Credits: Julian Hochgesang - Unsplash

Originele activiteiten krijgen alle ruimte in Zuid-Zweden

door

Ben je gek op de natuur en kan je intens genieten van de rust die dit kan geven? Dan is Zuid-Zweden een plek die je echt moet bezoeken. Het zuiden van Zweden focust zich de afgelopen jaren sterker dan ooit op de natuur. Daarbij is Zuid-Zweden voor ons Nederlanders ook nog eens goed te bereiken. Ben je benieuwd wat je allemaal in dit gebied kunt ontdekken? Wij vertellen dit je maar al te graag.

Eén met de natuur in Zuid-Zweden

Na het lange wachten tot we weer mochten reizen, komt de dag dat het mag steeds dichterbij. Ook de dag dat we weer mogen vertrekken naar Zweden. Omdat het nog wel even duurt voordat we weer helemaal ‘normaal’ kunnen leven, hebben drie regio’s in Zweden, Skåne, Småland en Öland, covid-vriendelijke initiatieven. En dit zijn ze.

Ongeremde natuur bekijken op de fiets

We beginnen met een sportieve activiteit. Hou je wel van een beetje beweging als je in de natuur bent? Dan is stigcykling wat voor jou! Oftewel trailfietsen. In het gebied van het oosten van Småland en op het eiland Öland vind je een groot netwerk van mountainbikeroutes, de BikingSouthEast. En als pluspunt: er worden hier binnenkort maar liefst drie nieuwe trailroutes aan toegevoegd. Daarmee kom je uit op een totaal van 40 routes met een totale afstand van 200 kilometer. Genoeg te ontdekken dus. De routes onderling worden ingedeeld in kleuren, die aangeven wat de moeilijkheidsgraad van de route is.

Zuid-Zweden BikingSouthEast
Foto: Alexander Hall/Visit Småland, Robert Brolin/Isaberg Mountain Resort

Slaap helemaal bike-proof

We verplaatsen ons even naar de andere kant van de regio Småland, namelijk naar het noordoostelijke deel. Hier komt iets waarvan het hart van een fietsliefhebber sneller gaat kloppen. Er opent een waar fietshotel: het Hestra Guesthouse. De focus van dit hotel ligt volledig op de fietser. Zo vind je er een afsluitbare garage, droogruimtes, gereedschapsstations en zelfs de kamers zijn ingericht met een fietsdecor. Liever niet je eigen fiets meenemen naar Zweden? Het is hier ook mogelijk om een fiets te huren. Zo kan je toch je omgeving verkennen. Het guesthouse ligt in de buurt van Isaberg Mountain, waar je ook veel fiets- en outdoor activiteiten kunt vinden.

Taste of nature

Kan je je het al voorstellen? Eten middenin de Zweedse natuur? Nou deze verbeelding kan werkelijkheid worden. Je kunt dit gaan doen aan de tafels van Edible Country. Een doe-het-zelf gourmetrestaurant, waar een groot deel van het menu gewoon uit de natuur wordt gehaald. De chef-kok van het restaurant kookt daarbij ook de gerechten gewoon in de buitenlucht. Kom je niet vaak tegen toch? Je vindt deze unieke plek op het eiland Ven. Dit kleine eiland, tussen Denemarken en Zweden, is een populaire fietsbestemming.

Zuid-Zweden Edible Country
Foto: Islandofven.com

Volledig back to basic

Wil je nog een tip als het gaat om slapen in de natuur? Yes die hebben we. En dichterbij het wildernisgevoel ga je hier niet komen. Camping Hätteboda is de meest zuidelijke camping in de pure wildernis van Zweden. Je vindt deze in het zuiden van Växjö in Zuid-Småland. Even helemaal back to basic, geen elektriciteit, waardoor je voor je eigen warmte moet gaan zorgen door bijvoorbeeld te gaan houthakken. Een hele bijzondere ervaring in alle rust. De enige geluiden die je hier waarschijnlijk hoort zijn de vogeltjes op de achtergrond en hier en daar wat geritsel van andere diertjes.

Kamperen met een vleugje city

Wil je je helemaal laten onderdompelen door de natuur in Zuid-Zweden? Dan heeft de regio Skåne daar een oplossing voor. Bij nieuwe Nature Shelter Hotel in Åsljunga draait alles om de omringende natuur. En dit gaat gepaard met het trendy leven van de stad. Verder kan je er super op pad gaan om de natuur nog meer op te zoeken. Denk aan peddelen, fietsen of wandelen.

Zuid-Zweden Nature Shelter Hoter
Foto: Nature Shelter Hotel, Camping Hätteboda
ActiviteitEuropaScandinaviëTheOutdoors.nlZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.