Wilde paarden langs 90 Mile Beach: een officiële snelweg over het strand

door


De Giant Sand Dunes bij Te Paki zijn niet het enige hoogtepunt in het verre noorden van het Noordereiland van Nieuw Zeeland. Er is nog veel meer unieks te beleven in het topje van de regio Northland. Omdat het zo smal is en omringd door verschillende zeeën, vind je hier veel stranden. Aan de oostkust is de zee vrij kalm en zijn er prachtige standen te vinden met allerlei kleuren zand. Zand zo wit dat het pijn doet aan je ogen, maar er zijn ook gouden stranden en bij enkele stranden heeft het zand zelfs een roze gloed. Hier gaan we een andere keer meer over vertellen. Vandaag gaat het over de onstuimige, ruige westkust van de Peninsula. Langs deze kust vind je een heel lang uitgestrekt strand. In eerste instantie lijkt 90 Mile Beach een gewoon strand als je er langs rijdt, maar dat is het zeker niet. En daar kwamen we achter toen we op avontuur gingen met de locals.

90 Mile Beach

Het strand waar het over gaat heet 90 Mile Beach. Waar de naam precies vandaan komt is nog steeds een mysterie, want het strand is ongeveer 88 kilometer lang. Dat is langer dan de weg van Rotterdam naar Amsterdam! Wat je niet meteen doorhebt is dat 90 Mile Beach een officiële snelweg is. Een snelweg over een strand, dat vind je ook niet overal in de wereld. Het strand is gelukkig naast de lengte, ook erg diep. Er is dus genoeg ruimte om het gaspedaal iets dieper in te trappen. Ook is het zand wat grover en vrij hard, dat maakt het autorijden over dit zand iets makkelijker.

Ondanks dat 90 Mile Beach nu vooral wordt gebruik voor toeristen trips, is het ook een alternatief voor wanneer de enige verharde snelweg naar het noorden niet begaanbaar is. Je zult er veel locals overheen zien crossen met hun 4×4 trucks, omdat het naast een snelweg ook een walhalla is voor de vissers. Het is wel ten sterkste aan te raden om alleen over dit strand te rijden met een auto die over een vierwiel aandrijving beschikt, anders kom je geheid vast te zitten. Je zult niet de eerste toerist zijn waarvan de auto genadeloos wordt opgeslokt door het terugkerende tij. Als je echt geluk hebt, vang je tijdens je avontuur ook nog glimp op van de wilde paarden die rondlopen in het bos langs het strand.

90 Mile Beach
90 Mile Beach

Wilde paarden

Het strand van 90 Mile Beach grenst over de volledige lengte aan een bos, Aupouri Forest. Het is een bos waar hout wordt gekapt en opnieuw weer bomen worden geplant. Ondanks dat op sommige stukken van het bos weinig beschutting is, leven er een aantal groepen échte wilde paarden. Ze zijn moeilijk te vinden, want ze zijn schuw voor mensen, en het bos is enorm groot. Ze blijven constant bewegen en er zijn maar enkele begaanbare wegen door het bos. Ze rennen soms ook vanuit het bos het strand op, waar ze dan door de locals in volle glorie worden gespot. Dit blijft een heel uniek gezicht.

Samen met de eigenaar van het vakantiepark waar wij verbleven, vlakbij het strand, hebben wij geprobeerd een kudde wilde paarden op te sporen. En dat is gelukt! Check de beelden onderaan het artikel. Als je voor langere tijd ergens verblijft in Nieuw Zeeland, probeer dan bevriend te raken met lokale mensen. Ze vinden het prachtig om je mee te nemen en het echte Nieuw Zeelandse leven te laten ervaren, als je laat merken dat je daar geïnteresseerd in bent. En wij kunnen het uit ervaring zeggen, op stap met een Kiwi is gegarandeerd avontuur!

90 Mile Beach
90 Mile Beach

Meer zien op ons YouTube kanaal:

ActiviteitOceaniëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.