Credits: Tomas Malik - Unsplash

Dit zijn de 10 mooiste watervallen ter wereld

door

Watervallen zijn ongetwijfeld één van de mooiste en meest indrukwekkende natuurverschijnselen. Het zijn dan ook echte trekpleisters voor natuurliefhebbers die graag mooie plaatjes schieten. Niet alleen is het een reminder van hoe krachtig de natuur is, de mooiste watervallen zijn meestal ook gelegen op bijzondere plekken. Aan de top van een waterval ervaar je dan ook vaak de meest adembenemende uitzichten. Perfecte spots voor hikers dus. Wij zetten voor jou de mooiste watervallen op een rijtje: jij hoeft ze alleen nog op je bucketlist te zetten.

Plitvice watervallen – credits: Agnieszka Mordaunt – Unsplash

Watervallen zijn de wonderen van Moeder Natuur

De meeste watervallen ontstaan doordat water zich jarenlang uitslijpt in een rivierbedding. Doordat er verschil bestaat in de hardheid van de ondergrond, waar het water overheen stroomt, ontstaat een hoogteverschil. Als het water over een laag stroomt die erosiebestendiger is dan de laag eronder, is er kans op een doorbraak. Zodra het zover is en de harde laag doorbreekt, begint de waterval. Het water dat over de rand stroomt valt steeds iets harder naar beneden, omdat de zachte onderlaag steeds verder onder de harde laag wegslijpt. Er ontstaat nu een ‘harde knik’ in de rivier, ofwel de waterval. Die scherpe hoek verplaatst zich uiteindelijk steeds een stukje verder stroomopwaarts, omdat ook daar het water de grond wegschuurt. Er zijn overigens ook gevallen waarbij de waterval is ontstaan door verschuivende aardplaten of vulkanische activiteit.

De 10 mooiste watervallen ter wereld die je écht moet bezoeken

Hoe dan ook: watervallen zijn een bijzonder natuurfenomeen en vaak de moeite waard om met eigen ogen te bewonderen. De één nog net iets meer dan de andere. Natuurlijk kent iedereen de Niagara Falls op de grens met Amerika en Canada, de Iguazu Falls op de grens tussen Brazilië en Argentinië en de Victoria Falls tussen Zimbabwe en Zambia. Het zijn misschien wel de aller mooiste én bekendste watervallen ter wereld. Iedereen weet zijn wel wel te vinden naar deze stukjes natuurspektakel. Daarom slaan wij ze over in dit lijst en richten we ons op de watervallen die wij het allermeeste de moeite waard vinden.

Mooiste watervallen ter wereld Victoria falls
Victoria Falls – credits: Fietzfotos via Pixabay

#1 Krimmler watervallen in Oostenrijk – de langste van Europa

Niet eens zo heel ver van huis vind je de langste waterval van Europa en de op vijf na hoogste ter wereld. Op zo’n tien uur rijden vanuit Nederland kom je bij de Krimmler watervallen. Verwar deze overigens niet met de grootste waterval van Europa, want daar komen we zometeen op. De Krimmler watervallen vind je in het Oostenrijkse dorpje Krimml. Over een lengte van 380 meter dendert er iedere seconde ruim 5.500 liter gletsjerwater naar beneden, waarna het vervolgens nog eens 100 meter verder naar beneden klettert, om bij het derde stuk nog een 140 meter naar beneden te vallen. We hebben het hier dus over een gefaseerde waterval, waarbij iedere fase de moeite waard is om te bewonderen. We raden dus zeker aan de volledige hike langs de waterval af omhoog te maken. Je leest er alles over in dit artikel over de Krimmler watervallen.

Krimmler watervallen – credits: Daniel J Schwarz – Unsplash

#2 Rheinfall in Zwitserland- de grootste waterval van Europa

Voor de grootste waterval van Europa reizen we af naar Zwitserland. Vlak over de grens van Duitsland, bij het plaatsje Schaffhausen, stuiten we tegen de Rheinfall. Een waterval van zo’n 14.000-17.000 jaar oud. Hij gaat dus al even mee en heeft zichzelf daardoor ook al lekker veel uitgesleten. Met maar 23 meter is deze waterval duidelijk niet de hoogste van Europa. Maar doordat de waterval 150 meter breed is, is het wel de waterval waar het meeste water per seconde doorheen stroomt. Maar liefst 600 kubieke meter. Dat is 600.000 liter water per seconde! Al dat natuurgeweld kun je met een boot van dichtbij bekijken. Je leest er alles over in dit artikel over de grootste waterval van Europa.

