Verbeter thuis je (reis) fotografie skills met deze 8 tips

door


Heb je altijd al je fotografie skills willen verbeteren, dan is het nu de tijd om hier wat aan te gaan doen. Misschien heb je over een paar maanden wel een reis gepland staan waarbij je prachtige foto’s wilt gaan maken. Reis fotografie is voor jou als outdoor fan natuurlijk extra leuk, omdat je later dan ook kan genieten van alle reis herinneringen. Super slim om dan in de tussentijd thuis aan je skills te werken. Met deze acht tips helpen wij jou hiermee.

1. Inspecteer je volgende vakantiebestemming

Als jij over een paar maanden een reis gepland hebt staan, zul je vast al wat ideeën hebben over wat je allemaal wilt gaan doen. Dit kan je ook zo gaan bekijken met fotografie. Ga online op zoek naar unieke en mooie plekjes op je vakantiebestemming. Dit kan je doen door heel Google Maps af te speuren. Maar kijk ook eens op review pagina’s, Pinterest of op Instagram. Jij zult namelijk niet de enige zijn die op zoek is naar het perfecte plaatje. Typ op Instagram de naam in van de plaats waar je heen wilt gaan en laat je inspireren. Voelt misschien als cheaten, maar als beginner erg handig.

reis fotografie
Foto: Emma Dau

2. Oefen reis fotografie rondom je huis

In heel je huis en zelfs in je achtertuin kan je oefenen met het maken van de perfecte foto. Verbeter je portrait skills door iemand van je eigen gezin te fotograferen of zet je hond neer in de tuin om wildlife foto’s te maken. Zet een fruitschaal neer of pluk wat bloemen uit je tuin voor een prachtig stilleven. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan je helpen je fotografie skills te verbeteren. Heb je bijvoorbeeld moeite met de aanpassingen van het licht bij bepaalde foto’s, dan is nu het moment op dit te gaan oefenen. Ga je op hike vakantie? Ga dan eens een dagtocht in Nederland doen om je reis fotografie alvast te imiteren qua locatie.

3. Lees de handleiding van je camera

Het is misschien niet het allerleukste om te doen, maar het kan je zeker helpen. Lees eens extra aandachtig de handleiding van al je tools door. Maak je gebruik van meerdere camera’s, pak ze er dan eens allemaal bij en neem ze stap-voor-stap door. Ook zijn er online honderden artikelen en tutorials te vinden die jou kunnen helpen als je toch nog met vragen zit. Houd je niet van lezen? Op youtube vind je tal van leuke tips en tricks om aan de slag te gaan.

fotografie
Foto: JESHOOTS.COM

4. Fotografeer vaker met je telefoon

Waarschijnlijk heb je niet altijd je camera bij, of kies je er zelfs bewust voor om met je telefoon te fotograferen. Probeer dagelijks eens een mooie foto vast te leggen door te letten op compositie, licht en wát je op de foto zet. Goede reis fotografie skills beginnen namelijk door thuis veel te oefenen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mobiele telefoons met echt een top camera, bijvoorbeeld de nieuwe Samsung Galaxy S23. Het fijne aan deze telefoon? De camera heeft een 50MP camera, goede nightography specs en zelfs een AI image enhancer op de S23. Dit betekent dat artificial intelligence schoonheidsfoutjes kan verbeteren, een kleine fotografie assistent dus! Ook erg fijn, deze telefoon heeft een goede batterij wat betekent dat je niet na een hele dag fotograferen zonder batterij komt te zitten.

5. Evalueer je kunnen

Nu dat je thuis aan het oefenen bent met het maken van foto’s. Kan het slim zijn om eens te kijken naar oude foto’s. Misschien had je twee jaar geleden wel een prachtige foto gemaakt op het strand in Thailand, maar wanneer je die foto nu terug ziet snap je niet wat je er ooit mooi aan vond. Door je eigen werken te evalueren kan je er achter komen wat je in de toekomst beter kunt doen.

6. Laat je inspireren

Als jij je eigen werk hebt geëvalueerd, kan je ook eens kijken naar andere fotografen. Of je nu Instagram gaat afspeuren of er boeken bij pakt. Als het maar foto’s zijn die je inspireren. Kijk naar de setting die de fotograaf heeft gekozen, de hoeveelheid licht of de compositie. Alles kan je helpen in het verbeteren van je eigen fotografie skills.

7. Leer je foto’s bewerken

Laten we beginnen met het feit dat het echt niet altijd nodig is om een foto te bewerken. Vaak zijn foto’s die niet bewerkt zijn ook prachtig. Deze keuze mag je natuurlijk altijd zelf maken aangezien het jouw foto’s zijn. Maar als je aan de slag gaat met het bewerken van je foto’s, is het wel handig dat je weet wat je doet. Een extra lesje in Photoshop of Lightroom is dus zeker geen verspilde tijd als jij daarna je vakantiekiekjes perfect kan maken. Op het internet zijn er genoeg filmpjes te vinden die jou de basis kunnen leren, maar wil je nou net even wat meer kunnen, dan is een cursus zeker verstandig. Het is niet altijd zo dat een onbewerkte foto ‘echter’ is dan een bewerkte, iedere camera ziet kleur weer anders, dus het is zeker tof om de foto aan te passen naar hoe jij het uitzicht zag.

8. Maak een fotoalbum

Misschien hoor jij ook wel bij de groep mensen die duizenden vakantiefoto’s heeft gemaakt en ze allemaal nog op de computer heeft staan. Zonde, want reis-fotografie zijn zoveel leuke herinneringen. Het is daarom nu de tijd om eens een fotoalbum in elkaar te gaan gooien. Hierdoor kan je niet alleen nog beter je eigen fotografiewerk evalueren. Maar kan je makkelijker ook vrienden en familie showen wat jij allemaal al kunt.

reis fotografie
Foto: Fidel Fernando

FotografieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.