De culturele hoofdstad van Europa verdient meer aandacht

door

Jaarlijks wordt aan twee steden in Europa de titel ‘Culturele Hoofdstad’ uitgereikt. Slechts een handje vol mensen weet welke steden dit zijn. Spijtig, want het zijn toffe steden! In 2019 zijn de steden Matera (Italië) en Plovdiv (Bulgarije) uitgeroepen tot Culturele Hoofdsteden van Europa. Waarschijnlijk tast je in het duister als we je vragen stellen over de Bulgaarse stad Plovdiv, en dat is niet erg. Dat geeft ons de kans om deze stad even in het zonnetje te zetten.

De Culturele Hoofdstad verdient meer aandacht

Plovdiv, Bulgarije

Plovdiv is geen enorme stad waar je met gemak een weekje naartoe kunt. Maar de stad leent zich uitstekend voor een weekendje weg. In de Romeinse tijd was het een belangrijke stad binnen het Romeinse rijk. Toen heette de stad nog Philippopolis. Dankzij de lange historie zit deze stad tjok vol met smalle straatjes en mooie pleintjes. Als geschiedenis geek kan jij hier je geluk niet op. Dwaal af van de grote straten en ontdek Plovdiv en haar pittoreske kenmerken. De stad zal je niet teleurstellen.

Nu, in 2019, is Plovdiv vooral een stad waar het universitaire leven centraal staat. De stad heeft zijn historische charme niet verloren en dankzij de studenten is het een gezellige hippe stad geworden. Het is de eerste Bulgaarse stad die is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. En niet onverdienstelijk. Het feestje gaat het hele jaar door, want dankzij deze titel worden er enorm veel toffe dingen georganiseerd in de Bulgaarse stad.

Culturele hoofdstad

Plovdiv en omgeving

Als je van koffie, gezellige straatjes, studio’s en ateliers houdt moet je de wijk Kapana bezoeken. Het stikt er van de kunstenaars, exposities en galerijen. 80 procent van de wijk Kapana is autovrij, je kan dus lekker verdwalen en her en der de straat oversteken om het volgende toffe winkeltje in te struinen.

Sofia
Op nog geen twee uur rijden van de culturele hoofdstad Plovdiv vindt je de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Twee vliegen in een klap is hierbij het goede spreekwoord, toch?! Sofia is absoluut de moeite waard. Sofia is het hart van de Balkan en zit vol met monumentale bezienswaardigheden. Het uitgaansleven is bruisend en spotgoedkoop, heel erg nice voor de fans van een alcoholische versnapering onder ons.

Balkan gebergte
Natuurlijk zijn wij The Hike niet als we geen toffe wandelingen zouden uitlichten. Ten noorden van Plovdiv ligt het zogeheten ‘Balkan gebergte’. Een dramatisch schouwspel van indrukwekkende bergen. Uitstekend voor een dagje hiken of voor een meerdaagse hike met een gids.

Dobrostan
Ten zuiden van Plovdiv kan je ook uitstekend uit de voeten. Hier zie je rotsformaties en bossen als het decor van jouw hikes. Je kunt kiezen uit dagwandelingen of meerdaagse hikes. De berg ‘Dobrostan’ is het startpunt van een hike vanaf het klooster tot aan de regio Belintash. Zeker de moeite waard.

BulgarijeEuropaItaliëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel