Cinque Terre, de meest kleurrijke bestemming in Italië

door

Wanneer je leest over reizen in Italie, heb je vast ook vaak de bestemming Cinque Terre zien staan. En dat is niet voor niets. Het is met alle gekleurde huisjes en smalle straatjes die te vinden zijn op allerlei heuvels één van de meest charmante, romantische en mooie plekken ter wereld. Cinque Terre verdient dus ook zeker een plekje op jouw bucketlist. Waarom? Omdat het de meest kleurrijke bestemming van Italië is. En om nog een paar andere redenen die we hieronder voor je uiteen zetten.

De 5 dorpen van Cinque Terre

Cinque Terre wordt vaak genoemd alsof het maar één plek is, maar het is eigenlijk een verzameling van vijf dorpen: Manarola, Vernazza, Corniglia, Monterosse en Riomaggiore. Als je ‘Cinque Terre’ letterlijk vertaalt van het Italiaans naar het Nederlands kom je ook uit op: ‘vijf landen’. Deze dorpen zijn erg geliefd en worden dan ook door veel vakantiegangers bezocht. Manarola is een mooie mix van wijngaarden, winkels en huizen die zich vooral aan de zijkant van de klif bevinden. Het dorp Vernazza heeft prachtige uitzichten, waaronder zelfs een kasteel op de top van de heuvel. Corniglia is het enige dorp van de vijf dat niet aan het water ligt. Het weer is hier een beetje koeler dankzij de verhoogde ligging op de top van de klif, en het gebied staat bekend om zijn wijn. Monterosso al Mare is geliefd omdat het de enige van de vijf dorpen is met een royaal strand dat geschikt is om te zwemmen en te zonnen. Als laatste heb je het dorp Riomaggiore. Dit is het meest ‘alledaagse’ dorp. Hier bezoek je kerken en wijngaarden en krijg je een goed beeld van de cultuur en het leven in een klein Italiaans dorpje.

Dingen die je wilt weten over Cinque Terre

Hieronder hebben wij een aantal toffe feitjes over Cinque Terre onder elkaar gezet.

#1 Er rijden geen auto’s

Je denkt misschien: ‘Huh, maar hoe kom je er dan?’ Met de trein natuurlijk! Zo kan je vanaf Pisa of Genua een direct trein naar Monterosso nemen. De rit duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten. Maar er gaan ook treinen vanaf Milaan bijvoorbeeld. Je hebt dus genoeg keus. Als je de verschillende dorpjes van Cinque Terre wil bezoeken dan kan je dat wandelend doen, maar je kan ook heel gemakkelijk de trein pakken. Het duurt namelijk maar een paar minuten om van het ene dorpje in Cinque Terre naar de andere te reizen. Is het mooi weer? Dan kan je er zelfs voor kiezen om een tocht met de veerboot te boeken. Ook zo kan je naar de verschillende dorpjes reizen.

Photo by Sofia Alberti

#2 Het water is speciaal

Buiten dat het water in Cinque Terre prachtig is, is het ook nog eens speciaal. Het unieke bioom (gebied met karakteristieke flora en fauna) van het water in de beschermde havens van de dorpen is erg rijk en voedzaam. Dit is dus super gunstig voor al het leven in de zee. Daarom geniet je in Cinque Terre van geweldige vis- en zeevruchten. Vooral ansjovis is een veelvoorkomend item op de menukaart.

Photo by The Bored Apeventurer 

#3 Het is een Nationaal Park

Cinque Terre is niet alleen een verzameling dorpen. Het is tevens aangewezen als Nationaal Park, wat bijdraagt ​​aan het behoud en de bescherming van het gebied. Als je wil kan je zelfs van dorpje naar dorpje wandelen over de aangegeven hike paden. Cinque Terre staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er hierdoor zijn zeer strikte regels voor zowel de lokale bevolking als de bezoekers. Je hebt bijvoorbeeld een speciale dagvergunning nodig om te wandelen. Let er als reiziger ook op dat slippers ‘verboden’ zijn tijdens het hiken. Dit is zo ingesteld om ongelukken te voorkomen. Verder omvat het Nationaal Park niet alleen de vijf dorpen, maar ook de heuvels erachter en de eigenlijke kustlijn zelf.

#4 Je vindt er prachtige hikes

Om Cinque Terre echt te waarderen en de verschillende dorpjes te leren kennen raden we je aan een hike te maken. Neem bijvoorbeeld een wandeling over het kustpad, genaamd Sentiero Azzurro. Dit is een blauwe, en ook gelijk de makkelijkste route. Onderweg kom je wel veel trappen en wat hoogteverschillen tegen, maar die zijn het meer dan waard. De verschillende uitzichten die je tegenkomt tijdens de hike zijn namelijk echt prachtig. Ook de langeafstandswandelingen E12 en Sentiero dei Parchi komen door Cinque Terre. Tip: kijk voordat je op reis gaat (of voordat je gaat hiken) even naar de actuele informatie over de hike die je wil gaan doen. Het kan namelijk voorkomen dat een pad is afgesloten vanwege restauratie.

Photo by Dimitry Anikin

Hoelang doe je ongeveer over een hike tussen de verschillende dorpjes?

Mocht je graag een wandeling maken van Monterosso naar Vernazza dan ben je ongeveer anderhalf tot twee uur onderweg. Hetzelfde geldt voor een hike van Vernazza naar Corniglia. Als je liever een wat langere wandeling maakt, kies dan voor de route van Corniglia naar Manarola. Dit is een prachtige wandeling van ongeveer 2,5 uur. Wil je liever een korte hike maken? Dan is de wandeling van Manarola naar Riomaggiore de ideale optie. Dit is een 45 minuten durende wandeling door verschillende wijngaarden. Vanuit La Spezia kun je de trein nemen naar de verschillende dorpjes en snel starten met je wandeling(en).

Photo by Marsela Sulku

EuropaItaliëNatuurgebiedenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.