Campervakantie tip: Slapen en wandelen langs een Top Trail

door

Vele onder ons zullen het beamen: de vrijheid die je voelt zodra je op pad bent voor een campervakantie. Heerlijk genieten van deze vrijheid en de natuur waar je doorheen komt. Daarom laten we je graag kennis maken met de Top Trails van Duitsland. Deze wandelpaden kunnen echt een hoogtepunt van je vakantie zijn. En hoe top zou het zijn als je een paar van die paden kunt combineren met camperen

Het mooiste van Duitsland combineren met jouw campervakantie

Klinkt bijna als muziek in de oren toch, je campervakantie combineren met schitterende wandelingen? Wij hebben vier tips voor jou. Die gaan niet alleen over de wandelpaden, maar ook over en comfortabele camperplek en de nodige faciliteiten in een leuk stadje. 

Wandelen op de Altmühltal-Panoramaweg vanuit kuuroord Treuchtlingen

Treuchtlingen, een plek waar alles draait om gezondheid. Het thermenstadje beschikt over heilzame bronnen. Hiermee zijn de bekkens van de Altmühlterme gevuld. Bij het mooie kuurpark is het mogelijk om je camper neer te zetten. Er ligt hier een grote en comfortabele camperplaats, wat een goede uitvalsbasis is voor dagtochten. Zoals bijvoorbeeld de dagtocht van Treuchtlingen naar Solnhofen. Wandel langs de idyllische uiterwaarden van de Altmühl en door de uitgestrekte bossen. Voor een groot deel van deze route loop je over een hoogvlakte, maar stijg en daal je ook zeker een aantal stukken. Je komt uit op een fotogenieke burcht bij Pappenheim. Daarna vervolg je je weg over een smal pad langs de helling, over heidevelden met jeneverbesstruiken richting Solnhofen. Dit staat bekend om de steengroeves. Deze stenen platen bevatten fossielen van 140 miljoen jaar oud, zoals die van de beroemde oervogel Archaeopteryx. 

De Harzer-Hexen-Stieg verkennen vanuit Clausthal-Zellerfeld

In de omgeving van uitgestrekte bossen, heldere zwemplassen en pittoreske stadjes, ver weg van de bewoonde wereld en in de geweldige natuur van de Harz ligt Camping Prahljust. Het ligt direct aan de Harzer-Hexen-Stieg. En het is daar dus heel goed mogelijk om te wandelen. Bijvoorbeeld een wandeling naar Torfhaus. Hier maak je kennis met het netwerk van kanalen en vijvers. Deze zijn in de middeleeuwen aangelegd om de mijnen in de regio’s van water te voorzien. Dit bijzondere systeem heet Oberharzer Wasserwirtschaft en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Na Altenau komen we aan in het Nationalpark Harz. Het bijzondere van dit park is dat je er wellicht een wilde lynx tegen kunt komen. Een andere dagtocht die je kunt maken gaat over de mooie bospaden richting Marienblick. Hier heb je een schitterend uitzicht over het Lerbachdal. Daarna loop je over een oud pad richting het prachtige vakwerkstadje Osterode. Klinkt als een goed plan toch?

Campervakantie Harzen-Hexen-Stieg

De Goldsteig vanuit Neunburg vormn Wald

De campeerplek in Neunburg: een perfecte uitvalsbasis is om het Natuurpark Oberpfälzer Wald te ontdekken. Het stadje is meer dan 1000 jaar oud en heeft een heel mooi historisch centrum en een oud slot. De (gratis!) campeerplaats ligt net buiten het centrum en beschikt over een zwembad. Heerlijk om na je verkenning in de natuur even af te koelen in het water. Een van de routes die je kunt wandelen is de Schönbuchenweg. Je loopt hierbij om Neunburg vorm Wald. Onder het wandelen loop je over een stukje van de Goldsteig langs rivier de Schwarzach en langs Murnthal wat een geheimzinnige en schitterende plek is. En als we je een tip mogen geven: je hebt bij de bedevaartkerk Schönbuchen bij Dautersdorf een heerlijke picknickplek. Zeker de moeite waard. Daarbij kan je op de Fixendorf-Seeweg wandelen over natuurlijke paden rondom de grote Fixendorfer See, met uitzicht op het stuwmeer. In voor een pauze? Dan kan je die inlassen in het knusse Gasthaus Salzfriedl in het ambachtsmuseum. Deze combinatie is dus zeker wel campervakantie-proof!

Wandelen op de Weserbergland-Weg vanuit de Baron von Münchhausen-stad

Baron von Münchhausen, een Duitse edelman die het Russische leger diende in de strijd tegen de Turken. Hierover vertelde hij in die tijd sterke verhalen, die als volksverhalen in de mondelinge en schriftelinge overlevering voortleven. Ook wel een leugenbaron genoemd. Hij is geboren in de plaats Bodenwerder, waar ook alles om hem draait. Er is een ruime kampeerplek aanwezig aan de rand van het oude centrum, vlakbij de Weser. Dit maakt het een uitstekende plek om twee etappes van de Weserbergland-Weg te wandelen. Dit gaat om etappe 7 en 8.

Etappe 7 loop je in omgekeerde richting. Een deel over eenzame bospaden, met onderweg een aantal schitterend uitzichtpunten over het dal van de Weser. Ook kan je onderweg een bezoek brengen aan Klooster Amelungsborn, waar je een oude kloostertuin met heilzame kruiden vindt. Het eindpunt van deze dagtocht komt aan in het vakwerkstadje Stadtoldendorf.

Met etappe 8 wandel je soms hoog boven de Weser, waar je super ver kan wegkijken. En soms wandel je over oude jaagpaden direct langs de rivier. Onderweg ligt nog een parel van de bouwkunst van de Weserrenaissance: Schloss Hämelchenburg. Ook zeker de moeite waard om even te bekijken! Het laatste stuk van deze etappe gaat over de Ottensteiner hoogvalkte. Al met al prachtige wandelingen. 

Campervakantie Weserbergland-Weg

TOP Trails Duitsland

Enthousiast geworden na deze wandelingen in combinatie met jouw campervakantie? Of wil je gewoon meer informatie over de wandelingen, vervoer of de campingplekken? Klik dan hier voor de website en wie weet sta jij deze vakantie op een prachtige kampeerplek te genieten van je natuur en omgeving. 

DuitslandEuropaKamperenRoadtripTheOutdoors.nlTrails

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.