Apfelstrudel, met dit recept maak jij de lekkerste uit eigen keuken

door

Voor de Oostenrijk wintersportgangers is de Apfelstrudel, samen met de iconische Kaiserschmarrn, de holy grail op en naast de piste. Vele wintersporters zijn niet op wintersport geweest als ze dagenlang hebben geskied, een kleine schnapps hebben gedronken en uiteraard een Apfelstrudel hebben gegeten. Maar mocht je een jaartje niet naar de Alpen gaan of gewoon een keer zin hebben in een verse Apfelstrudel, dan hebben we hier het allerlekkerste recept voor je.

De oorsprong van de apfelstrudel

We snappen dat je de oven al voorverwarmd hebt, maar we duiken eerst even in de apfelstrudel geschiedenis. Want is het meer dan gewoon een zoet gerechtje of de appeltaart van de Alpen? Allereerst is de oorsprong niet helemaal duidelijk. Er wordt vermoed dat de apfelstrudel ontstaan is tegen 1700 in het Oostenrijk-Hongaarse rijk. Het typische deeg is een speciaal ‘getrokken’ deeg (gezogen strudel in het Duits) en is gebaseerd op de baklava. Tegenwoordig wordt een apfelstrudel vaak gemaakt van bladerdeeg, maar de enige echte is gemaakt van zeer dun en elastisch getrokken deeg. En als je écht met een echte apfelstrudel te maken hebt, dan is het deeg opgerold met de appels erin.

Apfelstrudel recept appelstrudel Oostenrijk

Het allerlekkerste apfelstrudel recept

Zoals we al even vernoemd hebben, kan je verschillende varianten van het gerecht maken. Mocht je jouw skills echt in willen zetten, dan is zelf een deeg maken the way to go. Ga je liever voor een snelle variant, dan is werken met blader- of filodeeg een optie. We geven je uiteraard het gehele recept, zodat je zelf kan bepalen of je voor de originele of de snelle variant gaat. Ga je voor het gehele recept, verwarm dan de oven op 190 – 200 graden Celsius.

Apfelstrudel deeg recept

Het deeg is de basis van het gerecht en kan jouw creatie echt een andere smaak meegeven. Volgens ons zijn dit de top-ingrediënten, maar uiteraard kan je het iets aanpassen op basis van jouw wensen of smaak. Zo zou je bijvoorbeeld eens een glutenvrije of vegan variant kunnen maken.

  • 250 gram tarwebloem
  • 120 ml water
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • bakpapier
  • grote pan met kokend water

Deeg maken

Zorg dat het water lauwwarm is en doe alle ingrediënten bij elkaar. Mocht je een keukenmachine of mixer hebben met deeghaken, dan kunnen dat jouw beste vrienden worden tijdens het maken van het apfelstrudel deeg. Het deeg moet namelijk goed gemengd worden en je moet net zo lang doorgaan totdat het elastisch is en niet al te plakkerig meer is. Kook wat water in een pan en doe het water vervolgens weg, zodat je alleen een gloeiend hete pan hebt. Je doet het deeg op bakpapier en dekt het geheel vervolgens af met een (op de kop staande) pan. Laat het deeg een uurtje rusten.

Apfelstrudel recept appelstrudel maken

Het apfelstrudelvulling recept

Ook bij de vulling van de apfelstrudel kan je de ingrediënten aanhouden waar wij voor hebben gekozen, maar misschien vind je het zelf wel lekkerder om de rozijnen te wellen in wat rum. Of wat dacht je van wat amandel(schaafsel), kruidnagel of (wal)noot erin? Je zal het wel herkennen van de wintersport, nergens is een apfelstrudel hetzelfde.

  • 1 kilo appels (kies een appel die je lekker vindt, bijvoorbeeld de klassieke jonagold of goudreinet)
  • 1 citroen (of citroensap)
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram rozijnen (eventueel geweld in rum)
  • 100 gram paneelmeel of vermalen beschuit
  • flinke scheut kaneel
  • 50 – 100 gram suiker

Vulling maken

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Mocht je een appelboor hebben, dan biedt die nu een uitkomst. En uiteraard kan je ook een keer de appels niet schillen, om zo het verschil te ervaren. Varieer eveneens ook met het snijden van de appels. Zo kan je blokjes snijden, of hele dunne partjes. Meng vervolgens de appel met de rozijnen, suiker, kaneel, citroensap (en eventueel citroenrasp). Dit is eveneens het moment om nog wat toe te voegen, zoals noten en zaden.

Deeg klaar maken

Bestrooi het aanrecht royaal met bloem en haal het deeg onder de pan vandaan. Rol het deeg met een deegroller lekker plat en trek het deeg vervolgens zover uit dat het bijna doorzichtig wordt. Trek er geen gaten in, maar maak het deeg zo dun als mogelijk. Om het deeg later makkelijk in de oven te krijgen, adviseren we je om het uitgetrokken deeg eerst op een bakpapier te leggen. Bestrijk het deeg vervolgens royaal met de resterende (gesmolten) roomboter. Verkruimel het beschuit of doe het paneermeel vervolgens erop.

Apfelstrudel deeg vullen

Het is eindelijk tijd om jouw apfelstrudel vorm te geven. Verdeel jouw deeg denkbeeldig in vier delen. Niet in kwarten, maar élk deel is van boven naar beneden. Doe de helft van de vulling op het tweede kwart. Het eerste kwart vouw je vervolgens over het gevulde kwart. Daarop doe je weer een laag en vervolgens vouw je hem helemaal dicht. Zet de apfelstrudel tussen de 40 – 50 minuten in de oven en blijf tussendoor goed kijken naar wat er gebeurt. Elke apfelstrudel en oven is anders, dus ook het bakproces.

Voor even in de Alpen

Klaar? Genieten maar! Top je het gerecht af met een bolletje vanille-ijs of wat vanillesaus? Laat ons in de reacties weten hoe het ging en hoe jij jouw apfelstrudel uniek maakt. Of misschien wil je delen waar je de lekkerste ooit hebt gegeten? Mocht je helemaal zin hebben om naar Oostenrijk te gaan, denk er dan ook eens aan om ons huis in het Saalbach-Hinterglemm en Zell am See gebied te boeken. Heb je een plekje in de Alpen ook als droom? Lees dan al onze aankoopverhalen.

AlpenBergenInspiratieOostenrijkTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.