Duurzame merken spotten bij Bever op de dag van de Bever | Duurzame Donderdag

door

Donderdag 7 april is het de Dag van de bever. Deze ongeveer één meter lange dieren die bekend staan als fanatieke dammenbouwers zijn helaas nog maar zelden in Nederland te bewonderen, maar als je goed zoekt heb je misschien nog geluk. De Dag van de bever is in het leven geroepen door Dorothy Richards. Zij deed 50 jaar lang onderzoek naar het mooie dier en op haar geboortedag vieren we dan ook de Dag van de bever. Dit mooie dier is ook de inspiratie geweest voor het merk van de buitenwinkel van Nederland, genaamd Bever. Bever staat tegenwoordig volledig in het teken van duurzaamheid en daarom delen we vandaag, op de Dag van de bever, vijf duurzame outdoor merken die te verkrijgen zijn bij Bever.

bever
Credits: Lukjonis – Bigstock

Duurzame merken bij Bever

In 1976 waren natuurfotograaf Fred van Olphen en zijn vrouw Mous namelijk een 800 kilometer lange kanotocht aan het maken door Yukon in Noord-Amerika. In de kano merkten ze dat ze behoefte hadden aan licht en compact outdoor materiaal. Zo ontstaat, in die kano, het idee om de winkel Bever op te starten. Anno 2022 is de natuur nog steeds een belangrijke inspiratiebron en speerpunt van de winkel. Met de missie om in 2022 alleen nog maar duurzame producten in het assortiment te hebben, zijn ze goed op weg om hun steentje bij te dragen om de wereld net wat duurzamer te maken.

Aangezien wij duurzaamheid ook erg belangrijk vinden hebben we een lijstje gemaakt met onze favoriete duurzame merken van één van onze favoriete outdoor winkels. En zeg nou eerlijk, je nieuwe outdoor outfit zit toch net wat lekkerder als je weet dat de producten op een duurzame manier gemaakt zijn.

#1 Ayacucho

We beginnen deze lijst met duurzame merken met een Bever eigen merk. Het duurzame merk Ayacucho is opgericht door Bever in samenwerking met Solid International, om de mensen uit de streek Ayacucho in Peru te ondersteunen. Het duurzame merk Ayacucho heeft onder andere truien, T-shirts en slaapzakken in de collectie die allemaal duurzaam zijn geproduceerd. Bij elke aankoop die je maakt, wordt een deel van de opbrengst aan het Solid International project geschonken. Zij zetten zich in om de leefsituatie van de inwoners van Ayacucho te optimaliseren door te investeren in sociale en economische ontwikkeling. Een enorm mooi project dus waarbij je weet dat je kwaliteit koopt en daarnaast ook een goed doel steunt.

#2 Patagonia

Als we het over duurzame merken hebben dan kan Patagonia natuurlijk niet uitblijven. Als misschien wel één van de meest bekende duurzame merken, klinkt Patagonia je vast bekend in de oren. Patagonia staat als één van de meest duurzame merken voorop in hun gebruik van gerecyclede materialen en daarnaast betalen ze ook een Fairtrade premie. Zoals Fairtrade Nederland het vertelt, is de Fairtrade premie een extra bedrag dat Fairtrade gecertificeerde producenten bovenop de verkoopprijs ontvangen voor hun producten. Het extra geld dat hierbij wordt verdiend, wordt verdeeld door een speciale coöperatie van boeren of arbeiders. Zij bepalen samen waar het geld in geïnvesteerd wordt. Dit kan onder andere het bouwen van scholen en ziekenhuizen zijn of het sponsoren van studenten om te kunnen studeren.

Duurzame merken Patagonia
Credits: Patrick Hendry – Unsplash

#3 VAUDE

Eén van de andere duurzame merken die je bij Bever kunt vinden, is VAUDE. Eén van de meest milieuvriendelijke fabrikanten van outdoor- en bikesport producten in Europa. Sinds dit jaar, 2022, is VAUDE met al hun producten klimaatneutraal en 50% van de collectie van 2022 is gemaakt van materialen met een lagere CO2-voetafdruk. Dit hebben ze bereikt door met gerecyclede en organische materialen te merken. Op deze manier willen ze meehelpen aan een circulaire economie. Om andere bedrijven ook te motiveren om te verduurzamen hebben ze ook het Green Shape label opgezet. Dit label zou je kunnen vergelijken met een Fairtrade label, maar dan meer gericht op milieuvriendelijkheid.

Duurzame merken VAUDE
Credits: Niklas Ohlrogge – Unsplash

#4 BUFF

Vele outdoorliefhebbers zijn ongewtijfeld bekend met de multifunctionele sjaals van het merk BUFF. Wist je dat BUFF zich ook inzet voor duurzaamheid? Ze passen daarom perfect in deze lijst van duurzame merken. De collectie van BUFF bestaat voor 50% uit gerecyclede materialen waarvan de Coolnet UV+ en de Original uit 95% gerecycled polyester bestaan. De duurzame materialen worden onder andere gemaakt van de vezels van plastic flessen. De multifunctionele sjaals zijn voor ontzettend veel verschillende doeleinden te gebruiken, zoals bijvoorbeeld als sjaal, hoofdband, polsband, stofmasker en ga zo nog maar even door. Dit zorgt ervoor dat je maar één product nodig hebt in plaats van dat je voor elke functie een los product koopt. Door minder te kopen, ga je zelf ook duurzamer te werk.

Duurzame merken BUFF
Credits: Kameron Kincade – Unsplash

#5 BUITENMENS

We zijn begonnen met één van de duurzame merken gemaakt door Bever en we sluiten hem af met nog een ander duurzaam merk van Bever. Het blijft immers de Dag van de bever hè. De kledingcollectie van BUITENMENS is wel een extra bijzondere in deze lijst van duurzame merken. De collectie is namelijk gemaakt van gebruikte outdoorproducten die zijn ingeleverd bij Bever winkels. De collectie is ontstaan door een samenwerking tussen Bever en Blue LOOP. Blue LOOP maakt van de ingeleverde kleding nieuwe garen, waarna er daarna weer nieuwe kleding van wordt gemaakt. Een ontzettend leuk en nuttig initiatief al zeggen we het zelf. Vergeet dus volgende keer als je weer eens bij Bever gaat shoppen niet om je oude kleding mee te nemen. Lees hier precies hoe de BUITENMENS collectie wordt gemaakt en welke kleding en outdoorartikelen jij kunt inleveren.

Duurzaam levenTheOutdoors.nlWinkels

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel