5x de beste fotocamera voor beginners

door

Start je net met fotografie of wil je er mee gaan starten? Dan heb jij ons artikel over de 7 termen die je echt moet kennen vast al gelezen. Maar als je dan vervolgens een camera gaat uitkiezen, kan het allemaal erg overweldigend zijn. Er zijn zo veel camera’s waar je uit kan kiezen, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Om jou te helpen hebben wij vijf interessante fotocamera’s voor beginners op een rijtje gezet.

De beste fotocamera voor beginners

De beste fotocamera voor beginners bestaat niet. Alle fotocamera’s hebben verschillende prijzen en verschillende kwaliteiten. Ze zijn dus allemaal interessant, maar dan op verschillende gebieden binnen de fotografie. Zo zijn sommige camera’s beter om sport te fotograferen en andere weer beter in omstandigheden met weinig licht. Bedenk dus voor je de camera koopt wat jij graag wil fotograferen, dan kan je hier rekening mee houden als je de camera aanschaft.

#1 Canon EOS 2000D (€489)

De eerste camera in deze lijst is de Canon EOS 2000D. Deze camera heeft een 24,1 megapixel APS-C crop sensor en komt met een ingebouwde flitser. De camera valt binnen de categorie spiegelreflexcamera’s en is uitermate geschikt voor als je net begint met fotograferen en je de camera voor verschillende doeleinden wilt gebruiken. De maximale ISO-waarde van deze camera is 6400, waarmee deze camera minder geschikt is voor donkere omgevingen. De sluitertijd kan worden ingesteld van 30 seconden tot 1/4000e van een seconde. Voor deze prijs krijg je bij deze camera ook nog eens de 18-55mm kit-lens van Canon erbij, waardoor je meteen kan starten met het maken van foto’s.

Wat kan je dan doen met deze camera hoor ik je denken. Met deze camera kan je makkelijk alledaagse zaken vastleggen. Een foto van je kinderen of van het landschap als je gaat wandelen. Als je meer geïnteresseerd bent in astrofotografie, dan kan dat met deze camera ook door de lange sluitertijd in te stellen. De camera kan wel slechts drie foto’s per seconde maken, wat vervelend is als je sport vast wil leggen.

fotocamera voor beginners: Canon EOS 2000d
Credit: Canon

#2 Nikon D3500 (€559,-)

De volgende camera op de lijst is de Nikon D3500. Ook deze camera is een spiegelreflexcamera en komt met een APS-C crop sensor van 24,2 megapixel. De Nikon D3500 is net zoals de EOS 2000D een uitermate geschikte camera om mee te beginnen.  Deze camera heeft een maximale ISO-waarde van 25600, waardoor deze beter presteert in donkere omstandigheden. Net zoals de Canon EOS 4000D heeft de Nikon D3500 een sluitertijd bereik tussen de 30 seconden en 1/4000e van een seconde. Ook deze camera komt met een 18-55mm kit-lens. Je betaalt wel iets meer, want je krijgt deze camera voor € 559.

Net als de Canon EOS 2000D is deze camera voor meerde soorten fotografie geschikt. Deze camera verschilt dan ook niet veel met de Canon EOS 2000D. Het enige verschil is de maximale ISO-waarde. Hierdoor kan je in donkere omstandigheden betere foto’s maken en helpt dit ook als je sport wilt vastleggen. Je kan namelijk de ISO hoger zetten en de sluitertijd ook waardoor het beeld meer wordt bevroren. Dit is met name handig wanneer het regent of er veel bewolking is tijdens het sporten. Ook kan deze camera vijf foto’s maken per seconde, waardoor je meer beelden achter elkaar kan vastleggen.

