De wolf heeft zich definitief in Nederland gevestigd!

door

De Veluwe is een prachtig natuurgebied in Nederland waar je zeker een keer gewandeld moet hebben! Niet onbesproken in het nieuws door de herten is het nu de beurt aan de wolf. Er gingen al langer geruchten rond dat er een wolvin in De Veluwe aanwezig was. Nu zijn deze geruchten bevestigd, de wolf heeft zich definitief in Nederland gevestigd.

Wolvenpaar

140 jaar nadat de laatste wolf in Nederland is afgeschoten heeft het dier zich weer gevestigd in Nederland. Sinds juli 2018 heeft een wolvin zich De Veluwe thuis gemaakt. Om van een ‘vestiging’ te mogen spreken moet een dier ten minste een half jaar lang in het zelfde gebied zijn. Naast de wolvin heeft ook het mannelijke geslacht van het dier De Veluwe uitgekozen als thuis.

Nu de wolf zich definitief in Nederland heeft gevestigd, bestaat de kans dat er in mei welpjes worden geboren. Dit betekent dat het begin van een ‘roedel’ is gemaakt.

Credits: Thomas Bonometti

 

Gevaar

Schapenhoeders maken zich grote zorgen om de vestiging van de wolf in Nederland. En niet geheel onbegrijpelijk. Kenners geven echter aan dat alleen zwervende wolven de schapen als prooi kunnen uitkiezen. Nu het dier zich daadwerkelijk heeft gevestigd zou het alleen op jacht gaan naar wild. Of er gevaar is voor mensen is moeilijk te zeggen. Het blijft natuurlijk een roofdier. De mens en de wolf leven al honderden jaren samen en aanvallen op mensen zijn erg zeldzaam. In de ogen van wolvenkenners is er daarom weinig tot geen reden voor paniek.

Vestiging

Naar verwachting gaan de wolven die dicht tegen de Nederlandse grens wonen zich vestigen in Nederland. Er is al een roedel dat de grensstreek thuis heeft gemaakt.

De wolf heeft zich definitief in Nederland gevestigd!
Credits: Josh Felise

NieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.