De blauwste wateren van het Zuidereiland in Nieuw Zeeland

door


Water zo blauw dat het lijkt alsof de natuur met Photoshop aan de slag is gegaan. En zo helder, dat je bij ondiep water niet eens door hebt waar het water nou precies begint. Bij blauw en helder water denk je al snel aan tropische bestemmingen, zoals de Malediven. Maar wij hebben het blauwste water, dat wij ooit hebben gezien, ontdekt tijdens onze road trip over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. De reden dat hier enkele meren zo blauw zijn is een vrij technisch verhaal. Maar in het kort, de meren worden gevoerd door kleine riviertjes die bestaan uit het smeltwater van gletsjers. Door de erosie van de gletsjer worden er van de rotsen en keien hele kleine deeltjes afgeschaafd. Deeltjes zo groot als een zandkorrel. Deze deeltjes rots komen via de gletsjer rivieren in de meren terecht. Daar heeft het water zijn blauwe kleur aan te danken. We gaan jullie snel laten zien hoé blauw dat water wel niet is en op welke plekken jij dit natuurwonder met eigen ogen kan zien!

Zuidereiland Nieuw Zeeland

Lake Pukaki

Het eerste meer op het Zuidereiland in Nieuw Zeeland is Lake Pukaki. Niet alleen is dit water erg mooi om te zien, ook de ligging is uniek. Als je vanuit Christchurch bij Pukaki aankomt, kun je op een heldere dag aan de andere kant van het meer Mount Cook zien. Ook begint hier State Highway 80, één van de mooiste wegen in Nieuw Zeeland (zie foto hierboven). Deze weg loopt helemaal langs het meer, regelrecht naar Mount Cook National Park. Je ziet de bergen steeds dichterbij komen, terwijl je aan de rechterkant het blauwe water van Pukaki langzaam ziet overvloeien in de gletsjer rivieren. Met zijn ruim 178 km2 is het de grootste van de drie Alpine Lakes op het Zuidereiland in Nieuw Zeeland. Als je met een campervan aan het reizen bent, kun je langs het meer overnachten. Je moet wel redelijk op tijd je plek claimen, want de campings zijn in het hoogseizoen snel vol. Als je dan ’s ochtend wakker wordt, kun je een verfrissende duik nemen in het meer. Verfrissend is het zeker, want het water is ijskoud.

Zuidereiland Nieuw Zeeland

Lake Tekapo

Niet ver bij Pukaki vandaan vind je Lake Tekapo. Net als Pukaki, wordt ook dit meer gevoerd door gletsjers en heeft het zijn blauwe kleur daaraan te danken. Met een oppervlakte van 87 km2, staat Lake Tekapo op nummer twee van de grootste Alpine Lakes op het Zuidereiland in Nieuw Zeeland. Je kunt hier ook heerlijk zwemmen, op een warme zomerse dag na een gave hike in de bergen is het zeker een aanrader. Want ook dit meer is omringd door bergkammen. Mount John is een kleine berg direct naast het meer. Hier kun je naar boven lopen – of rijden met de auto als je lopen niet ziet zitten – en vandaar heb je een mooi uitzicht over Lake Tekapo en omgeving. Ook heb je hier een klein cafeetje voor je dagelijkse dosis cafeïne. En voor de avonturiers die geïnteresseerd zijn in astrologie is er de Mount John Observatory. Hier kun je deelnemen aan een tour en kun je met allerlei technische hoogstandjes ons sterrenstelsel bekijken, wel ’s avonds dan.

Zuidereiland Nieuw Zeeland
Zuidereiland Nieuw Zeeland

Er zijn niet veel campsites langs het drukbezochte deel van dit meer waar je gratis kunt overnachten, maar er zijn wel een aantal hostels en betaalde campings direct aan het water. Hier is het in het hoogseizoen ook erg druk. Dat komt onder andere omdat op loopafstand van Lake Tekapo een klein kerkje te vinden is. Dit kerkje heet de Church of the Good Shephard en is één van de meest gefotografeerde iconen van het Zuidereiland in Nieuw Zeeland. Eerlijk gezegd stelt het kerkje zelf niet veel voor, maar omdat het op zo’n fotogenieke locatie staat en je hier de sterren zo goed kunt zien, is het erg populair voor astrophotography. Als je dit googled, zie je prachtige foto’s van dit kerkje met het melkwegstelsel.

Blue Pools

De naam verklapt het al, maar ook het blauwe water van de de Blue Pools is een stop tijdens je road trip waard. Je vindt deze hotspot langs Highway 6, tussen Wanaka en de Haast Pass. De Haast Pass is een bergpas die je van de ruige westkust weer landinwaarts brengt. Je parkeert je auto of campervan langs de weg op een kleine parkeerplaats. Vanaf daar is het een korte en makkelijke wandeling naar de Blue Pools. Je komt langs twee hangbruggen die over het water zijn gespannen. Van de laatste hangbrug is het voor de durfals gebruikelijk om ervan af te springen, dus neem zeker je handdoek mee. Tip, smeer je in met een insecten afstotende vloeistof. Het wemelt hier namelijk van de sandflies. Dit zijn kleine muggen die op je huid gaan zitten en je helemaal lek prikken. In Nieuw Zeeland noemen ze deze beestjes ook wel de ‘Draculas van de westkust’, omdat ze daar het meeste voorkomen. De beste tijd om de Blue Pools te bezoeken is in de winter. We moeten er wel bij vertellen dat de blauwe kleur kan tegenvallen wanneer het veel heeft geregend of wanneer het bewolkt is, want dan is de naam Grey Pools toepasselijker.

Zuidereiland Nieuw Zeeland

Meer zien?

Geloof je nog steeds niet dat de Alpine Lakes écht zo blauw zijn? Bekijk dan onderstaande video’s!

Lake Tekapo (vanaf minuut 8):

Lake Pukaki:

Blue Pools:

NatuurgebiedenNatuurverschijnselenOceaniëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.