4 tips om goed voorbereid op reis te gaan

door

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook bij reizen. Voordat je in het vliegtuig stapt en aankomt in een vreemd land, is het handig om te weten waar je aan toe bent. Dit kan een hoop ellende en narigheid voorkomen. Daarom hebben we 4 tips opgesteld waarmee jij helemaal voorbereid op reis gaat! Be prepared.

Voorbereid op reis gaan

Heb jij een mooie reis om naar uit te kijken? Leuk, want dan kan de voorbereiding beginnen! Jezelf inlezen over de bestemming en de mooiste uitstapjes uitzoeken is het leukste gedeelte van de voorbereiding. Maar ben jij wel eens bang dat je iets vergeet in te pakken? Of ben je soms ongerust om jouw huis stil en leeg achter te laten? Na het lezen van dit artikel weet je hoe je gerust en goed voorbereid op reis kunt!

Foto: Erwan Hesry

Tip 1: Laat jouw huis veilig achter

Het is dé klassieke vraag onder stellen die net op vakantie zijn gegaan. ‘Heb je het gas wel uitgedraaid?’ We moeten er een beetje om lachen, maar elke vakantieganger wil zijn huis veilig achterlaten. Om te voorkomen dat er inbrekers interesse krijgen in jouw lege huis, kun je het best een aantal acties ondernemen:

 • Raambekleding openen of dicht houden? Heb je semi-transparante rolgordijnen, sluit ze dan. Jaloezieën, lamellen en vouwgordijnen kun je het best nét een beetje open houden, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.
 • Buren kunnen je ook goed helpen met bepaalde zaken. Vraag bijvoorbeeld of ze de containers aan straat kunnen zetten, de raambekleding af en toe open en dicht kunnen doen, om de post regelmatig weg te halen en om de plantjes water te geven.
 • Wek de indruk dat je huis bewoond wordt, door wat rommel achter te laten. Laat wat kopjes staan op tafel, zet een paar schoenen in je huis en hang wat werkkleding in het zicht. Bovendien kun je de verlichting bedienen met een tijdschakelaar of app.
 • Wat dacht je van het tijdelijk verhuren van jouw huis? Beveiliging van jouw huis én een extra zakcentje.
 • Huisoppassers zijn ook een oplossing om je huis te beveiligen. Tijdens je afwezigheid is iemand bij je thuis die bovendien zorgt voor de verschillende kleine klusjes, zoals onderhoud, water geven aan planten en huisdieren.
Voorbereid op reis huis
Foto: Outside Co

Tip 2: Maak een paklijst

Het inpakken van je koffer kan voor veel onrust zorgen in je hoofd. Ben je niet iets belangrijks vergeten? Maak voor het pakken van jouw koffer een paklijst. Als elk puntje van jouw paklijst is afgevinkt, kun je met rust in jouw hoofd op vakantie kan gaan. Je kunt de paklijst in categorieën indelen voor nog meer overzicht:

 • Administratie
 • Kleding
 • Elektronica en vermaak
 • Hygiënische spullen
 • Medicatie en verzorging
 • Overige spullen
voorbereid op reis koffer
Foto: Stil

Tip 3: Lees je in over de bestemming

Dit is, al zeg ik het zelf, het leukste onderdeel van de voorbereiding op de vakantie! Om zo min mogelijk van jouw bestemming missen, maak je een lijst van de dingen die je graag zou willen zien. Denk aan bezienswaardigheden, natuurparken of evenementen. Dit is de eerste stap in het samenstellen van je reisschema. Vergeet niet om ruimte over te houden voor improvisatie.

Voorbereid op reis vliegtuig
Foto: Eva Darron

Tip 4: Administratieve checklist

 • Check het reisadvies naar jouw bestemming
 • Zijn jouw paspoort, ID en rijbewijs nog geldig? In sommige landen moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn.
 • Neem een kopie van jouw paspoort mee. Zeer handig bij verlies of diefstal.
 • Is een visum vereist voor jouw bestemming? Regel dit op tijd.
 • Controleer tijdig eventuele verplichte vaccins.
 • Print bevestigingen van accommodatie(s) en vliegtickets uit; je weet nooit of jouw mobiel er mee ophoudt.

Naast tips over hoe je je goed kan voorbereiden op je reis hebben we ook tips over hoe je het best low-budget kan reizen: Dit zijn 10 tips over hoe jij low-budget op reis kan!

voorbereid op reis checklist
Foto: Glenn Carstens Peters

TheOutdoors.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.