5x toffe buitenactiviteiten op en om de Loosdrechtse plassen

door

Nederland is mooi. Van historische vestingstadjes tot bruisende steden, van een idyllische stukjes groen om de hoek tot uitgestrekte Nationale Parken en van uitgestrekte stranden tot prachtige meren. We kunnen daar nog vele artikelen over volschrijven, maar voor nu houden we het even bij het laatste punt; de meren. Iets ten noorden van Utrecht en ten zuidoosten van Amsterdam liggen namelijk de Loosdrechtse plassen. Een fantastisch stukje Nederlandse natuur. Het is een perfecte plek om te genieten van de stilte, rust en flora en fauna. Maar tegelijkertijd is het ook een ideale locatie voor allerlei buitenactiviteiten naast en op het water. Denk daarbij aan hiken en fietsen, maar ook aan suppen, kanoën, varen en zeilen. Genoeg te doen dus. Daarom zetten wij vijf aanraders voor je op een rij.

De Loosdrechtse Plassen

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het niet om één plas, maar hebben we het over meerdere plassen. Die plassen zijn door middel van dijken, rietkragen en eilandjes van elkaar gescheiden. De hoofdplassen zijn de ‘Eerste tot en met de Vijfde Plas’. Daarnaast zijn er nog een paar plassen, die door sommigen wel en door anderen niet tot de Loosdrechtse Plassen worden gerekend. De Eerste tot en met de Vijfde Plas zijn ideaal voor recreatieve doeleinden. Op alle vijf de plassen mag je varen, alleen de Vijfde Plas mag je niet snelvaren, omdat dit het domein is van surfers en zwemmers. Ten zuiden van de Loosdrechtse Plassen passeert de langeafstand wandelroute E11, waarvan het stuk in Nederland het Marskramerpad heet. Rondom de plassen vindt je volop jachthavens, zeilscholen en watersportbedrijven, waardoor het vooral op zomerse dagen een levendige bedoeling is.

Wat te doen op en om de Loosdrechtse Plassen

#1 Huur een zeilboot voor een paar dagen

De Loosdrechtse Plassen zijn ideaal om er een paar dagen opuit te gaan met zeilboot. Overdag met je haren in de wind en ’s avonds aanleggen in één van de gezellige haventjes. Aanleggen kan overigens ook op enkele eilandjes in het water. Eventueel kun je met de zeilboot ook nog stukjes van de Vecht varen en doorsteken naar de Vinkeveense plassen. Een zeilboot huren doe je bijvoorbeeld bij Jacht charter Loosdrecht. Zij kunnen je ook goed adviseren over welke boot je het beste kunt gebruiken en waar de aller mooiste plekjes zijn om naartoe te varen.

zeilen op de Loosdrechtse plassen

#2 Kanoën op de Vuntus

De Vuntus is een kleine plas die alleen bereikbaar is via de Eerste Plas. Vanaf die plas vaar je door het Horregat of de Heulsloot. Doordat beide een beperkte doorvaarthoogte hebben en eenrichtingsverkeer zijn, is de Vuntus niet voor iedereen bereikbaar. En dat maakt het een leuke plek om te kanoën. Vooral omdat je op die manier dichtbij de oevers kunt komen, waar bijvoorbeeld geurige watermunt en gele list groeit. Natuurmonumenten heeft een mooie kanoroute van zo’n 5km uitgestippeld in de Vuntus. Pak je meteen de mooiste plekjes van dit deel van de Loosdrechtse Plassen mee.

#3 Suppen op de Loosdrechtse Plassen

Een andere manier om de Vuntus te verkennen, is door te suppen. Peddel over het water, geniet van de omgeving en neem af en toe een kleine duik. Doordat de Vuntus aan een laagveenmoeras grenst, sup je er volop langs rietkragen, waterlelies en allerlei vogels. Mooi meegenomen: suppen is een heuse fullbody workout, dus je werkt ook nog eens aan je summerbody.

vogels op de Loosdrechtse Plassen
Credits: Vincent van Zalinge – Unsplash

#4 Rondje Loosdrechtse Plasse fietsen

Genieten van alle plassen? Maak dan een mooie fietstocht rondom de Loosdrechtse Plassen. Je kunt zelf je route uitstippelen met behulp van knooppunten. ANWB heeft daar een handige tool voor. Neem daarin zeker de Fietsboot op als locatie. Dat is een veerdienst, die over de Vecht en op de Loosdrechtse Plassen vaart. In de zomermaanden, juli en augustus, vaart de Fietsboot op en neer tussen Oud Loosdrecht en Breukeleveen. In de maanden mei tot en met september kun je opstappen bij Nieuwersluis en vaar je over de Vecht naar Oud Zuilen. Of andersom natuurlijk.

#5 Skeeler van plas naar plas

Tussen Utrecht en de Loosdrechtse Plassen liggen de Maarsseveense Plassen. Vanaf het strandpaviljoen bij de Maarsseveense Plassen start een toffe skeeler route die naar naar de Loosdrechtse Plassen leidt. Het is niet zomaar een route. De afstand is namelijk ongeveer 20-25km. Het is dus wel belangrijk dat je skeeleren een beetje leuk vindt en volhoudt. De route is wel echt de moeite waard, want je passeert allerlei mooie plassen, rivieren en weilanden.

EuropaNederlandTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.