De Himalaya; welkom op het dak van de wereld

door

De Himalaya is één van de meest indrukwekkende bergketens ter wereld. De Mount Everest is de meest imposante en ook beroemde berg in deze 2.500 kilometer en 200 – 400 kilometer brede bergketen. Maar er zijn veel meer hoge bergtoppen te vinden. De Himalaya telt liefst 9 toppen die hoger zijn dan 8.000 meter en meer dan 40 die 7.000 meter hoog zijn. Daarmee is de Himalaya echt het dak van de wereld. Vooral in Nepal zoeken veel avontuurlijke toeristen deze bergketen op voor een onvergetelijke vakantie. Behalve het ruige berglandschap heeft ook de schitterende natuur een grote aantrekkingskracht.

Himalaya als woonplaats van goden

In de Tibetaanse mythologie speelt de Himalaya een grote rol. Hima betekent ‘sneeuw’ en layas is ‘woonplaats’. Vrij vertaald betekent Himalaya dus ‘woonplaats in de sneeuw’. Zowel de Hindoes als de Boeddhisten geloven dat de meeste van de door hen vereerde goden in de bergen wonen. Dat is ook de reden waarom de Himalaya al eeuwenlang een belangrijke plek is voor grote aantallen pelgrims. In de afgelopen honderd jaar is het gebergte ook bijzonder populair geworden onder bergbeklimmers en toeristen. Sommigen die op zoek zijn naar spirituele ervaringen, anderen juist om de hoogste bergen te beklimmen. Sinds enkele tientallen jaren worden vanuit Nepal veelvuldig avontuurlijke trekking tochten georganiseerd.

Mount Everest, de ultieme uitdaging in de Himalaya

Als je echt de Himalaya als dak van de wereld wilt ervaren moet je de top van de Mount Everest beklimmen. Deze hoogste berg van de wereld is één van de belangrijkste toeristische attracties van Nepal. Toch is het aantal mensen dat de top echt kan beklimmen niet zo groot. Want je moet een zeer ervaren bergbeklimmer zijn om deze tocht te kunnen volbrengen. Het klimmen op zich valt nog wel mee, maar de omstandigheden zijn extreem zwaar. Alleen mensen in topconditie, zowel fysiek als geestelijk, zijn in staat deze hoogste berg ter wereld te bedwingen.

Mount Everest Himalaya

Everest Base Camp

Het beklimmen van de top van de Mount Everest is weggelegd voor een select groepje klimmers, maar als gemiddelde bergbeklimmer kun je wel een tocht maken naar het Base Camp. Dat is een wandeling van twee a drie weken, die ook door minder ervaren mensen kan worden volbracht. Het zuidelijke basecamp ligt op 5.364 meter en het noordelijke basecamp in Tibet op 5.150 meter. Het mooie van deze tocht is dat je in gezelschap van sherpa’s en gidsen wandelt. Onderweg kom je langs allerlei boeiende kloosters. Daardoor volbreng je niet alleen een sportieve uitdaging, maar maak je ook kennis met de cultuur van de bevolking van de Himalaya.

Annapurna Circuit Trekking

Iets minder moeilijk, maar zeker niet minder uitdagend, is een vakantie waarin je de Annapurna Circuit Trekking volbrengt. Deze trektocht van een kleine drie weken is heel afwisselend. Je beklimt niet alleen hoge besneeuwde bergtoppen, maar je wandelt ook door prachtige natuur en schitterende rijstvelden. Annapurna Circuit Trekking is een geweldige manier om met de cultuur van de bevolking in en rond de Himalaya kennis te maken. Voor deze trektocht in de Himalaya moet je een flinke conditie hebben. Het verschil met de tocht naar Everest Base Camp is dat je comfortabel kunt overnachten in traditionele Nepalese trekhutten.

Annapurna Himalaya

Wandelen langs de grenzen van de Himalaya

Vakanties in de Himalaya staan vooral bekend vanwege hun avontuurlijke beklimmingen. Maar het is niet per se nodig om te klimmen. In het Lantang National Park, vlakbij de Himalaya en een klein eindje ten noorden van Kathmandu, worden prachtige meerdaagse wandeltochten georganiseerd. Je kunt er kennis maken met het typische landschap onderaan een grote bergketen. Dat wordt gekenmerkt door ijskoude riviertjes, gletsjers en fantastische uitzichten op hoge bergtoppen. In dit gebied heb je ook een goede kans om wilde dieren tegen te komen, zoals luipaarden, beren en panda’s. Ook kun je kennismaken met de cultuur van de lokale bevolking.

Afgelegen volken in de Himalaya

Nepal is een land waar tegenwoordig steeds meer toeristen naartoe gaan. Uiteraard vanwege de sportieve vakanties waarbij je kennis kunt maken met de bergen. Maar er zijn ook plekken waar niet zoveel toeristen naartoe gaan. Eén daarvan is het koninkrijk Mustang, midden in de Himalaya. Het is eigenlijk een stukje Tibet, maar het ligt in Nepal. In dit koninkrijk maak je kennis met het Tibetaans Boeddhisme en zijn eeuwenoude tradities. Om in Mustang te komen moet je een voettocht van enkele dagen maken. Een vakantie naar Mustang is dus zowel in cultureel als sportief opzicht meer dan de moeite waard.

AziëBergenHikingTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.