5 x de mooiste rondreizen door Afrika

door

Met het idee om te gaan rondreizen in Afrika, ben je er nog lang niet. Dit continent heeft namelijk 54 landen om uit te kiezen, met allen onvergetelijke mensen om te ontmoeten, bijzondere culturen om te ontdekken, exotische kruiden om te proeven en een onwijs divers landschap om in te verdwalen. Nederlands reisbureau Charlie’s Travels, gevestigd op het Afrikaanse continent, zet voor jullie de vijf mooiste rondreizen in Afrika onder elkaar. Ze passen bij de nieuwe manier van reizen: duurzaam en off the beaten track! Door van de gebaande paden te gaan, werk je de nadelige impact van massatoerisme tegen. Het reisbureau is on the ground en zet samen met inventieve bewoners routes uit die jou een andere kant van dit enorme continent laten zien.

rondreizen Afrika Charlie's Travel

De mooiste rondreizen door Afrika #1 Van bush to beach in Kenia

Waarom zou je tijdens je reis in Kenia een vervuilende binnenlandse vlucht nemen, terwijl je net zo goed de trein kunt pakken? De bush to beach route begint in de bruisende stad Nairobi en eindigt aan de parelwitte stranden van Mombasa. Beide steden hebben geen geweldige reputatie, maar Charlie’s Travels laat zien waarom deze metropolen wel degelijk hun charme hebben. Ze weten de heerlijke fancy tenten met sjieke cocktails te vinden, maar ook de meer urban side van de steden. Ontdek het hoog gelegen Nairobi waar prachtig geklede vrouwen in lokale stoffen en de bijzondere, met graffiti bespoten matatu’s kleur geven aan de stad.

Kenia National Park

Of Mombasa, waar tempels, moskeeën en kleurrijke winkeltjes het straatbeeld afwisselen, in combinatie met prachtig bewerkte deuren en elegant vormgegeven balkons. Langs de Keniaanse spoorweg vind je talloze verhalen en ruige landschappen. Amboseli National Park waar grote groepen olifanten op de voorgrond van de Kilimanjaro marcheren, of de groene Taita Hills: een hidden gem waar zelfs veel Kenianen niet eens weet van hebben. Alvast wegdromen vanuit je luie stoel? Bekijk de mini-docu die Charlie’s Travels heeft gemaakt over deze route! 

#2 Zuid-Afrika’s hidden gems

Zuid Afrika hiken

Zuid-Afrika: dan denk je al snel aan op safari gaan in Krugerpark of aan het beklimmen van de Tafelberg. Maar wat heeft dit land allemaal nog meer te bieden naast de toeristische trekpleisters? Een ding is zeker: dit is een land van enorme omvang en diversiteit waar elk soort reiziger het hart kan ophalen. Het is dus een absolute aanrader als een van de rondreizen door Afrika.

Charlie reisde met zijn ouders van Johannesburg naar Kaapstad, waarbij ze de kans grepen om onderweg de Wild Coast te ontdekken: waar glooiende, groene heuvels overgaan in kliffen en een woeste zee. De ultieme plek om de Xhosa cultuur te leren kennen en om via rivieren, stranden en steile hellingen naar Coffee Bay te wandelen voor een duik. Vanuit hier keerde Charlie de garden route binnenstebuiten. Resultaat? Een magische, ruige en authentieke combi-route! Word je al nieuwsgierig? Dit is de serie over Zuid-Afrika die je alvast warm maakt voor een verre reis naar dit veelzijdige land deze zomer.

#3 Swahili Coastal Vibes in Tanzania

rondreizen Afrika Tanzania Pangani

Zanzibar is niet voor niets populair onder toeristen. Het is immers de definitie van een tropisch paradijs en mag daarom niet in het rondreizen door Afrika lijstje ontbreken. Maar waarom zou je kiezen voor een overvol strand met bruingebakken toeristen, als de parelwitte stranden, azuurblauwe zee en wuivende palmbomen ook een stukje verderop te vinden zijn. De kust van Tanzania heeft zoveel te bieden, dat je er je hele vakantie aan kunt wijden. Start je roadtrip vanuit Tanga: een eeuwenoude havenstad die barst van de cultuur en boeiende geschiedenis. Rijd vervolgens door naar Pangani, wat volgens Charlie’s Travels het perfecte alternatief is voor Zanzibar.

Dit charmante vissersstadje heeft dezelfde tropische vibe en er is genoeg te ondernemen: denk aan suppen, kajakken op de Pangani-rivier, of een rondleiding door het oude centrum. Volgende stop: Bagamoyo. Leer meer over de Oost-Afrikaanse slavenhandel geschiedenis en bezoek de prestigieuze kunstacademie. Pak hierna de boot naar Mafia Island, waar je met walvishaaien kunt zwemmen of een zeilboot kunt huren om de kleinere, omringende eilanden te ontdekken. Sluit af met de bruisende metropool Dar Es Salaam die meer aandacht verdient dan een doorreisplaats. Lees meer over deze Swahili-beach roadtrip!

#4 De uitgestrekte woestijn van Namibië

rondreizen Afrika Namibië woestijn

Namibië: een van de dunstbevolkte landen ter wereld en daarom bij uitstek de ideale bestemming voor rondreizen door Afrika met social distancing. Er wonen hier maar zo’n twee miljoen mensen. Je vindt er de oudste woestijn, maar ook de hoogste zandduinen ter wereld. Een land van extremen! Met je 4×4 trotseer je de eindeloze vlaktes in de Nationale Parken, waar je je pad enkel deelt met sluipende hyena’s of verdwaalde leeuwen. Charlie’s Travels zette nieuwe off the beaten track routes uit met lokale partners: hiken, paardrijden, kamperen in de Namib Desert, de ruige kustlijn vol met vis… en haaien! In deze serie over Namibië laat hij de highlights zoals de Sossusvlei, de Deadvlei en de Namib Desert zien, maar dan nét even anders. En je raadt het al: een aanrader voor wanneer je dit jaar nog op vakantie wilt!

#5 Oeganda’s remote beauty

rondreizen Afrika Oeganda

Oeganda is voor veel reizigers al off the beaten track, maar Charlie’s Travels doet er nog een schepje bovenop. Voor de echte avonturiers schuiven ze het bekende zuidwesten aan de kant voor een loop naar Karamoja, het noordoosten van Oeganda. Een ruwe diamant die op een een totaal andere manier opbokst tegen het populaire zuidwesten: Vanwege de duistere geschiedenis en jarenlange isolatie is het pas sinds een paar jaar mogelijk om de omgeving en de bijzondere cultuur van Karamoja te leren kennen.

Tijdens deze ruige roadtrip kom je eerst langs de traditionele dorpen van de Karamojong, die je met open armen ontvangen, je meer over hun cultuur leren en je meenemen op de imposante Mount Moroto. Deze rondreis brengt je naar het meest noordelijke puntje van Oeganda, waar je een bezoek brengt aan Kidepo Valley National Park. In deze remote beauty, door CNN bekroond tot een van de mooiste parken van Afrika, kun je over de grens stappen met Zuid-Sudan en de koning van de Savanne ontmoeten. Sommige reizigers vinden deze reis te omslachtig, maar Charlie’s Travels heeft dit weten te combineren met unieke ervaringen en plekken die de hobbelige roadtrip een onvergetelijke ervaring maken. Benieuwd? Bekijk deze video over Oeganda voor een impressie. 

AfrikaNationale ParkenRoadtripTheOutdoors.nlTreinreizen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel