Credits: Yara Schets

El Chaltén – outdoor hoofdstad van Argentinië

door

Patagonië is het walhalla voor iedereen die van hiken, bergen en outdoor houdt. En mocht je dan één locatie in heel Patagonië willen kiezen, kies dan voor het Argentijnse El Chaltén. Vanuit dit kleine dorpje midden in Patagonië, kan je alle kanten op en is er voor ieder wat wils. Hikes van 2 tot 30 kilometer en rustig paardrijden tot avontuurlijk te hoogte in met een Via Ferrata: El Chaltén is de plek waar je dit allemaal kan doen. Het dorp El Chaltén is in 2015 zelfs officieel uitgeroepen tot ‘National Capital of Trekking’, ook dat zegt wel genoeg denk ik.

Via Ferrata El Chaltén

El Chaltén

El Chaltén is een klein dorpje in Argentinië met een geweldige ligging. Het dorp ligt hier ook niet voor niets en ook nog niet zo lang. Het is namelijk het jongste dorp in heel Argentinië. Het dorp El Chaltén is in 1985 gesticht omdat er een ‘strijd’ gaande was tussen Chili en Argentinië over van wie het gebied ‘Lago del Desierto’ zou zijn. Uiteindelijk is besloten dat het bij Argentinië hoorde en zo geschiedde. Sinds 1987 is El Chaltén bewoond en ieder jaar tussen oktober en april komen er duizenden toeristen naartoe om de geweldige omgeving te verkennen.

En je denkt wellicht: duizenden toeristen, daar heb ik geen zin in. Maar niets is minder waar: echt druk is het nergens. Het hoogseizoen is tussen december en februari en ja het kan dan wat drukker zijn (waar ter wereld is het niet ‘druk’ tijdens de kerstperiode?) maar door de weidsheid van dit stukje Patagonië, waan je je nog alleen tijdens één van de vele hikes of andere outdoor activiteiten. 

Laguna De Los Tres

Laguna de Los Tres – iconische uitzichten

De iconische Laguna de Los Tres hike richting de voet van de Fitz Roy berg heeft misschien wel de mooiste uitzichten van heel Patagonië. Het is ook niet voor niets dat deze hike bovenaan het lijstje van de meeste mensen staat. Daarnaast is de Fitz Roy keten ook de inspiratie voor het Patagonia logo. Laguna de Los Tres is een turquoise meer onderaan de Fitz Roy berg. De hike naar Laguna de Los Tres start je, net als bijna alles hikes, vanuit het dorp El Chaltén.

Vanuit het dorp zie je Fitz Roy al liggen en dat is al waanzinnig. De hike naar Laguna de Los Tres is 12,5 kilometer enkele reis. Je loopt de eerste tien kilometer door een prachtig landschap met om je heen prachtige bergtoppen, gletsjers en uitzichten. De laatste twee kilometer worden wat zwaarder en zeker de allerlaatste kilometer is een pittige omdat er daar 400 hoogtemeters van zijn. Eenmaal boven ben je al snel je bijtende kuiten vergeten want het uitzicht op Fitz Roy is waanzinnig. Loop je nog een stukje verder naar links, heb je ook een prachtig zicht op het blauwe Laguna Sucia.

Vrijwel alle hikes in en rondom El Chaltén zijn goed aangegeven met bordjes en paaltjes. Ook zijn er enkele hikes, zoals de hike naar Laguna Sucia, die niet staan aangegeven. Je moet je voor deze ‘remote area gebieden’ ook aanmelden bij Parque Nacional Los Glaciares. Dit moet je ook doen als je wilt overnachten ergens in het park. Het is wel allemaal gratis als je je dus aanmeldt. 

Hike 22 kilometer naar Laguna Torre

Een andere parel waar je naartoe kan vanuit El Chaltén is de 22 kilometer retour hike naar Laguna Torre. Ook tijdens deze hike word je getrakteerd op prachtige uitzichten, een waterval, een vallei en de mooiste bergtoppen. Vind je 22 kilometer te ver om te lopen? Dan kan je ook kiezen om alleen richting Mirador del Torre te lopen, wat vijf kilometer op de route ligt.