Credit: Nikon

#3 Canon EOS M50 Mark II (€729,-)

De Canon EOS M50 is de eerste systeemcamera van deze lijst. Deze camera is wat kleiner dan de voorgaande camera’s, maar dat betekent niet dat hij minder presteert. De M50 maakt gebruik van een 24,1 megapixel APS-C crop sensor en heeft een ISO-bereik van 100 tot 25600. Daarmee is deze camera geschikt voor opnames in donkere omstandigheden. De camera komt met een ingebouwde flitser en heeft een snelste sluitertijd van 1/4000e van een seconde. Met een gewicht van slechts 387 gram, is dit een camera die je makkelijk meeneemt op vakantie, zonder dat ‘ie zwaar om je nek gaat hangen. Wanneer je deze camera aanschaft krijg je er de 15-45mm kit-lens bij. De Canon EOS M50 Mark II heb je al vanaf € 729.

Deze camera kan net zoals de voorgaande camera’s veel soorten fotografie aan. Het belangrijkste verschil met de Nikon D3500 is dat dit een systeemcamera is waardoor deze compacter is en daardoor ook makkelijker mee te nemen. Ook kan deze camera tien foto’s per seconde maken, waardoor sportfotografie ook makkelijker is om te beoefenen. Verder is deze camera ook geschikt om landschapsfotografie te doen en om alledaagse zaken vast te leggen.

Credit: Canon

#4 Sony a6000 (€549)

De Sony a6000 is een compacte en lichte systeemcamera, ideaal om mee te nemen op reis. Deze camera heeft een 24,2 megapixel APS-C crop sensor en komt met een maximale ISO-waarde van 25600. De camera kan worden ingesteld met een sluitertijd van 30 seconden tot 1/4000e van een seconde. Hiermee is deze camera vergelijkbaar met de andere camera’s in deze lijst. Een voordeel ten opzichte van de andere camera’s is dat deze camera kleiner en lichter is. Met een grootte van 12 bij 6,7 cm past deze camera makkelijk in een klein opbergvak van je tas. In combinatie met zijn gewicht van 344 gram is deze camera dus ideaal voor op vakantie.

Ook deze camera kan je voor meerdere soorten fotografie gebruiken. Van landschapsfotografie tot portretfotografie en van sportfotografie tot astrofotografie. Waar we net de M50 al compact noemden, is deze camera nog kleiner. Dat is een voordeel voor als je hem mee op vakantie neemt en hem makkelijk en snel wil opbergen. Dit kan ook een nadeel zijn, vooral als je grotere handen hebt en de camera graag stevig vasthoudt. Ook ziet het er wat raar uit als je hier een grote telelens op zet.

Credit: CameraNu

#5 Nikon Zfc (€999)

Voor de volgende camera gaan we wat omhoog in het prijssegment. Dit is de Nikon Zfc en deze camera is geschikt om mee te beginnen en groeit ook makkelijk met je mee. Ook als je al wat gevorderder bent kan je deze camera dus blijven gebruiken. De Nikon Zfc heeft een APS-C crop sensor met 20,9 megapixels. De camera heeft een ISO-gevoeligheid van maximaal 51200, waarmee deze camera goed presteert in donkere situaties. De sluitertijd-range van de Nikon Zfc gaat van 30 seconden tot 1/4000e van een seconde en is daarmee vergelijkbaar met de andere camera’s in deze lijst. De Nikon Zfc is een systeemcamera en is daardoor compacter en kleiner dan de spiegelreflexcamera’s. Daardoor is deze makkelijk mee te nemen en op te bergen op vakantie. Bij deze camera krijg je ook een 16-50mm kit-lens en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je hebt deze camera al voor €999.

Let wel op bij deze camera: er zijn geen fotomodussen waar je op kan terugvallen. Bij de andere vier camera’s kan je nog gebruik maken van een automatische modus of portretmodus, maar bij deze niet. Je zal dus wel wat kennis moeten hebben van manuele fotografie en hoe je hiermee te werk gaat. Wil je de camera sowieso niet in één van deze standen gebruiken, dan is deze camera een echte aanrader. Door de maximale ISO-waarde van 51200 kan je veel makkelijker in donkere situaties aan de slag gaan. Ook sportfotografie is hierdoor een stuk makkelijker, omdat je niet belemmerd wordt door weersomstandigheden.

fotocamera voor beginners
Credit: Nikon

FotografieKeuzehulpenTheOutdoors.nlToplijsten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.