welke stad is bekend van de grootste waterval van Europa
Rheinfall – credits to Kabelleger / David Gubler

#3 Angel Falls in Venezuela – de hoogste waterval ter wereld

Nu ben je natuurlijk ook benieuwd wat dan de allerhoogste waterval ter wereld is? Komt ie! Met een hoogte van 979 meter is de Ángelwaterval in Venezuela de hoogste van allemaal. Bijna een kilometer hoog dus! Daarvan maakt het water 807 meter lang een vrije val. Met als gevolg dat het water voornamelijk als een soort mist de voet bereikt. Een indrukwekkend schouwspel dat je zeker eens gezien moet hebben. Net zoals de prachtige jungle onder de watervallen. Deze waterval is overigens vernoemd naar Jimmie Angel, die met zijn vliegtuig op zoek was naar goud in de jungle en opeens op deze gigantische ontdekking stuitte. De hoogste waterval ter wereld die zomaar in de naamloze zijrivier van de Caroní ligt. Bij deze plek vind je overigens ook het hooggelegen rotsplateau Auyan, dat bekend staat om zijn bijzondere fauna en flora.

Angel Falls – Credits: David Kjelkerud

#4 Erawan National Park in Thailand – een watervalparadijs op aarde

Denk je aan Thailand, dan denk je waarschijnlijk aan tropische stranden, gigantische rotsformaties in de zee en aan olifanten. Maar waarschijnlijk ook aan de vele Instagram plaatjes van mensen bij de mooiste watervallen. Dat kan goed kloppen, want die zijn er een hoop in Thailand te vinden. Met name het Erawan National Park spant de kroon. Dit Nationale Park, dat in de jungle op een uur rijden van de stad Kanchanaburi ligt, is een echte must visit als je op zoek bent naar de mooiste watervallen ter wereld. De watervallen bestaat uit mijn liefst zeven niveaus en daaromheen kun je fantastisch hiken. Ook kun je een verfrissende duik nemen in het water. En ondertussen genieten van de tropische vogelsoorten en wilde dieren om je heen. Je leest er alles over in dit artikel over Erawan National Park.

mooiste watervallen ter wereld
Wonder Waterfall – Erawan waterfall National Park

#5 Twin Falls in Nieuw-Zeeland – de hoogste waterval via ferrata

Via Ferrata wordt ook wel klettersteig genoemd en betekent letterlijk ‘ijzeren weg’. Het is een vorm van bergbeklimmen, maar dan eentje waarbij je een vaste route aflegt en je altijd gezekerd bent aan de berg, kloof of dus aan de waterval. In Wanaka, Nieuw-Zeeland, kun je een via ferrata doen langs de Twin Falls. Sowieso is deze waterval een plaatje om te zien. Maar van zo dichtbij, terwijl je ook nog eens een hele toffe outdoor activiteit doet, dat is toch wel heel bijzonder. De Twin Falls is in totaal 450 meter hoog, maar je klimt steeds langs verschillende kleine watervalletjes. Spektakel en natte voeten gegarandeerd. Check vooral het avontuur van onze vrienden, de RoadRebelz, eens. Dat doe je via dit artikel over de Wanaka klettersteig en via deze videocompilatie:

#6 Engstligen waterval – één van de hoogste van Zwitserland

Toen we in de zomer van 2020 deze waterval bezochten, keken we onze ogen uit. Wat een plaatje! Dit adembenemende natuurspektakel van ruim 600 meter hoog is er echt eentje voor in de (digitale) boeken. Of op z’n minst voor op de Instagram feed van vele influencers. Gelukkig staat ‘ie daar nog niet op, want de Engstligen waterval is gek genoeg helemaal niet zo bekend. En dat terwijl je de waterval vrij makkelijk kunt bereiken. Het is namelijk maar een uurtje wandelen vanaf Adelboden. Je komt dan uit bij een gondel bij de Engstligenalp, vanwaar je het spektakel al perfect kunt bewonderen. Maar de mooiste uitzichten op de waterval heb je natuurlijk toch echt als je al hikend omhoog gaat. Of je pakt de gondel omhoog en loopt naar beneden. Het kan allebei. Je kunt zelfs ook een prachtige rondwandeling doen. Check daarvoor dit artikel over de Engstligen waterval.

Engstligen waterval Zwitserland Adelboden Kaz
Engstligen waterval – credits: Hannah Sophia

#7 Tutea Falls in Nieuw-Zeeland – de hoogste waterval ter wereld waar je vanaf kunt raften

Nog eentje in het kader van hoogste watervallen. Dit keer niet per se de meest bijzondere qua uiterlijk, maar wel een hele spectaculaire op het gebied van avontuur. En dat vinden wij ook heel mooi! De Tutea Falls in de Kaituna rivier is namelijk de hoogste commerciële waterval ter wereld waar je vanaf kunt raften. Ja, echt waar! Met een rubberboot kun je jezelf vrijwillig van bovenaan deze waterval naar beneden storten. Zeven meter maar liefst. Dat is de afstand die je overbrugt wanneer je dat doet. We kunnen ons goed voorstellen dat je liever op het droge blijft staan. Gelukkig kan dat ook, want er is een uitkijkpunt waar je kunt kijken hoe anderen zich wel aan deze uitdaging wagen. Anderen zoals Mareis, die in dit artikel uitgebreid zijn ervaringen deelt over het raften van de Tutea Falls.

Raften op de Kaituna rivier Tutea Falls Nieuw Zeeland
Tutea Falls

#8 Yosemite Fall in Amerika – de mooiste waterval van Amerika

Voor deze watervallen moet je goed je trip plannen. Nou word je vaak sowieso niet ‘zomaar opeens’ in Amerika wakker. Maar als je een bezoekje aan deze Upper Yosemite Fall onderdeel wilt maken van een grotere rondreis, moet je zorgen dat je hier niet hartje winter of zomer terecht komt. In de winter zul je namelijk alleen maar ijs aantreffen en in de zomer zijn de watervallen vrijwel opgedroogd. Zou zonde zijn als je één van de hoogste en mooiste watervallen ter wereld daardoor niet optimaal kunt bewonderen. Het 739 meter hoge spektakel is namelijk echt de moeite waard. En ook hierbij geldt natuurlijk dat je het mooiste uitzicht vanaf boven hebt en je dus omhoog wilt hiken. De beste tijd om deze te bezoeken is dan ook in het voorjaar, met als hoogtepunt de flow in mei. Je leest er alles over in ons artikel over Upper Yosemite Fall.

Upper Yosemite Fall 14
Upper Yosemite Fall

#9 Golden Falls (Gullfoss) in IJsland – onderdeel van de golden circle

IJsland is natuurlijk ongekend bekend als het aankomt op mooie natuurfenomenen. Één van de mooiste watervallen van de wereld is hier dan ook te vinden. We hebben het over de Golden Falls ofwel de Gullfoss, een multi-level waterval die onderdeel is van de befaamde Golden Circle roadtrip route. De waterval zelf is 32 meter hoog, maar de wanden van de kloof, waar het water doorheen stroomt, zijn maar liefst 70meter hoog. Het neerstortende water zorgt voor veel stuifwater, waar de zon prachtig op kan schijnen, waardoor de mooiste regenbogen ontstaan. Daaraan dankt de waterval zijn naam: Gouden waterval. De Gullfoss waterval wordt altijd genoemd samen met het Geysir hetebronnengebied en het Nationale Park Þingvellir. Samen worden ze de gouden route genoemd, waar je alles over leest in dit Golden Circle artikel.

Golden Circle IJsland
Gullfoss – credits: Rodrick Zhu – Unsplash

#10 Plitvice Falls in Kroatië – sprookjesachtig mooie watervallen

De Plitvice Falls in het Plitvice Lakes National Park vind je in Kroatië. Deze watervallen zijn onderdeel van een soort netwerk van meren, grotten en watervallen. Samen vormt dit een prachtig natuurgebied, die het bezoeken zeker waard is. Door de prachtige watervallen en het turquoise blauwe water lijkt het net alsof deze plek zo uit een sprookje komt. Je loopt in dit fantastische stuk natuur over vlonderpaden die de verschillende meren met elkaar verbinden. Ondertussen zwemmen de mooie vissen onder je looproute door. Dit is dan ook een perfecte hike om je ogen non-stop op uit te kijken. Boas ging je voor en schreef dit artikel over het Plitvice National Park.

Plitvice watervallen
AziëEuropaMidden- en Zuid-AmerikaNatuurgebiedenNoord-AmerikaOceaniëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.