Credits: Fredrik Marmsater

Banff Tour 2022 – De spannendste bergfilms van dit jaar

door


Ieder jaar worden op het Banff Mountain Film Festival de beste bergfilms gekozen. Na een jaar van fysieke afwezigheid, is het dit jaar weer mogelijk om het festival te bezoeken. Het festival gaat namelijk op wereldtournee en bezoekt ook verschillende steden in Nederland. Hier worden dan de tien beste films vertoond, met toelichting en pauze tussendoor. Wij hebben alvast de vijf meest interessante films voor je op een rij gezet. Wil jij naar één van de voorstellingen gaan, blijf dan vooral even lezen.

Dit kun je verwachten van de Banff Tour 2022

Reel Rock: Action Directe

De eerste film waar wij alvast naar uitkijken is Reel Rock: Action Directe. Action Directe is een legendarische klimroute in de Frankenjura met niveau 9a. Sinds 1991 hebben slechts 28 mensen deze route weten te toppen en Mélissa Le Nevé was in 2020 de eerste vouw ooit die dit lukte. Zij speelt dan ook de hoofdrol in deze film. Ze wordt gevolgd in haar voorbereiding op deze klim en haar doortastendheid om als eerste vrouw ooit de route te toppen.

banff tour 2022-reelrock film
Credits: Fabian Buhl

Ascend: Reframing disability in the outdoors

Vasu Sojitra is vastberaden om ervoor te zorgen dat outdoor sporten niet door slechts één bevolkingsgroep worden beoefend. Deze freerider en skater, die maar één been heeft en geen prothese, wil de wereld laten zien dat de natuur voor iedereen is. Het maakt dus niet uit welke huidskleur je hebt, als welk gender je je identificeert, waar je vandaan komt of dat je een fysieke handicap hebt of niet: ga naar buiten! Een berg beklimmen is niet altijd een grote uitdaging, maar het geeft je wel een ander perspectief op alledaagse problemen.

Banff Ascend
Credits: Fredrik Marmsater

Inside – a hole new ski experience

Waarom een berg omhoog gaan als je er ook doorheen kan? Dat was de vraag die de twee freeriders, Stefan Ager en Andreas Gumpenberger, zichzelf stelden voor ze startten met een ongebruikelijke afdaling op skitour in Slovenië. Ze baanden zich een weg door een grot voor vier dagen en drie nachten aan een stuk, terwijl ze hun hele uitrusting met zich meesjouwden. In de grot was het vochtig, oncomfortabel en op sommige plaatsen zo smal, dat ze niet eens wisten of ze het einde konden bereiken.

A dog’s tale

Trailhonden zijn de beste vrienden die een mountainbiker zich kan wensen. Hun vier poten zijn meestal sneller dan twee wielen en het is dan ook niet ongebruikelijk dat ze hun baasjes langzaam laten lijken. Voor de dertien jaar oude Raven, een gepensioneerde trailhond uit Squamish, British Columbia, liggen deze dagen ver achter zich, maar ze denkt met veel plezier terug aan haar legendarische runs. De film die verteld wordt vanuit het perspectief van Raven, waarbij regelmatig wordt teruggedacht aan de mooie momenten uit haar leven, zit vol met slowmotion actiebeelden van honden die naast hun mountainbikende baasjes rennen.

A dogs Tale-Banff Film Tour 2022
Credits: A Dogs Tale

Trustfall

Voor wingsuit piloten Amber Forte en Espen Fadnes is de sport meer dan vliegen; het is dansen door de lucht met snelheden tot wel 180 kilometer per uur. Als koppel en als team hebben ze al ontelbare keren samen gevlogen, waarbij ze hun choreografie hebben geperfectioneerd. Hun volgende uitdaging is een luchtshow met een sprong van slechts 1500 meter hoogte. Om te kunnen slagen hebben de twee professionals één ding meer nodig dan ooit te voren: vertrouwen.

Banff Mountain Film Festival
Credits: Trustfall

Winactie

Lijkt het jou nu leuk om deze en de andere vijf films live te zien? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Wij mogen twee keer twee kaartjes weggeven voor de Banff Tour 2022. Wil jij kans maken op tickets? Laat dan een reactie achter onder dit bericht of onder onze Facebook post en wie weet ben jij de gelukkige die naar de Banff Tour 2022 mag gaan. Wij maken de winnaar op 28 maart bekend. Wil je nu meer weten over de films of zelf tickets aanschaffen? Check de website van Banff Tour 2022.

Banff Tour 2022
Credits: A Dogs Tale

EntertainmentEventkalenderTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.