Een rondreis door Zuidelijk Afrika met een 4×4 – de route

door

Je hebt je 4×4 gehuurd en bent begonnen aan je rondreis door Zuidelijk Afrika. Maar welke plekken doe je allemaal aan? Met je 4×4 rijd je verhard en onverhard door Zuid-Afrika, Botswana, Namibië en Lesotho. Hieronder vind je een route van ongeveer 5 weken en van bijna 10.000km. Een overzicht van deze prachtige landen, niet te missen nationale parken, hike locatie’s, avontuur en enkele hoogtepunten lees je hier.

Rondreis Zuidelijk Afrika 4x4 Route
Kamperen met uitzicht op het Amphiteathre in Zuid-Afrika
Drakensberg
Prachtige uitzichten bij Drakensberg in Zuid-Afrika

Botswana

Voor deze rondreis is Johannesburg een mooie plek om je eerste nacht door te brengen. Vanaf hier rijd je de volgende dag al de grens over richting Botswana. Botswana is een immens groot land en bestaat grotendeels uit woestijn, de Kalahari. Toch valt er veel regen in Botswana. Hierdoor vind je ook veel groen in Botswana en dit trekt weer veel wildlife aan. ‘Chobe National Park‘ in Botswana is een geweldig plek om wildlife te spotten. Je kan met jouw eigen 4×4 een mooie ronde maken en je komt bijna gegarandeerd olifanten, diverse bokken en nijlpaarden tegen. Met een beetje geluk spot je zelfs leeuwen! Chobe National Park ligt ook vlakbij de grens met Zimbabwe. Een dagtrip naar de magische Victoria Falls is dus makkelijk te regelen vanaf hier. Een ander wonder in Botswana is uiteraard de ‘Okavango Delta‘. Je kan hier een rustgevende tocht maken in een ‘mokoro’ (een traditionele kano) of met een vliegtuigje de Okavango Delta van boven bewonderen.

Etosha National Park
Met je 4×4 door Etosha National Park

Namibië

Vanuit Chobe National Park kan je in het noorden van Botswana makkelijk de grens over richting Namibië. Vergeet bij de grens niet voor je auto te betalen, slechts €10, want anders maak je kans op een boete. Je rijdt de Caprivistrook in en komt eigenlijk vrijwel direct terecht in het armste gedeelte van Nambië. Er lopen veel mensen langs de weg en je ziet ook kleine hutjes staan. Ook dit hoort natuurlijk bij een rondreis door Zuidelijk Afrika. Laat dit je zeker niet tegenhouden om deze regio te ontdekken.

Na een stop aan de Okavango rivier, rij je in enkele uren door naar ‘Etosha National Park’. Etosha National Park is een grote zoutpan waar veel dieren omheen leven. Het is er ontzettend droog en daardoor vind je vaak veel wildlife bij de verschillende waterbronnen in het park. Neushoorns, olifanten, leeuwen, zebra’s, giraffen, de gemsbok en nog veel meer vind je hier. Uiteraard zijn alle wegen in het park onverhard dus hier komt jouw 4×4 weer goed van pas. In Namibië zijn bijna alle wegen onverhard. Het zijn over het algemeen wel goede onverharde wegen maar je bent hier toch keer op keer blij met jouw 4×4.

Rij na jouw bezoek aan Etosha National Park door naar het eeuwenoude ‘versteende woud’ en maak er een prachtige hike. Doe dit wel in de ochtend, want de temperaturen kunnen oplopen tot 45 graden! Daarnaast zijn de andere twee hoogtepunten in Namibië en van jouw rondreis door Zuidelijk Afrika toch zeker wel de ‘Sossusvlei’ en de ‘Fish River Canyon’. In de Sossusvlei maak je geweldige korte hikes door de duinen en het zand. In de Fish River Canyon kan je tussen mei en september een 5 daagse trekking maken en slapen onder de sterrenhemel. Na de ‘Fish River Canyon’ rij je makkelijk Zuid-Afrika weer in.

Sossusvlei
Sossusvlei in Namibië
Rondreis Zuidelijk Afrika 4x4 Route
Een van de vele prachtige wegen in Namibië

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een wat bekendere bestemming voor velen. Toch heeft Zuid-Afrika nog veel rustige en onontdekte plekken. Naast Kaapstad, Kruger National Park en de Garden Route heb je nog veel prachtige locaties. Zo heb je ten oosten van de Garden Route de plaatsen Chintsa en Coffee Bay, waar je verblijft aan de ruige oceaan. Perfecte plaatsen voor surfers of hikes langs het strand. Als je van natuur, bergen en hikes houdt, zijn de Drakensbergen een bestemming die je tijdens je rondreis door Zuidelijk Afrika zeker niet moet overslaan. De Drakensbergen vormen de grens met Lesotho en zijn prachtig groen. Je kan hier veel verschillende hikes maken die geschikt zijn voor jong tot oud. Je kan hier zelfs het ‘Amphitheatre’ beklimmen op een erg spectaculaire manier: via een kettingladder. Deze hike is dan ook alleen geschikt voor de echte durfals.

Bloukrans brug in Zuid-Afrika
Rondreis Zuidelijk Afrika 4x4 Route
Olifanten in Addo Elephant National Park

Lesotho

De laatste bestemming tijdens jouw rondreis door Zuidelijk Afrika is Lesotho. Lesotho is compleet omgeven door Zuid-Afrika en is een bestemming die vaak wordt overgeslagen door toeristen. Juist om deze reden, zou je het land moeten bezoeken. De mensen zijn ontzettend gastvrij en vriendelijk en ontvangen je met open armen. Iedereen zwaait als je met jouw 4×4 langs komt rijden en willen je graag hun leven in Lesotho laten zien. Lesotho is het land met het hoogste laagste landpunt ter wereld. Het laagste punt van Lesotho ligt namelijk op 1400meter. Een perfecte bestemming dus voor hikes en geweldige vergezichten. Zo kan je vanaf ‘Mamohase Rural Stay’ samen met locals een dagtocht maken langs de dorpjes of een hike van 12 uur richting een van de bergtoppen die er in de omgeving zijn. Als je ook deze locatie hebt aangedaan, heb je beide kanten van de immense Drakensbergen mogen bewonderen.

Rondreis Zuidelijk Afrika 4x4 Route
Offroad in Lesotho
AfrikaRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.