Een duik in het zilte Bretonse (buiten)leven

door

Zeg je Bretagne, dan zeg je woeste zeeën, ruige kustlijnen, het vissers-bestaan, zout, zilte lucht, de Bretonse strepen en gastvrije buitenmensen. Het is een eigen stukje Frankrijk met een diepgewortelde historie die anders is dan de rest van het land. Dat proef je in alles. In het eten, de natuur, maar je merkt het zeker ook aan de mensen. Bretonnen hebben een eigen, unieke mentaliteit die je zeker niet Frans kunt noemen. Maar waar zit hem dat nou precies in? Ik dompelde me onder in het Bretonse leven en vroeg het de Bretonnen zelf. Mijn conclusie? Die lees je hieronder. Ik verklap alvast dat de zee een grote invloed heeft. En dat jij het zelf kunt ervaren tijdens vier goede outdooractiviteiten op en voor de kust van Bretagne.

Op pad met gids op de GR34 in Bretagne

Lang leve de elementen

Tijdens een eerdere reis door de regio, ontdekte ik al dat er in Bretagne “een zee aan natuur” is. De natuur is altijd aanwezig in Bretagne. Of je nu langs de ruige kliffen van de GR34 loopt, een duik neemt in de zee of een fietstocht maakt door de binnenlanden. Zelfs als je kennismaakt met een rasechte Breton kun je niet om de natuur heen. Tijdens mijn recente reis door Bretagne ontdekte ik namelijk dat de Bretonnen een bijzonder sterke band hebben met de natuur. Ze zijn koning in het omarmen van de elementen. Zon, wind en regen horen allemaal bij het ritme van het leven hier. Volgens hen is het in Bretagne nooit te heet of te koud, en dat maakt elke dag een kans om eropuit te trekken en je te laten omringen door frisse lucht en weidse uitzichten.

Wat maakt een Breton een Breton?

Mijn conclusie is dat het zilte buitenleven de kern vormt van het bestaan van een Breton. Wat het weer ook doet, het voelt nooit als een obstakel, maar eerder als een deel van de ervaring. Van wandelen en surfen tot kajakken, suppen en marche aquatique (wandelen in het water). Bretons zijn krachtige buitenmensen die energie putten uit de omgeving. Net als hun huizen, gemaakt van lokaal zandsteen, zijn zij stevig en goed onderhouden. Hetzelfde geldt voor hun gastvrijheid: warm, sterk, maar zonder poespas. En ze zijn altijd vol trots. Trots op hun vroegere onafhankelijkheid, hun gezouten lekkernijen en vooral op hún Bretagne. Toch leven ze niet in het verleden en zijn niet wereldvreemd. Ze gaan ook gewoon mee met de tijd en reizen de wereld rond (uiteraard daar waar de zee hen brengt). Maar altijd met een Bretonse vlag in hun rugzak, of op z’n minst in hun hart.

4x Leven als een Breton

Wil je zelf ervaren hoe het is om te leven als een Breton? Laat het buitenleven je meenemen op vier outdooravonturen voor en langs de kust. Omarm de zon, regen of kou. Met je haren in de wind, je neus in de zilte lucht en het zout in je mond, hoor je het ruisen van de zee en is een fantastisch uitzicht nooit ver weg. Zo beleef je Bretagne met al je zintuigen:

#1 Wandelen over de GR34

Deze eerste activiteit is een inkopper. Wandelen over de GR34 is een must als je in Bretagne bent. Deze langeafstandswandeling, ook wel het Douanierspad genoemd, slingert 2000 kilometer langs de volledige Bretons kustlijn, over kliffen, langs verlaten strandjes en door charmante vissersdorpjes. Wat deze route zo bijzonder maakt, is dat je voortdurend getrakteerd wordt op spectaculaire uitzichten over de zee. Dankzij de vele bochten en hoogteverschillen kijk je telkens weer vanuit een ander perspectief naar de ruige kustlijn. Soms zie je de golven woest tegen de rotsen beuken, andere keren kijk je uit over rustige, turquoise baaitjes. Je voelt de wind in je gezicht, ruikt de zilte zeelucht en de horizon is altijd aan je zijde. De ultieme ervaring krijg je wanneer je meerdere etappes achter elkaar aflegt, maar ook een paar kilometer op de GR34 zijn al een fantastische beleving.

#2 (Leren) surfen als een pro

Wil je op Bretonse wijze letterlijk samensmelten met de zee? Dan moet je gaan (leren) surfen. Of je nou beginner bent of al jarenlang aan je surfboard staat vastgeplakt. Met duizenden kilometers aan kustlijn zijn er meer dan genoeg plekken te vinden om je surfskills naar een hoger niveau te brengen. Zelf pakte ik mijn allereerste golven bij het strand van Pors Carn. Volgens mijn enthousiaste instructeur van Surf Club 29Hood is dat de ideale plek om te leren surfen, vanwege de perfecte beginners-golven. Hij garandeerde mij dat iedere beginner hier na twee uur een keer op zijn of haar board heeft gestaan. Bij mij klopte dat. Vind je jezelf geen ‘Kook’ meer, dan raad ik je aan om te verplaatsen naar Pointe de la Torche, waar het echte stoked-gevoel op je wacht. Shaka!

