Bolivia is unboliviable mooi | Beyond the Camera #22

door

Bolivia is een veelzijdig land met ruige landschappen en gigantische wijnvelden. Daarnaast heeft het ook een vulkaangebied in het zuiden en deel van het Amazonegebied. In het Boliviaanse Amazonegebied zijn meer dan 2.000 verschillende plantsoorten en ca. 1.200 verschillende vogelsoorten te vinden. De grootste toeristische trekpleister zijn de zoutvlaktes van Salar de Uyuni. Voor de rest is Bolivia nog niet heel erg bekend, vandaar dat we deze week in Beyond the Camera het veelzijdige Bolivia laten zien. Geniet en laat je inspireren.

Er zijn zoveel waanzinnige plaatsen in de wereld, veel daarvan zijn nog onontdekt en bij anderen heb je simpelweg geen weet van de schoonheid. Sommige van deze parels verdienen écht meer aandacht. Daarom laten wij de schoonheid zien door middel van de mooiste foto’s! Bij deze onze rubriek op vrijdag: Beyond the camera. Dit keer laten we je het prachtige Bolivia zien. Bekijk de vorige edities hier.

Bolivia

De Plurinationale Staat Bolivia, of beter bekend als Bolivia, is een republiek gelegen in Zuid-Amerika. Het land grenst met vijf landen: Peru in het noordwesten, Brazilië in het noordoosten, in het zuiden met Paraguay en Argentinië en met Chili in het zuidwesten. In zijn totaliteit zijn de landgrenzen 6.700 km lang, waarvan de helft wordt gedeeld met Brazilië. Daarbij heeft Bolivia geen kustgebieden. Dit gebied hebben ze verloren aan Chili in 1884 tijdens de Salpeteroorlog. De meest gesproken taal is Spaans. Dit wordt gesproken door ruim 40% van de bevolking. Verder worden er nog 36 andere, inheemse talen gesproken, waarvan Aymara, Quechua en Guarani het meest voorkomend zijn.

Uitzicht in Bolivia
Credits: Carlos

Geografie

Bolivia is ongeveer twee keer zo groot als Frankrijk en kent drie verschillende natuurlijke hoofdregio’s. Met in het westen het Hoogland, ofwel de Andes. Van dit gebergte is de hoogste top El Nevado Sajama. Dit is een uitgedoofde stratovulkaan met een hoogte van maar liefst 6.542 meter. Ook het grootste bergmeer van Zuid-Amerika ligt in de Andes, namelijk het Titicacameer. Daarnaast ligt dit meer op een hoogte van 3.812 meter hoog en is dit het hoogst gelegen bergmeer ter wereld. Ten zuiden van de Andes ligt de grootste en droogste zoutvlakte ter wereld, de Salar de Uyuni. Verder richting het oosten, tussen de Andes en het laagland, ligt een vruchtbaar gebied met brede valleien tussen de 1.000 en 3.000 meter hoog. De rest van het laagland bevindt zich in het oosten van het land en omvat een tropisch en vochtig gebied van het Amazoneregenwoud.

Titicacameer, Bolivia
Credtis: Carlos

Steden

Het inwoneraantal van Bolivia stond in 2020 op maar liefst 11.639.909. Daarnaast is de bevolking multi-etnisch en bestaat uit bijvoorbeeld Indianen, Mestiezen, Europeanen en Afrikanen. De vier grootste steden in Bolivia zijn: Santa Cruz de la Sierra, El Alto, La Paz en Cochabamba. Van deze vier steden is geen de hoofdstad. De hoofdstad is Sucre.

La Paz, Bolivia
Credtis: Carlos

Klimaat

De Andes heeft veel invloed op het klimaat. Deze bergketen zorgt voor verschillende klimaatzones verdeeld over het land. Zo is het in het noorden doorgaans tropisch en vochtig. In het zuidenoosten is het weer heet en droog, met wat koelere gebieden in de valleien en echte kou in het hoogland. Vanzelfsprekend wordt het naar mate je hoger gaat kouder. Aangezien Bolivia aan de andere kant van de evenaar ligt, lopen de seizoenen precies andersom. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Bolivia winter. De beste reismaanden zijn mei, juni, juli, augustus en september, omdat de temperaturen dan het meest aangenaam zijn. Daarnaast is er in deze periode veel te doen en vermijd je het regenseizoen. Maar, voordat je gaat, geniet je eerst nog even van deze foto’s:

Credits: Mariana Proenca – Unsplash
Credits: Javier Collarte – Unsplash
Maanlandschap Bolivia
Credits: Carlos
Credits: Amy Rollo – Unsplash
Credits: Sander Lenaerts – Unsplash
Credits: Paul Berthelon Bravo – Unsplash
Salar de Uyuni Bolivia
Credits: Carlos
Credtis: Lesly Derksen – Unsplash
Credits: Elizabeth Gottwald – Unsplash
Landschap van Bolivia
Credits: Carlos
Credits: Sean Thoman – Unsplash
Credtis: Gustavo Lepe – Unsplash
Credtis: Carlos
Gebergte Bolivia
Credtis: Carlos
Credits: Jan Kronies – Unsplash
Krater van Bolivia
Credits: Carlos
Credits: Sean Thoman – Unsplash
Salar de Uyuni in Bolivia
Credtis: Carlos
Credits: David Torres – Unsplash
Credits: Olivier Chatel – Unsplash
Credits: Julie Richard – Unsplash
Credits: Pedro Henrique – Unsplash
Credits: Antonio Rull – Unsplash
Credits: Gustavo Espindola – Unsplash
Credits: Sander Lenaerts – Unsplash
Credits: Javier Collarte – Unsplash

InspiratieMidden- en Zuid-AmerikaTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.