stad heen? Dan is Castelo de São Jorge zeker eentje die je niet mag overslaan. Het kasteel (wat ook wel Kasteel van Sint Joris heet) is het bekendste kasteel van Lissabon. Het staat op de hoogste heuvel van de stad, waardoor je hem van veraf al kunt bewonderen. Je kunt het kasteel bezoeken en je laten informeren over wat dit kasteel precies betekent heeft in de geschiedenis. 

Uitzicht kasteel Sint Joris
Photo by André Lergier on Unsplash

Luister naar de typische Portugese fado

We sluiten de lijst met bezienswaardigheden in de hoofdstad van Portugal af met niet echt een bezienswaardigheid. Meer een luisterwaardigheid. Fado is namelijk typische Portugese muziek en is dus in overvloed terug te vinden in de stad. We hebben hierboven al wat plekjes benoemd waar je de muziek kunt luisteren.

Dit was onze lijst met tips voor je bezoek aan de hoofdstad, tijdens jouw vakantie in Portugal. Ben jij ergens geweest in Lissabon en wil je dit maar al te graag met ons delen? Laat het dan weten in de reacties of laat een berichtje achter op ons forum

Hoofdstad van Portugal
Photo by Patrick Robert Doyle on Unsplash

ActiviteitEuropaInspiratiePortugalTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.