#3 Kajakken voor de kust

Kajakken is een verrassende manier om de Bretonse kustlijn te bewonderen. Vanaf het water lijken de imposante kliffen namelijk nog indrukwekkender. Vanuit mijn kajak voor de kust van Crozon-Morgat ontdekte ik ook nog eens dat er allerlei verborgen grotten schuilgaan onder de rotspartijen waar je normaal nietsvermoedend bovenop staat. Terwijl de zee om me heen tegen de rotswanden klotste, peddelde ik, onder leiding van een ervaren gids, een stuk de grotten in. Een beetje spannend wel, want het is er natuurlijk vrij donker. Maar tegelijkertijd is het ook heel bijzonder, want de kleurrijke aardlagen maken het prachtige plekken. Nog een voordeel van de kajak is dat je plekken kunt bereiken waar je te voet niet zomaar komt. Zo worden verscholen strandjes, die alleen toegankelijk zijn vanaf het water, jouw privéparadijs voor een dag.

#4 Fietsen van strand naar strand

Wist-je-dat er verrassend veel fietspaden zijn in Bretagne? Je vindt er maar liefst 2700 kilometer aan gemarkeerde routes en er zijn 9 langeafstandsfietsroutes uitgestippeld. Zelf stapte ik op een (elektrische) fiets van La Trace 29 om de prachtige zandstranden van Fouesnant te bewonderen. Met 17 kilometer aan kust, vergaapte ik me aan het ene mooie strand na het andere. Maar wat mij zeker zo verraste was hoe groen de fietsroute is. We doorkruisten zelfs een moeras. Het Marais de Mousterlin, dat een Natura 2000 gebied is. Persoonlijke aanraders vond ik het strand bij Bot-Conan, omdat het mooi uit de wind ligt, en het naastgelegen Plage de Lantecost, bekend om zijn ‘arch-rock’.

Ik deed deze vier outdooractiviteiten in Finistère, een regio in het westen van Bretagne. Maar er zijn nog veel meer plekken langs de Bretonse kust waar je perfect kunt wandelen, kajakken, surfen en fietsen. Je vindt er meer info over op de website van Toerisme Bretagne.

Accommodaties die een zijn met de natuur

Als je de natuur omarmt als een Breton, wil je dat natuurlijk in alle facetten van je reis doorvoeren. Daarom heb ik twee dikke aanraders van accommodaties voor je:

Embruns d’Herbe in Plogoff

Op deze bijzondere plek kun je overnachten, wat seizoensproducten kopen, workshops organiseren en (ver)dwalen door de bijzondere tuin. Embruns d’Herbe is 17 jaar geleden ontworpen en zelfgebouwd door gastheer Franck en zijn vrouw. Beiden zijn van oorsprong architect en dat zie je terug in alle details. Alles is opgebouwd uit natuurlijke materialen, zoals hout, stro en zandsteen. De tuin is ontworpen volgens permacultuur en is niet afgerasterd, waardoor je bij wijze van spreken zo naar de zee in de verte toe loopt. Helaas is er geen ontbijt of diner, maar in het dorpje Plogoff kan ik L’épicerie générale van harte aanbevelen. Een leuk kruidenierswinkeltje waar je vanaf 09:00u ook een vers ontbijtje kunt scoren. Qua avondeten zit je goed bij Crêperie du Cap of een pizza bij Ty Forn.

Au 46 in Bénodet

Deze leuke accommodatie wordt gerund door Carole en Pierre. Een gepassioneerd stel dat vijf jaar geleden hun leven in Parijs heeft verruild voor het Bretonse platteland. Ze kochten er een authentieke kruidenierswinkel-bar, die ze volledig verbouwden tot b&b. De kamers van Au 46 zijn groot, hoog en modern, maar met oog voor authentieke details. Zo ligt de oorspronkelijke dansvloer er deels nog in en is een ander deel verwerkt in de bedden. In de tuin verbouwen ze volop groenten, fruit, noten en zaden. Daarvan kookt Carole een paar keer per week overheerlijke, ecologische en volledig vegan maaltijden. En dan het ontbijt. Dat is ook al zo’n zelfgemaakte smaakbeleving. Loop je na de maaltijd terug naar de kamer, dan moet je wel opletten voor Prince de huispad. Je leeft immers als een met de natuur op deze plek.

Thuiskomen in Bretagne

Je kunt vast wel merken dat ik enthousiast ben over Bretagne. Het was voor mij de tweede keer dat ik een roadtrip vol outdooractiviteiten maakte en zeker niet de laatste keer. Bretagne voelt voor mij als thuiskomen. Of je nu voor het eerst komt of al jaren terugkeert, het voelt er meteen vertrouwd. De combinatie van de natuur, de gastvrijheid en de uitgestrekte zee zorgt ervoor dat je je direct thuis bent, ongeacht het weer of de activiteit. À bientôt, Bretagne!

Van groots dromen naar echt beleven in Bretagne

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met en gesponsord door Tourisme Bretagne en Explore France.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.