De beste nieuwe Europese treinroutes voor 2023

door

Je zou verwachten dat de Europese treindienstregelingen voor 2023 ingaan op 1 januari 2023, maar dat is niet zo. De nieuwe dienstregelingen ging al in op 11 december van vorig jaar. Ze bieden talloze nieuwe reismogelijkheden voor het komende jaar. Hoogtepunten zijn Genua en Stuttgart met nieuwe internationale nachtelijke treinroutes en een nieuwe dagelijkse trein tussen Polen en Litouwen. Tijd om jouw treinavontuur te plannen.

Deze nieuwe treinroutes door Europa moet je in 2023 proberen

Nachttreinen zijn de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden. Dat komt deels door onze groene keuzes om vlieguren te beperken. Het heeft de vraag naar nachttreinen doen toenemen, maar er is nog een andere belangrijke factor. Door de pandemie zijn we allemaal opnieuw onze persoonlijke ruimte gaan waarderen. Plotseling is de mogelijkheid van een comfortabele nachtreis in een privé-coupé voor jezelf of je gezin bijzonder aantrekkelijk geworden. Hoe leuk is het om ’s ochtends wakker te worden met een voorbijrazend landschap uit je raam?

nieuwe treinroutes 2023
Credits: Simon Tartarotti via Unsplash

Treinroutes van Oostenrijk naar Ligurië

De nationale spoorwegmaatschappij van Oostenrijk ÖBB kondigde maanden geleden aan dat er vanaf eind 2022 treinen naar Ligurië (Italië) zouden rijden. Iedereen ging ervan uit dat ze daarmee alleen Genua bedoelden, maar de Nightjet vanuit München zal verder rijden dan Genua. De nieuwe route die op 11 december startte brengt je naar de kust van Cinque Terre op weg naar zijn eindbestemming La Spezia. De huidige nachttrein uit München komt in Florence aan om 6.18 uur, wat voor de meeste reizigers veel te vroeg is. Nu de rustige treinreis langs de Ligurische kust uitgebreid wordt stap je om 11.10 uur uitgeslapen uit de Nightjet in La Spezia. Welke ook goede verbindingen heeft met Pisa en andere Toscaanse steden.

Nightjet van Stuttgart naar Venetië en Rijeka

Stuttgart was 50 jaar geleden een belangrijk kruispunt voor treinroutes en werd bediend door de Oriënt Express. De Duitse stad verdween later uit de nachtdienstregeling, maar is nu teruggekeerd met een nieuwe dagelijkse nachttrein. Dagelijks om 20.29 uur vertrekt de nieuwe trein met slaaprijtuigen naar Venetië, Wenen, Boedapest, Ljubljana en Zagreb. De lijst met bestemmingen wordt uitgebreid naar Rijeka tijdens Kerstmis en Pasen en van half mei tot begin oktober 2023. De gehele rit van Stuttgart naar Rijeka duurt iets minder dan 15 uur. Een lange zit, maar met een nachttrein een comfortabel tripje.

Credits: Ozren Cuculic via Unsplash

Bordeaux naar het Zwarte Woud

Naast extra TGV’s tussen Parijs en de zuidwestelijke Duitse stad Freiburg, verschijnt een geheel nieuwe Franse bestemming vanaf 17 december op de vertrekborden. Er start een wekelijkse dienst naar Bordeaux. Treinroutes van het Duitse Zwarte Woud naar Bordeaux in minder dan acht uur zouden een generatie geleden onmogelijk zijn geweest. Dit komt mede door themapark Europapark ten noorden van Freiburg. Welke erg populair is bij Franse bezoekers. Het heeft nu een speciaal station genaamd Ringsheim/Europa-Park. Je kunt er vanaf half december niet alleen een wekelijkse trein naar Bordeaux nemen, maar ook een rechtstreekse TGV naar Disneyland Parijs. Zo kan je in één keer de twee belangrijkste Europese themaparken bezoeken. Retourtje pretpark klinkt tof toch?

Litouwen en Polen met nieuwe treinroutes opnieuw verbonden

Kaunas in Litouwen stond vorig jaar in de schijnwerpers als Europese culturele hoofdstad. Maar treinen naar Litouwen ontbraken volledig. Gelukkig reageerden de Poolse en Litouwse overheid door op 1 juli een tweewekelijkse dienst van Białystok naar Kaunas in te voeren. Nu wordt die dienst geupgrade tot een Intercity, met dagelijks vertrek vanuit Krakau en Warschau in Polen naar Litouwen. Het vertrek uit Warschau is om 7.35 uur, waardoor de aankomst in Kaunas en Vilnius laat in de middag is. Een bijzonderheid is dat passagiers moeten overstappen van de Poolse trein op een Litouwse in een klein Litouws stadje net over de grens.

treinroutes polen
Credits: Oleksandr Hladchenko via Unsplash

Welke van deze nieuwe treinroutes heeft jou geïnspireerd om in Europa op pad te gaan? Wij zijn benieuwd. Benieuwd naar meer treinreis inspiratie? Lees dan ons artikel over de mooiste treinreizen ter wereld.

Duurzaam levenReisverhalenTheOutdoors.nlToplijstenTreinreizen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel