Duurzamer leven, hoe doe je dat?

door

Duurzaamheid, een begrip dat mensen steeds belangrijker vinden. We vinden het van belang om toekomstige generaties in hun behoeftes te blijven voorzien. Zo gaan we opzoek naar duurzame kleding en zijn we zelfs opzoek naar manieren om duurzaam te ondernemen. We willen ervoor zorgen dat ook onze kinderen en kleinkinderen fijn op onze wereldbol kunnen leven. Maar duurzamer leven begint bij jezelf. Wat kan jij doen om meer duurzaam te gaan leven?

6 tips voor een duurzamer leven

#1 Kijk hoeveel CO2 jij uitstoot

Om duurzamer te gaan leven is het handig om eerst te weten hoeveel CO2 jij nu daadwerkelijk uitstoot. Hoe duurzaam is jouw lifestyle? Als je dit weet, kan je kijken naar mogelijke verbeterpunten. Om te uit te vogelen hoe duurzaam jij leeft is er een test gemaakt. Deze test kan je heel gemakkelijk doen op de site van het WWF.

co2 uitstoot
Photo by Markus Spiske on Unsplash

#2 Zorg dat je geen voedsel verspilt

Je kent het wel, je loopt door de supermarkt en je wilt eigenlijk alles kopen wat je ziet. Zonder na te denken, gooi je van alles in je karretje. Zeker wanneer je honger hebt, neem je vaak veel meer mee dan je daadwerkelijk nodig hebt. Een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de productie van voedsel. Verder belandt veel voedsel dat we kopen uiteindelijk in de prullenbak. In Nederland is dit ongeveer 14 procent. Super zonde dus.

Wat kan je doen voedselverspilling tegen te gaan?

Bewaar zoveel mogelijk restjes en houd vaker een ‘kliekjesdag’. Kijk ook goed naar de ‘uiterste’ houdbaarheidsdatum. Veel producten kun je namelijk nog prima eten als ze een paar dagen over datum zijn. Je kan ook van tevoren bedenken wat je een hele week gaat eten. Het is niet alleen meer duurzaam, het geeft jou ook rust in je hoofd. Je hoeft niet elke dag te bedenken wat je gaat eten. Door te plannen wat je gaat eten gooi je veel minder weg. Dit komt omdat je alleen koopt wat je nodig hebt. Mocht je nog wat over hebben? Dan is je vriezer je beste vriend. Als je een keer geen tijd hebt om te koken, haal je het in de ochtend uit de vriezer om het ’s avonds lekker op te eten. Al deze kleine stapjes zorgen uiteindelijk voor minder voedselverspilling.

duurzaam leven opslag bakjes
Photo by Cristiano Pinto on Unsplash

#3 Duurzamer leven = minder vlees eten

Het voedingsdieet van Nederlanders bevat veel vlees en zuivel. De hoge consumptie van vlees en zuivel wordt gelinkt aan vele ziektes. Wil je duurzamer leven? Ga gezonder eten! Eet meer groentes en fruit en minder vlees. Voor de productie van vlees is veel landbouwgrond nodig. Zo heb je 2 tot 10 kilo plantaardig voer nodig voor één kilo vlees. Totaal niet duurzaam dus. Als we minder vlees eten, hoeft er ook minder landbouwgrond gebruikt te worden. De landbouwgrond die nu gebruikt wordt voor het produceren van plantaardig voer kan dan voor iets heel anders worden gebruikt. Zo kan je er natuur van maken of biobassa op produceren. Deze zorgen beiden voor een daling van de CO2-uitstoot. Minder vlees eten is overigens helemaal niet zo lastig. Om jou een beetje op weg te helpen, delen we iedere week lekkere Meatless Monday recepten.

groentes
Photo by Sven Scheuermeier on Unsplash

#4 Neem de fiets of het OV

Zeker files zorgen voor een hoop CO2-uitstoot. Het is dus slim om de auto wat vaker te laten staan en in plaats daarvan de fiets of het OV te pakken. Je kan natuurlijk ook je longboard of je skeelers gebruiken. Je zou ook de optie tot thuiswerken kunnen overwegen. Iets wat wegens corona steeds vaker voorkomt. Wat zijn de mogelijkheden? Misschien kan je wel later beginnen. Op die manier kom je niet in files terecht. Alle kleine beetjes helpen. Ga je op de fiets? Dan bespaar je al snel 1 kilo aan CO2-uitstoot per 5 kilometer! Ook met het OV bespaar je veel CO2-uitstoot. Wanneer je met de trein reist stoot je 75 procent minder CO2 uit dan met de auto. Wil je écht niet op de fiets naar je werk? Dan zou je een elektrische auto kunnen overwegen.

meisje op fiets
Photo by Hannah Busing on Unsplash

#5 Duurzamer leven? Gebruik groene stroom

Groene stroom komt voort uit waterkracht, biomassa, zonne-energie of windenergie. Dit zijn allemaal duurzame bronnen. In tegenstelling tot grijze stroom, die gemaakt wordt uit gas en steenkool. Dit zijn fossiele brandstoffen. Ook kernenergie is een vorm van grijze stroom. Al deze brandstoffen hebben veel CO2 uitstoot en zijn dus vervuilend. Hierdoor zijn ze slecht voor het klimaat en het milieu.

Aan groene stroom zitten ook veel voordelen. Door zonnepanelen te gebruiken worden de kosten voor energieverbruik lager, aangezien zonnepanelen de stroom leveren. Ook maakt het zelf opwekken van energie jou onafhankelijk van energieleveranciers. Verder is het beter voor jouw gezondheid en dat van de mensen om je heen. Je stoot namelijk minder slechte stoffen uit.

duurzaam leven zonnepanelen
Photo by Jubbar J on Unsplash

#6 Zorg voor goede isolatie

Je bespaart niet alleen veel geld, maar ook veel CO2-uitstoot wanneer je zorgt voor een goede isolatie van je huis. Een geïsoleerd huis houdt meer warmte vast. Hierdoor heb je warmere handen en voeten tijdens de winter. Ook zorgt het voor minder condens en schimmel. Verder heb je door goede isolatie geen last van tocht. Houden je buren een feestje? Met een goed geïsoleerd huis heb jij minder geluidsoverlast. Kost dit veel moeite? Nee, je hoeft niet heel je huis op z’n kop te zetten voor goede isolatie. Zo wordt isolatieglas vanaf buiten gezet en wordt muurisolatie in je muur geschoten vanaf de binnenkant. Je kan ook kijken naar vloerisolatie of dakisolatie. Genoeg plekken om te isoleren dus.

duurzaam leven isolatie
Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash

Wat doe jij al aan duurzaam leven? Heb jij misschien nog tips voor ons? Laat het ons vooral weten door een reactie achter te laten. Wij zijn namelijk erg benieuwd.

Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.