Photo by Anna Oliinyk on Unsplash

Duurzame producten als alternatief op het wegwerpplastic | Duurzame Donderdag

door


Sinds 3 juli 2021 is officieel het verbod op wegwerpplastic ingegaan. Dit betekent dat bepaalde producten zoals plastic rietjes, bordjes en specifieke verpakkingen worden verboden en vervangen door duurzame producten. Maar er is niet alleen een verbod. Zo is er nu ook statiegeld voor kleinere plasticflesjes en moet er verplicht een logo op bepaalde plastic producten zitten. Omdat er best veel spullen wegvallen die je wellicht vaker gebruikt, hebben wij hier de duurzame varianten op een rijtje gezet.

Natuurlijk zijn er nog veel meer duurzame producten als vervanging van bijvoorbeeld plastic. Maar we hebben het in dit artikel vooral even over alternatieven voor de producten die verboden worden door de nieuwe plasticregel. Meer weten over duurzaamheid? Klik hier.

Duurzame producten als vervanging van het wegwerpplastic

Zoals hierboven al genoemd, is sinds 3 juli 2021 het verbod op bepaalde wegwerpplastic producten ingegaan. Dit houdt in dat sommige spullen vervangen worden door duurzame producten, om de plasticvervuiling tegen te gaan. Want plastic is momenteel één van de grootste milieuproblemen van dit moment.

Plastic rietjes
Photo by FLY:D on Unsplash

De producten die uit de schappen verdwijnen

Allereerst zullen we de producten die verdwijnen opsommen, zodat je precies weet wat je gaat missen (en wat je kunt vervangen natuurlijk):

  • Plastic borden;
  • Plastic bestek;
  • Plastic roerstaafjes;
  • Plastic rietjes;
  • Plastic wattenstaafjes;
  • Plastic ballonstokjes;
  • Voedselverpakkingen van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Een soort piepschuim die bijvoorbeeld in je hamburgerbakje zit om deze lekker warm te houden.

Daarbij komt dus ook het statiegeld op kleinere plasticflesjes en een logo dat aangeeft dat er plastic in het product zit. Dit logo zit op vochtige doekjes, tampons en maandverband, tabaksproducten en drinkbekers die plastic bevatten.

Variant op het plastic; de duurzame producten

Gelukkig hoeven we de borden en het bestek niet te missen als we gaan picknicken. We hebben hier alleen een alternatief voor nodig. Een duurzaam alternatief om precies te zijn. En die duurzame producten hebben wij voor jullie verzameld.

De bamboe wattenstaafjes

Ook in wattenstaafjes is plastic verwerkt. En dat mag niet meer, dus is er ook voor dit product een duurzaam alternatief. En het voordeel aan deze nieuwe variant, is dat ook deze herbruikbaar is. Door het speciale bamboe stokje en siliconen uiteinde maakt dit een hele goede oplossing. Misschien klinkt siliconen niet helemaal plasticvrij, maar vergeleken met plastic is dit al een hele goed stap in de goede richting in vergelijking met plastic.

De papieren, ijzeren of glazen rietjes

Voor de rietjes is al aardig snel een variant gevonden, die ook al langer te verkrijgen is. Zo kan je tegenwoordig papieren, ijzeren of glazen rietjes kopen. De papieren rietjes zijn makkelijk te recyclen en niet schadelijk voor het milieu. De ijzeren en glazen rietjes kun je vaker gebruiken. Vaak zit er bij deze rietjes een schoonmaakborsteltje, zodat je het rietje kan blijven gebruiken.

Duurzame producten rietjes
Photo by david lalang on Unsplash

Duurzaam alternatief voor borden

Voor borden zijn er meerdere mogelijkheden als het gaat om duurzaamheid. Zo heb je de bamboe bordjes, borden die gemaakt zijn van suikerriet en de papieren borden. Je hebt deze in verschillende varianten, dus ook voor je bbq heb je de beste bordjes in duurzame vorm. Sommige van deze borden zijn ook nog een herbruikbaar, waardoor je niet met een berg afval komt te zitten.

Herbruikbare drinkflessen

Omdat we nu ook statiegeld krijgen over de plasticflesjes, kun je eigenlijk het beste maar één ding doen: overstappen naar een fles die je langer kunt gebruiken. En daarmee bedoelen we dus een drinkfles. Dit scheelt je namelijk de moeite om je plasticflesje weer in te moeten leveren. Je drinkfles was je af en neem je de volgende dag gewoon weer mee. Benieuwd naar duurzame drinkflessen? Klik hier.

Drinkfles
Photo by Sara Groblechner on Unsplash

De houten roerstaafjes

En dan nog de plastic roerstaafjes die je gebruikt om de koffie bij het tankstation te roeren. Die worden nu vervangen door een variant die je waarschijnlijk al wel vaker gebruikt; de houten roerstaafjes. Deze staafjes zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Daarbij zijn ze ook nog eens biologisch afbreekbaar en dus een goed alternatief voor de plastic roerstokjes.

De alternatieven voor bestek

Deze alternatieven zijn eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de borden. Er worden namelijk verschillende varianten gemaakt en gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het houten bestek, roestvrijstaal bestek of het bamboe bestek. Dit bestek is vaak ook herbruikbaar en dus ideaal voor je picknick of verjaardag. Misschien is het even wennen op het begin, maar ook dat komt vast wel goed.

Bestek duurzame producten

Iets anders dan het plastic ballonstokje

Misschien is dit iets waar je niet zo snel aan denkt als je over wilt gaan op duurzamere producten. Maar ook voor deze stokjes wordt aan alternatieven gewerkt. Ze zijn er nog niet zoveel als bij de borden en het bestek. Zo heb je nu over het algemeen nog vooral eco-vriendelijke en herbruikbare stokjes. Maar hier hopen we natuurlijk in de toekomst meer over te weten en te kunnen kopen.

Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.