Deze elf ruige wintersporten wil je een keer gedaan hebben!

door

Grote kans dat het wintersporten er niet in zit dit jaar. Helaas, maar we kunnen er niks aan veranderen. Wat wij misschien wel kunnen veranderen, is het standaard beeld over wintersporten. Er bestaat namelijk veel meer buiten het reguliere skiën en snowboarden. Al ooit gehoord van Yukigassen of Skijøring? Deze ruige wintersporten kan je na het lezen van dit artikel misschien wel aan je wintersport-bucketlist toevoegen.

De ruige wintersporten

Wintersport is eigenlijk sowieso al een ruige sport op zich. Lekker door de poedersneeuw, bulten pakken en je snelheid verbreken. Maar er is meer. Deze elf ruige wintersporten op een rij laten laten je avonturieren-hart weer harder kloppen. Dit zijn zeker wel dingen die je wilt uitproberen.

Yukigassen

Hier in Nederland kennen we wel de sneeuwballen gevechten. Sneeuwballen maken en zoveel mogelijk mensen raken als je kan. Yukigassen is van een heel ander level. Dit is een supersnelle en officiële sport uit Japan. Het bestaat uit twee teams met ieder maximaal zeven spelers met één captain. In een wedstrijd van drie minuten nemen zij het tegen elkaar op. Denk even terug aan trefbal vroeger op school. Hier was het doel om de tegenstanders af te gooien én om de pylonen om te gooien. Yukigassen lijkt er wel op.

Gewapend met 90 sneeuwballen moet je proberen óf de tegenstanders af te gooien óf de vlag van het andere team te zien bemachtigen. Hoe je 90 sneeuwballen zo goed maakt? Hier gebruiken ze een speciaal apparaatje voor. Daarnaast moet je je wel veilig aankleden. De uitrusting bestaat uit een speciale helm en masker om je te beschermen. Daarbij lopen er drie scheidsrechters rond, want het moet natuurlijk wel eerlijk verlopen. In het veld heb je beschikking tot een aantal muurtjes, waarachter je je kan verschuilen.

Deze sport wordt gespeeld op plekken waar het er vaak sneeuwt, zoals in Noorwegen, Rusland, Finland, Zweden, Alaska en Canada. Wil je het een keer in het echt zien? Elk jaar in februari tijdens de Showa-Shinzan International Yukigassen gaan 100 teams met elkaar de strijd aan.

Yuki = Japans voor sneeuw en Gassen = Japans voor vechten. Sneeuwvechten dus.

Ruige wintersporten Yukigassen
Inverty via Wikimedia Commons

Sneeuwpolo

Is eigenlijk een winterversie van polo, maar met wel wat aanpassingen. Wat het hierbij lastig maakt, zijn de weeromstandigheden. Het kan hard waaien, erg koud zijn en door de netgevallen sneeuw kan er veel poeder rondzweven. De paarden worden hierop voorbereid door het dragen van speciale schoenen en de staarten van het paard worden goed ingevlochten. Daarbij worden zij ook heel goed in de gaten gehouden door de rest van de spelers. De sport wordt gespeeld met sticks en een bal. De rest is hetzelfde als het normale polo.

Het eerste sneeuwpolotoernooi werd gehouden in 1985 op een bevroren meer in St. Moritz, Zwitserland. Nadat het hier erg populair werd, is de sport ook internationaal gegaan. Hij is overgewaaid naar de andere kant van de oceaan, de Verenigde Staten, waar een jaarlijkse editie wordt gehouden.

Snow kayaking

Wanneer het water is bevroren, moet er natuurlijk ook een back-upplan zijn voor kajakken. En meestal als het water bevriest, ligt er ook sneeuw. 1+1=2! Kajaks kunnen ook heel goed op sneeuw glijden. Maar hoe werkt dit dan? De kajaks worden allereerst, net zoals bij ski’s en snowboards, goed gewaxt. De spelers krijgen, net zoals bij kajakken in het water, een peddel om zichzelf te kunnen controleren.

De eerste wedstrijd is in 2002 gehouden door plaatselijk Oosterijkers. Sindsdien is het uitgegroeid tot wereldkampioenschappen Snow Kayaking. Dit nog iets te soft voor je? Sommige voegen er zelfs een parachute aan toe om lucht te kunnen vangen. Heel gaaf!

