Foto: Ondrej Prosicky

Een citytrip en skiën in Tsjechië kan je perfect combineren

door


Skiën in Tsjechië

Denk je aan wintersporten dan denk je al snel aan Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Maar Tsjechië is het land bij uitstek als je meer wilt dan alleen een skigebied onder je balkon. Verschillende skigebied liggen bij pittoreske en leuke stadjes die snel en makkelijk te bereiken zijn. Dus wil je een citytrip en skiën in Tsjechië in één? Dan is een de volgende vier plaatsen wellicht iets voor jou!

Het IJzergebergte

Het ijzergebergte ligt ten noorden van de Tsjechische hoofdstad Praag. Hier vind je een paradijs voor wintersporters. Dit is het kleinste gebergte van Tsjechië, maar bevat toch diverse skicentra die vooral bij families en beginners erg populair zijn.  Skiarény Jizerky bestaat uit de skigebieden Tanvaldský Špičák, Severák en Bedřichov en is daarmee het grootste gebied. Met een skipas voor dit gebied heb je toegang tot achttien kilometer aan piste. Ook een bekend gebied is Ještěd en heeft 9 kilometer piste met verschillende moeilijkheidsgraden. Dit gebied is vernoemd naar de hoogste top van 1.012 meter waarop de gelijknamige Ještěd toren staat. Dit is een televisietoren, hotel en restaurant in één.

Beide gebieden liggen vlakbij de stad Liberec die je vanuit het dalstation van Ještěd gemakkelijk met de tram bereikt. Deze stad heeft een gezellig centrum, met de grootste kunstmatige ijsmuur van Midden-Europa. Hier kunnen kinderen vanaf 1,20 meter en volwassen klimmen onder begeleiding van een ervaren instructeur. Ook is het een aanrader om een van de glasblazerijen te bezoeken. Het gebied is namelijk bekend om zijn Boheemse glas.

Het Reuzengebergte

In het Reuzengebergte vind je het grootste skigebied van Tsjechië met de naam Černá Hora – Pec. Hier vind je bijna 50 kilometer aan piste voor beginners en gevorderden. Naast snowtubing, langlaufen en snowkiting kun je een uitstapje maken naar de stad Trutnov, die aan de voet van het Reuzengebergte ligt. Hier vind je een gezellig centrum met allerlei restaurants en winkels. Een half uurtje van de stad is er safaripark Dvůr Králové en ook het boomkroonpad in Janské Lázně.

Het Ertsgebergte

In het westen van Tsjechië vinden we het Ertsgebergte met skigebied Boží Dar. Hier heb je bijna 32 kilometer aan pistes waar je op ieder niveau los kunt. Een uitstapje naar Karlovy Vary is zo gemaakt. Het is een kuuroord met prachtige gebouwen en heilzame warmtebronnen waar je helemaal zen wordt. Je kunt hier slenteren langs luxe winkels, restaurants en een bakkie doen in het Grandhotel waar Casino Royale is opgenomen, genaamd Pupp. In Karlovy Vary vindt er jaarlijks een Internationaal Film Festival plaats waar velen beroemdheden op af komen.

ski & citytrip tsjechië
Foto: Libor Svacek

Lipno

Lipno ligt in het zuiden van Tsjechië en is het meest familie vriendelijke skigebied van het land. Er is hier een modern onderwijsskigebied voor alle kleintjes waar ze begeleid worden door Fox de Vos. Op het Lipnomeer kun je schaatsen op een natuurbaan van 11 kilometer lengte! Český Krumlov ligt hier een half uur vandaan en is ook zeker het bezoeken waard! Deze stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het historische centrum heeft een middeleeuws gevoel en het kasteel met renaissance-architectuur doet schilderachtig aan. Een stap terug in de tijd doe je hier! In Tsjechië kun je een ski & citytrip maken zonder daarvoor twee verschillende bestemmingen te bezoeken.

BergenEuropaTheOutdoors.nlTsjechiëWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.