Vind je 22 kilometer niet genoeg? Dan kan je nog vier kilometer toevoegen na aankomst bij Laguna Torre richting Mirador Maestri. Wat mij betreft is het die vier kilometer extra dubbel en dwars waard want je hebt een prachtig zicht op het meer onder je, de gletsjer voor je en berg Torre voor je. Vergeleken met de Laguna de Los Tres hike, heb je hier een stuk minder hoogtemeters wat ook betekent dat deze hike iets makkelijker is.

Wij hadden onwijs geluk met de prachtige herfstkleuren overal om ons heen (half maart) wat de hike extra bijzonder maakte. Daarnaast hadden we ook ontzettend veel geluk met het weer. Een stralend blauwe lucht en weinig wind. Weinig wind is iets wat nauwelijks voorkomt in Patagonië want in heel Patagonië kan het onwijs hard waaien. Ook is het weer redelijk onvoorspelbaar, zoals eigenlijk overal in de bergen. Het fijne in El Chaltén is dat je zelf kan kiezen op welke dag je welke hike gaat doen omdat alles gratis is en je zonder gids of groep de routes kan lopen. Regent het vandaag? Dan blijf je lekker binnen met een Argentijns wijntje en ga je lekker morgen.

Via Ferrata voor de waaghalzen 

El Chaltén is dan misschien de ‘Trekking Capital’ van Argentinië, maar er zijn ook andere geweldige outdoor activiteiten. Zo kan je er sinds kort ook een Via Ferrata route doen, een activiteit voor de waaghalzen onder ons. In bijvoorbeeld Zwitserland, Italie en Oostenrijk heb je talloze Via Ferrata routes maar in Argentinië is het een vrij nieuwe activiteit.

De Via Ferrata in El Chaltén is een perfecte combinatie tussen hiken, klimmen en klauteren. De Via Ferrata van Estancia Bonanza is 550 meter lang en 180 meter hoog. De route die is aangelegd is er een voor iedereen in goede conditie en met wat moed. Ook als je nog nooit Via Ferrata hebt gedaan, is dit een prachtige route waar je begeleid wordt door de beste gidsen. Je klimt en klautert met de mooiste uitzichten om je heen. Af en toe moet je jezelf wel even extra goed vasthouden want je bent en blijft in Patagonië, dus de wind kan af en toe op komen zetten.

Aan het einde van de route bereik je het eindpunt met een zipline: waanzinnig! En als je dan ook nog een klein stukje hiket, word je beloond met een prachtig uitzicht op de Fitz Roy bergketen. 

Paardrijden met uitzicht op Fitz Roy 

Mocht je Via Ferrata net wat te uitdagend vinden maar wel wat anders wilt dan hiken, dan kan je een prachtige paardrijtocht maken, gaan mountainbiken of het water op en gaan kajakken. En dat allemaal met uitzicht op Fitz Roy of een andere bergketen rondom El Chaltén. Wij hebben gekozen voor een rustige paardrijtocht tussen alle andere actieve activiteiten door. 

Nadat iedereen een paard toegewezen heeft gekregen, rijden we door een prachtige vallei, door de bossen, heuvels over, door het water en weer richting een andere waanzinnige vallei. Er is hier niemand, ontzettend rustig en zo ontzettend mooi. Het enige wat je hoort zijn de paarden die rustig door stappen richting restaurant ‘El Establo’ van Bonanza Adventure. We worden aan het eind van deze geweldige rit getrakteerd op een waanzinnig uitzicht op Fitz Roy en op een overheerlijke versbereide typische maaltijd en Argentijnse Malbec. Wat wil je nog meer?! 

Met talloze fijne overnachtingsplekken, zoals DearMountain Tiny Home waar wij verbleven, heb je de outdoor wereld recht onder je neus. Zes dagen in El Chaltén is eigenlijk nog niet genoeg. Het is niet alleen de outdoor hoofdstad van Argentinië maar de parel van heel Patagonië.

BergenHikingKlimmenMidden- en Zuid-AmerikaPatagoniëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.