Ruige wintersporten Snow Kayaking
Alex Kerney via Wikimedia Commons

Skijøring

Ja je leest het goed. Skijøring. Een Noors woord, dat letterlijk vertaald ‘skidrijven’ is. Bij deze sport gaat degene op de ski’s (de langlaufer) niet vanzelf vooruit. Nee, deze persoon wordt getrokken door een dier. Hier worden meestal honden voor gebruikt. Zij helpen dus bij het langlaufen. Deze sport wordt niet alleen met honden uitgeoefend, maar ook met andere dieren zoals paarden. Voor de waaghalzen onder ons, wordt er ook gebruik gemaakt van de hogere PK’s, zoals motoren en andere voertuigen.  

De paarden variant van Skijøring heeft de Olympische Spelen wel eens gehaald als demonstratiesport, maar heeft nooit de status van wedstrijdsport bereikt. Mocht je het toch graag eens willen zien, dan kan je naar de jaarlijkse wereldkampioenschappen in Whitefish Montana. De ruiters in dit geval, worden door het paard over het parcours getrokken. Hier vinden ze obstakels zoals sprongen, bochten en andere hindernissen.

Ski ballet

Iedereen kent ballet wel. In mooie tutu’s het prachtige Zwanenmeer dansen. Skiballet is precies hetzelfde, alleen wordt er hier veel breder gedacht dan alleen het ‘ballet’. Behoort deze niet in de lijst van ruige wintersporten? Atleten die deze sport beoefenden, verkleedden zich en voerden gechoreografeerd freestyle skiën uit. Denk aan sprongen, twists en flips. Dit is toch wel een ruigere versie dan dat wij die kennen. Deze past er dus zeker wel tussen.

Acroski, zo wordt het ook wel genoemd, is een Olympische Sport. Het kreeg helaas alleen nooit de belangstelling die ze hoopte te krijgen. De sport is verdwenen na 2000, maar je kan het nog zien in de skiballet scène van Hot Dog in 1984. En voel je je getriggerd hierdoor? Wie weet ben jij degene die deze sport weer een nieuw leven inblaast.

Snowkiten

Kiten. Een typisch geval van in de winter kan het niet, dus verzinnen we een alternatief. Het water en de kleding van een kiter wordt verruild door sneeuw en winterkleren. De sport is erg populair over heel de wereld. Red Bull Ragnarok is de grootste wedstrijd die jaarlijks in Hardangervidda (Noorwegen) wordt gehouden. 350 kites doen een parcours en strijden om de titel.

Shovel Racing

Wat doe je als je geen slee kunt vinden? In Nederland heb je deze opties. Maar in het buitenland, als je bergen hebt, dan is er een ander idee. Hoe gek het ook klinkt, deze sport doe je met een schep. Dit is bedacht door liftwerkers in New Mexico, die na hun werk nog graag de berg af wilden.

Dit is uitgelopen tot een echte race en daarna zelfs een sport. Die maakte zelfs deel uit van de X-Winterspelen van 1997. Deze werd stopgezet toen een deelnemer gewond was geraakt. Om nu deze unieke sport te kunnen aanschouwen, moet je afreizen naar New Mexico, het Angel Fire Resort in januari of februari. Hier worden dan de World Championshop Shovel races gehouden.

Shovel Racing
Lynn Eubank via Wikimedia Commons

Snowtubing

Bij het horen en zien van deze wintersport, krijg je helemaal zin om weer op vakantie te gaan! Bij snowtubing word je alleen of samen in een grote band gezet. Met deze band ga jij van een stuk piste die speciaal hiervoor gemaakt is. Sit and enjoy!

Fatbiken

Even iets totaal anders doen? Fatbiken is een wintersport die steeds populairder wordt. Even lekker crossen door de bergen in de sneeuw. Doordat de fiets uitgerust is met veel dikkere banden, is deze makkelijker te gebruiken in de sneeuw. Alsof ze erover hebben nagedacht. Dus voor de doorgewinterde mountainbiker die mee moet op wintersport, er is een heel vet alternatief.

fatbiken in de sneeuw

RedBull Crashed Ice

Misschien wel de spectaculairste, ruige wintersport om te zien. Het RedBull Crashed Ice. Op een steile (ijsbaan) berg wordt deze sport uitgeoefend. De schaatsers moeten zo snel mogelijk naar beneden zien te komen. Maar dit lukt niet zomaar. Onderweg zijn er allerlei obstakels zoals sprongen, trappen, haarspeldbochten en andere hindernissen. De schaatsers hebben gelukkig niet alleen hun schaatskleren aan. Nee, zij zijn volledig uitgerust als ijshockeyer om toch nog ‘veilig’ de berg af te gaan.

Enthousiast over één van deze ruige wintersporten?

Denk je na het lezen van deze ruige wintersporten, dit wil ik ook? Ga het vooral doen! En stuur ons je foto’s en verhalen, want ook wij zijn erg benieuwd hoe dit eruitziet!

TheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.