Review: Canon EOS R3 voor de razendsnelle en veeleisende fotograaf

door


De Canon EOS R3 werd even geleden gelanceerd en we konden dan ook niet wachten om er letterlijk onze handen op te leggen. De Canon EOS R3 wordt ook wel de Pièce de résistance van Canon genoemd. Zie het dan ook het beste van alle Canon-werelden. De snelheid en geavanceerde technologie van de Canon EOS-1 serie, gecombineerd met de innovatie van de R-serie. Dankzij de feedback van toonaangevende fotografen is er op ruim honderd punten een verbetering doorgevoerd en ontwikkeld tot een nieuw type camera.

Canon EOS R3 is de perfecte harmonie tussen camera en fotograaf

De band tussen camera en fotograaf worden letterlijk naar een hoger niveau getild met de EOS R3. Dankzij de onovertroffen snelheid, reactievermogen en autofocus is élke foto een plaatje. De 24,1 Megapixel sensor zorgt vooral voor de sport- en nieuwsfotografen voor het beste van alle werelden. Snelheid, prestaties en resolutie zorgen ervoor dat de foto’s nog sneller en beter bij de gebruiker komen.

Put it to the test

We namen de Canon EOS R3 mee naar de Faeröer eilanden om hem eens flink aan de tand te voelen. Wat meteen opvalt is dat je écht een camera in de hand hebt. Alleen de body, met accu en CF-kaart is al 1015 gram. Gewapend met een RF 15-35 F/2.8 lens, kom je dan op bijna 2 kilogram. Dat is voor een landschap- of outdoorfotograaf wellicht wat te zwaar. Wat wel fijn is, is dat je binnen een handomdraai landschap- of portretfoto’s maakt. De Canon R3 heeft eigenlijk een standaard battery-grip. Dat zorgt er ook voor dat je mega lang en veel foto’s kan schieten. Je kan dus lekker jouw triggerfinger z’n gang laten gaan, want de batterij gaat waarschijnlijk langer door dan dat jouw dag duurt.

De Canon EOS R3 is razendsnel

Dankzij de nieuwe zogeheten 24,1 Megapixel backside illuminated stacked CMOS-sensor is de respons van de camera nog beter en sneller. Vrijwel geen rolling shutter vertekeningen meer en met een sluitertijd van 30 seconden tot 1/64000ste seconde kan je werkelijk élke beweging vastleggen. En dankzij de autofocus en elektronische sluiter kan er zelfs in RAW tot 30 fps worden geschoten. De EOS R3 is met 0,03 seconde voor scherpstellen de allersnelste camera in de EOS R-serie. Top dus voor sportfotografen. En scherpstellen word je nóg iets makkelijker gemaakt met de slimme AF-tracking. Hiermee houd je mensen, dieren en voertuigen altijd in-focus.

Landschapsfotografie

Een snelle camera is uiteraard erg fijn, maar niet per se een absolute must voor landschap- en outdoorfotografen. Bij landschappen kom je in sommige gevallen misschien zelfs beter weg met de Canon R5. Voor outdoorfotografie is de Canon EOS R3 vooral heel relaxt als er snelle bewegingen zijn. Zo is het een echt beest voor bijvoorbeeld mountainbike-, wintersport of extreme sport fotografie.

Next level filmen

De EOS R5C tilde filmen met Canon al even naar the next level, maar ook de EOS R3 maakt zeer indrukwekkende hoge resolutie videobeelden. Het is met de EOS R3 mogelijk om 6K 60p RAW beelden te schieten. Liever 4K, dan kan je met 120p perfecte slo-mo’s maken

Beschikbaarheid en prijs

De Canon EOS R3 ligt sinds november 2021 in de schappen. De adviesprijs is ruim € 6000 en te koop bij jouw favoriete camerawinkel.

FotografieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.