Aletschgletscher – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Frederic Huber

Stijg tot grote, duurzame hoogtes in Wallis, Zwitserland

door

In het zuidwesten van Zwitserland ligt de regio Wallis, of zoals de Zwitsers het ook wel noemen; Valais. Van de hoogste Zwitserse bergtoppen tot kraakheldere bergmeren, groene lariksbossen en een bloeiende flora en fauna. Maar misschien wel net zo mooi zijn de milieuvriendelijke accommodaties, het super goede OV netwerk en het gebruik van hernieuwbare energie. Duurzaamheid staat duidelijk hoog in het vaandel in deze Zwitserse regio. Dat zie je ook terug in een hoop toffe activiteiten. Wij zetten een aantal van onze aanraders voor je op een rij.

Wallis-Zwitserland
Steenbokken in Saas Fee – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Matyas Fabian 

Duurzaam reizen naar en in Wallis, Zwitserland

Wist je trouwens dat Zwitserland sowieso veel te bieden heeft op het gebied van duurzaam reizen? Heb je een elektrische auto, dan kun je de e-Grandtour of Switzerland doen waarbij je zeker weet dat je nooit met een lege accu komt te staan. Een andere goede optie is reizen met de trein. Deze duurzamere vorm van vervoer zorgt er namelijk voor dat jij in enkele uren van Nederland in Zwitserland staat. In Zwitserland zelf reis je ook eenvoudig en snel met het openbaar vervoer. Het Swiss Travel System is namelijk super goed georganiseerd. Je bent dus zo van het noorden van Zwitserland in de regio Wallis. Kom je helemaal relaxed op je bestemming aan, zodat je alle energie hebt voor meer gave hoogtepunten op je reis.

Ontdek Zwitserland en Wallis per spoor

Misschien wel de meest bekende plek van de regio Wallis in Zwitserland is de Matterhorn. Niet ver daarvandaan ligt de Franse Mont Blanc. Twee majestueuze bergen, die op verschillende manieren met elkaar zijn verbonden. Wil je lopend van de ene naar de andere plek, dan kan dat via de Tour de Monte Rosa. Wil je liever iets sneller reizen, dan kun je de fascinerende Mont Blanc Express nemen. Dit spoor bestaat al meer dan 100 jaar en volgt een route die je met de auto niet kunt bereiken. De grote highlight van deze treinreis is een bezoek aan de gletsjer Mer de Glace, die boven Chamonix ligt en alleen te bereiken is via de tandradbaan.

Zwitserland
Mont Blanc Express – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Francois Perraudin

De ontzagwekkende Aletschgletsjer

Als je ooit de Aletschgletsjer met eigen ogen hebt gezien, dan weet je dat dit een serieuze jongen is. We hebben het hier over 11 miljard ton ijs dat zich uitstrekt over een lengte van 23 kilometer. Daarmee is de Aletschgletsjer in Wallis niet alleen de grootste gletsjer van Zwitserland, maar ook van de hele Alpen. Je kunt je voorstellen dat een wandeling met een ervaren gids over deze joekel een super gave belevenis is. Helaas verandert het landschap van deze en andere gletsjers in de regio door de klimaatverandering met rasse schreden. Door middel van diverse activiteiten, zoals het educatieve gletsjerpad in Saas-Fee, draagt de regio bij aan bewustwording onder bezoekers.

Aletschgletsjer-Wallis-Zwitserland
Aletschgletsjer – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Shining Pictures

Een netwerk van stromend gletsjerwater

Het tegengaan van de smeltende gletsjers is van wezenlijk belang voor onze natuur over de hele wereld. Toch is gletsjerwater ook nodig om de meren en rivieren te vullen, zodat bijvoorbeeld akkers in de drogere gebieden bewatert kunnen worden. In het Zwitserse Nendaz vind je een heel bijzonder en uniek 100 km lang netwerk van oude irrigatiekanalen. Deze worden ook wel suonen of bisses genoemd, liggen tussen de 700 en 2300 meter hoog en vormen een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en geschiedenis. Vooral in de zomermaanden zijn deze kanalen populair, zowel bij families als bij ervaren hikers.

De uitdagende Dents du Midi-trail

We zouden The Hike niet zijn als we geen toffe uitdaging voor de fanatieke bergwandelaars paraat zouden hebben. Zelf zijn we erg enthousiast over de Dents du Midi-trail. Denk aan de altijd fenomenale berglandschappen, inclusief hope toppen, uitdagende bergpassen, uitgestrekte gletsjers, heldere bergmeren, stromende watervallen en heerlijk geurende bossen. En dat dan over een lengte van 42,5 km, waarbij je 6.000 hoogtemeters aflegt. In totaal doe je daar zo’n 18 uur over. Daar heb je dus zeker twee, maar misschien zelfs wel vier dagen voor nodig. Liever nog iets langer onderweg, dan is uitbreiding van de trail mogelijk. Overnachten doe je in hutten langs de route. Dat kan van juni tot oktober.

Het echte huttengevoel in de Lämmerenhut

Over overnachten in hutten gesproken; dat kunnen we iedereen aanraden om een keer te doen. Het ultieme berggevoel dat je ervaart zodra je de pantoffels bij binnenkomst aantrekt in de berghut, na een heerlijk wandeling, is onbeschrijflijk. Dat is een beleving die zeker niet alleen voor de ervaren bergwandelaars is weggelegd. Ben je in Zwitserland, dan is de Lämmerenhut in de Wallis regio bijvoorbeeld een aanrader voor het hele gezin. De hut ligt op 2500 meter hoogte, boven de Gemmipas, met uitzicht op de Bietschhorn en de Balmhorn. De hut wordt uiteraard duurzaam beheerd en de maaltijden die worden geserveerd zijn streekgebonden. Maar het mooiste aan de hut is misschien wel de grote kans op het zien van steenbokken, die hun leefgebied in de omgeving hebben.

Lämmerenhütte – Foto ©: Zwitserland Toerisme / chrissie.st

Zo Zwitserland, zo Wallis

De range aan must do activiteiten in Wallis is net zo breed als in de rest van Zwitserland. Zo willen we graag ook nog even de mogelijkheden voor het mountainbiken aanstippen. Je kunt namelijk heel tof e-biken naar de Mattmarksee, een stuwmeer op 2200 meter hoogte dat de stroom opwekt voor bijna alle huishoudens in de regio. Of wat denk je van een informatie excursie over heilzame planten en kruiden? Meer educatieve mogelijkheden zijn er in het moderne ‘Zooom the Matterhorn’ museum in Gornergrat in Zermatt op 3.089 meter hoogte, waarbij je uitzicht hebt op maar liefst 29 omringende vierduizenders. Het stadspaleis in Brig is ook heel interessant, maar brengt een totaal andere vibe met zich mee, doordat het gericht is op geschiedenis.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan met het strooien van goede tips. Uiteindelijk kunnen we alleen maar adviseren om Wallis, één van de mooiste regio’s van Zwitserland, zelf te gaan ervaren. Daarbij wensen we je alvast heel veel plezier!

Helemaal de Zwitserse smaak te pakken en wil je meer ontdekken over duurzaam reizen naar Zwitserland? Check dan onze speciale duurzaam reizen naar Zwitserland pagina en ontdek alle highlights van andere Zwitserse regio’s!
ActiviteitAlpenBergenEuropaInspiratieTheOutdoors.nlZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.