6 boeken die jou helpen om duurzamer te reizen | Duurzame Donderdag

door

De tijd waarin we rustig aan weer op zoek gaan naar een nieuwe zomervakantiebestemming breekt weer aan. Wordt het binnen Europa of buiten Europa, een hike vakantie of een relax vakantie? Hoe dan ook, zijn er genoeg opties beschikbaar. Een volgende vraag die je jezelf misschien wilt stellen, is of je gaat vliegen of niet? We zijn allemaal onderhand wel bekend met het feit dat een vliegreis niet heel goed is voor het milieu. Kies je dan toch voor gemak of voor een duurzame optie? Wij zijn zelf ook benieuwd welke opties er zijn om duurzamer te reizen. Daarom zetten we vandaag zes boeken op een rij die je helpen een duurzamere vakantie te plannen.

Alle zes op een rij: duurzamer reizen

#1 Rondje Europa

Lonely planet heeft prachtige reisboeken waar wij fan van zijn en deze zetten we graag in het lijstje erbij. In het boek: 80 duurzame reizen, zetten Lonely Planet 80 duurzame reizen door Europa op een rij. Ze focussen daarbij bewust op reizen waarvoor je geen enkele keer in het vliegtuig hoeft te stappen. In het boek vind je opties voor treinreizen, fietsvakanties of kajaktochten, wisselend van weekendjes weg tot een maand op avontuur. Het boek is inclusief routekaarten met etappes van de routes, informatie over de landen waar de reizen in plaatsvinden en de CO2-voetafdruk en het budget voor de routes. Een must-have dus voor een duurzame vakantie.

#2 En route

In plaats van met de auto of met het vliegtuig op vakantie kun je er natuurlijk ook voor kiezen om met een busje of camper op vakantie te gaan. Het is misschien nog steeds niet de méést duurzame manier om te reizen, maar aangezien je je volledige verblijf bij je hebt en daarin redelijk zelfvoorzienend bent, heeft het wel zeker zijn voordelen. Het ANWB Camperboek Europa geeft je 24 camperroutes die je door alle mooie plekjes van Europa leidt. De routes variëren van een paar honderd kilometer tot zelfs 3.000 kilometer. Meer dan genoeg routes dus voor jouw volgende roadtrip en een mooie manier om duurzamer te reizen.

#3 Duurzamer reizen betekent ook duurzaam eten

In Billydishes zijn Carlo & Linda met hun Volkswagenbusje Billy door alle twaalf provincies van Nederland getrokken om de lekkerste campinggerechten op tafel te zetten. De recepten zijn zo gemaakt dat jij ze op je één- of tweepitsgastel kunt bereiden en dat alle ingrediënten in je mini koelkast of koelbox passen. Ze hebben heerlijke recepten, die vaak ingrediënten uit de regio bevatten, voor je klaar hebben staan. Daarnaast delen ze ook kleinschalige campings, wandel- en fietsroutes die te vinden zijn door het hele land. Ze geven je echt de full package die het duurzamer reizen weer een stuk makkelijker maken. Daarnaast laten de prachtige foto’s van de recepten ons nu al watertanden.

#4 Get close with the locals

Wat is er leuker dan op vakantie eten bij de lokale restaurantjes, uitjes doen bij lokale ondernemingen en contact maken met de lokale omgeving? Als er iemand een expert te noemen is in het contact leggen met de lokale omgeving, is dat Tamar Valkenier wel. Haar boek, Fulltime avonturier, vertelt over haar tocht naar vrijheid en de natuur ontdekken. Uit haar verhalen lees je onder andere hoe ze contact legt met de lokale omgeving en hoe ze daar mooie herinneringen uit heeft gehaald, naast allemaal waardevolle skills. Ze heeft namelijk onder andere geleerd hoe ze kan leven van de natuur, waardoor ze in sommige landen geen cent heeft uitgeven. Uit dit boek kun je veel inspiratie halen die je helpt bij jouw volgende reis of vakantie naar het buitenland.

#5 Wat staat er vandaag op de planning?

Je kent het wel, die eeuwige vraag op vakantie: ‘Wat gaan we vandaag doen?’ Elke keer weer iets nieuws bedenken kan best lastig zijn. Daar speelt het boek ‘50 Things to Do in the Wild‘ op in. Deze 50 activiteiten geven jou de skills om een nog betere outdoor avonturier te worden. De 50 activiteiten zijn opgedeeld in vier hoofdstukken onder de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Leer bijvoorbeeld hoe je schuilplaatsen kunt vinden, hoe je essentiële planten en bomen en hun geneeskrachtige eigenschappen kunt herkennen en leer de vaardigheden die nodig zijn om een vishengel te maken. Met dit boek kun je met respect voor de natuur op pad in de natuur. Jezelf vervelen komt dan niet meer voor.

#6 Alles over duurzamer reizen

Een ander boek dat zich richt op reizen binnen Europa is dit boek van Zoë van Liere: ‘Duurzaam reizen’. Zij geeft je alle tips om duurzaam en verantwoord te genieten van je vakantie. Ze geeft je veel tips, vanaf het voorbereiden van je vakantie tot wanneer je daadwerkelijk op vakantie bent. Ooit gehoord van een groene paklijst? Zoë vertelt je er alles over. Daarnaast geeft ze je een stappenplan om het juiste vervoersmiddel te kiezen voor jouw reis en geeft ze informatie over de uitstoot die je maakt tijdens een reis. Een perfect boek als je je wilt onderdompelen in het duurzamer reizen.

Duurzaam levenEntertainmentTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.