9 fouten die je wilt vermijden in de sportschool

door

Vrijwel ieder mens doet iets om fit te blijven. Sommigen houden ervan om actief bezig te zijn in de natuur, bijvoorbeeld tijdens een outdoor activiteit. Maar een groot deel van de mensen kiest ervoor om helemaal los te gaan in de gym. Deze fitness fanatiekelingen willen hun conditie verbeteren, afvallen, love handles verminderen of meer spieren kweken. Deze doelen kan je allemaal bereiken in de sportschool, mits je op de goede manier traint natuurlijk. Om jou naar een nog beter resultaat te helpen, zijn dit de meest voorkomende fouten tijdens het sporten.

Fouten in de sportschool

Om je doelen te bereiken is het belangrijk om op de juiste manier te trainen. Train je verkeerd, dan kan je blessures oplopen en dat komt je resultaten niet ten goede. Om blessures de baas te zijn, moeten we dus wat fouten zien te voorkomen. Om het maximale uit je training te halen en zodat je ze nooit meer hoeft te maken, zijn dit fouten die jij wilt vermijden in de sportschool.

Sportschool
Foto: Humphrey Muleba

Geen warming-up doen

Het overslaan van de warming-up is een typische beginnersfout. Wanneer je een ervaren sporter bent, zal je vanzelf merken dat je niet zonder warming-up kan beginnen. Een goede opwarming is namelijk essentieel voor het voorkomen van blessures. Wanneer je spieren nog koud zijn kan je ze bij een verkeerde beweging eerder uitrekken of (af)scheuren. Zorg er dus voor dat je je spieren lekker losmaakt en dat ze warm zijn voor je begint. Dus hup, vooruit met de geit en opwarmen maar.

De verkeerde techniek

Een andere veel voorkomende fout bij beginnende sporters is het gebruiken van de verkeerde techniek. Hierdoor kan je je spieren verkeerd belasten. Vaak weten ze niet beter. Wanneer een oefening niet goed voelt of je twijfelt over een beweging of techniek, vraag dan een instructeur om hulp. Zij hebben er verstand van en weten precies hoe alles werkt. Dus #durftevragen.

Te licht of te zwaar trainen

Als je lachend je krachtoefeningen aan het doen bent en fluitend op de loopband staat, gaat er iets mis. Het behalen van de gewenste resultaten in de sportschool zal niet vanzelf gaan, hier moet je hard voor werken. Sta je daarentegen je benen uit je lijf te rennen of krachtoefeningen te doen die zó zwaar zijn dat je techniek eronder lijdt, dan kan je beter een stapje terug doen. Te zwaar trainen is niet de bedoeling. Je kunt zo zelfs een blessure veroorzaken. Ga dus opzoek naar de perfecte uitdaging. Wanneer je kiest voor de loopband, kan je ook kijken naar de hartslag op je smartwatch of stappenteller. Als deze boven de 180 zit, dan ben je jezelf flink aan het pushen. Resultaten gegarandeerd.

Foto: Karsten Winegeart

Niet uitrusten

Rust pakken kan soms moeilijk zijn. Als je gemotiveerd bent kun je soms alleen maar denken aan trainen, trainen en nog eens trainen. Toch is het ook belangrijk om je lichaam rust te geven. Juist dan zal je vooruitgang boeken. Een avondje Netflix documentaires op z’n tijd is dus nog niet zo verkeerd.

Een slechte pre-workout

Als jouw sportdoel is om af te vallen kan het verleidelijk zijn om weinig te eten voor je gaat sporten. Dit is alleen niet de juiste aanpak. Jezelf uithongeren zorgt er juist alleen maar voor dat je trainingen niet optimaal zijn en je weinig energie hebt voor het opbouwen van kracht en conditie. Je hebt de voedingstoffen juist nodig voor het herstellen en sterker worden. Check hier wat je het beste kan eten voor je work-out!

Te veel herhalen

Het herhalen van oefeningen is niet per definitie een fout. Sterker nog, het is juist goed om je lichaam te laten wennen aan nieuwe oefeningen. Maar wanneer je de oefeningen onder de knie hebt is het tijd voor meer uitdaging. Als je dan toch steeds de zelfde routine aanhoudt, went je lichaam aan de oefeningen en heeft het op z’n tijd geen zin meer. Probeer daarom genoeg nieuwe oefeningen en variaties op de oefeningen die je al doet zodat je training uitdagend blijft.

Foto: Karl Solano

Jezelf laten afleiden

Er is ontzettend veel te zien in de sportschool. Die sterke powervrouw naast je die met gemak haar kilo’s wegdrukt. Of wat dacht je van het weekend nabespreken met je work-out buddy of even je telefoon checken. Allemaal afleiding die je niet nodig hebt. Soms moet je inderdaad ook even rusten, maar voor een theekransje kan je beter ergens anders heen gaan. Keep your head in the game.

Te hoge verwachtingen

Deze fout is een bekende. Veel mensen verwachten dat ze binnen no-time de conditie of het lichaam van hun dromen hebben. Surprise, dat is niet zo. Wanneer dit niet gebeurt raken sommigen gedemotiveerd en gooien de handdoek in de ring. Dat is doodzonde! Begin je sportproces daarom niet met te hoge verwachtingen. De gains hebben nu eenmaal wat meer tijd nodig. Wees geduldig!

Cooling down vergeten

De cooling down vergeten is een fout waar je de volgende dag en die daarna nog flink van kan nagenieten. Als je geen cooling down doet verhoogt dit namelijk de kans op spierpijn. Na een zware training is het dus niet best als je deze vergeet. Leer jezelf dus aan dat je na je training eerst wat rek- en strekoefeningen doet om je spieren weer te laten rusten. Thank us later!

Niet alleen in de sportschool worden er een hoop fouten gemaakt, maar ook tijdens het hiken zijn er fouten die je liever wil vermijden!

Foto: Li Sun
Bron:

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.